Русия и Франция стягат флота си в Средиземно море

Великобритания изпрати 6 изтребителя в Кипър
Обновена: 29 авг 2013 13:10 | 29 авг 2013 13:08, Елка Василева
148
Русия и Франция стягат флота си в Средиземно море
Ракетният крайцер "Москва". Снимка: архив, Reuters

С оглед на ситуацията в Източното Средиземноморие Русия коригира състава на военноморската си групировка в тази акватория. В близките дни там ще бъде изпратен голям кораб за борба с подводници от Северния флот на страната, заяви източник от руския Генерален щаб за Интерфакс-АВН.

По-късно към руската групировка ще се присъедини и ракетният крайцер "Москва" от Черноморския флот, който приключва в момента мисии в Северния Атлантик и скоро ще се насочи към Гибралтар, каза източникът, чието име не се посочва. А наесен в оперативното съединение ще се включи ракетният крайцер "Варяг" от Тихоокеанския флот, който ще смени големия кораб за борба с подводници от същия флот "Вицеадмирал Пантелеев".

Източник от главния щаб на руските военноморски сили обаче заяви пред официалната агенция РИА Новости, че промените в Средиземно море не са свързани с напрежението около Сирия и представляват "планирана ротация", посочва Франс прес.

Междувременно стана ясно, че военното командване на Франция е изпратило в източната част на Средиземно море фрегатата "Шьовалие Пол". За това информира френското сп. "Поан", цитирано от Интерфакс.

Още по темата

Фрегатата потегли от пристанище Тулон, за да се срещне в Средиземно море с британски кораби и подводници, които вече наближават Сирия. "Шьовалие Пол" е въоръжен с управляеми ракети и според "Поан" е смятан за един от най-модерните кораби във френския военноморски флот, посочва агенцията.

Великобритания пък е разположила шест изтребителя „Тайфун“ в Акротири в Кипър, за да защитава британските бази там, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ДПА.

Изтребителите не са изпратени, за да участват във военна акция срещу Сирия, а като "предпазна мярка" "във време на повишено напрежение в по-широк регион", посочи министерството. Говорител на ведомството каза, че това е движение на отбранителни активи, действащи само във въздуха.

След като даде независимост на Кипър през 1960 г., Великобритания си запази две военни бази на острова - Декелия и Акротири. По традиция те се използват за поддръжка на операции в региона, но не и за бойни действия. Така през 2011 г. Акротири играеше роля на команден център за координация на международната военна операция в Либия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
28
 
! Отговори
ТоранагаСама преди 10 години
Ако американците направят нещо недвусмислено в Сирия (без такива химически атаки, които са предмет на съмнения от кого са направени) ще дръпнат котката за опашката. Въобще не ги хвалете толкова. Ако им се изсипят руснаците и иранците само - ще ги направят на песъчинки. Дори и Англия, и Франция им помагат на янките.
61
18
 
7
 
! Отговори
морския преди 10 години
Русия газ пи..е че няма да има военноморска база в средиземно море, и след като Украйна си върне Севастопол а пък в България станишко моник-оф нищо не може реално да им даде за военноморска база а бе яд,ама и бесепету няма да имат индулгенциии тогава като няма пенензи ще настане едно въртене по върха.... ама ще видим....... като , че ли Гоце ще се върне на бял кон....
60
3
 
8
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Башар много високо е вдигнал платната, а не вижда ли че идва буря!При буря само подводниците са на сигурно.
59
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до МарсиЛибов моя, да му кажеш на оня с гранатата, че ние срещу Русия НЯМА ДА ВОЮВАМЕ! Не е било, няма и да бъде!
58
1
 
43
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
От щаба на нашата армия съобщиха че са сформирали и специална *** дивизия, която след края на войната да замине и да събира метални отпадъци, които щели да са в изобилие !
57
0
 
6
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
CVETOVNA VOIVA NQMA DA IMA.GLASQT REGATA V SREDIZEMNO MORE S BOINI KORABI.6TE PORAZDVIJAT JELEZATA PORAZDVIJAT I BURQTA 6TE OTMINE.
56
0
 
21
 
! Отговори
noname преди 10 години
Ще става тя една...
55
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
16.08.2012Руска атомна подводница предизвика сериозна тревога в Съединените щати. Според Пентагона подводният кораб, който може да носи на борда си крилати ракети, е провел разузнавателно плаване в Мексиканския залив, без да бъде засечен. Анонимен източник твърди, че вероятно става дума за атомна подводница от клас "Акула". Корабите от този вид често са неуловими за противниковите сонари. Фактът, че тя е останала незабелязана в Мексиканския залив предизвика безпокойство във Вашингтон. Нейното пребиваване е разкрито едва след като подводницата напуска района. За последните три години
54
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Главните играчи още не са решили какво ще правят обаче бай ти *** вече мисли и смята кой ще бий и на кой да заложи, а реалността е че накрая пак с пръс в уста ще остана.
53
11
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 10 години
Горна Волта тръгва на поход хахаха
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до ЖоркоДай един фотос да те видиме ти от коя раса си!
51
42
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците имат ли въобще още флот, сигурно им е останал някъв боен кораб от германиците от ВСВ...муаххахахаххаааааааааааа
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до КостасПогледни се бе, погледни се!
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nabucco vs Южный поток.
48
52
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сирия трябва да бъде смазана! Време е за война!
47
5
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
ДО 54 , като чета изказването ти ... ти май отдавна живееш там ..
46
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Русия имаше дори и най-малкото превъзходство ,нямаше да остави да й отмъкват "губерниите" !Що се отнася до корабите и подводниците ......изпратени са за да научат нещичко .
45
1
 
38
 
! Отговори
Вагинин преди 10 години
Башаре, споко ще изпратим фрегатата "Дръшки" и батальон селяни от Коиловци да се бият с френските командоси :) ..
44
1
 
15
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До 54:На Макак Обама му викат така!
43
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На кого ли му викат " *** с граната" ?Въпросът е с повишена трудност!~Хора, до там ли я докарахме та едно шимпанзе да унищожи планетата Земя? Сигурно иска да я превърне в планетата на МАЙМУНИТЕ!