Външната комисия на Сената на САЩ разреши удари по Сирия

Сенаторите приеха проекта за "ограничена намеса"
Обновена: 4 сеп 2013 23:27 | 4 сеп 2013 23:17,
102
Външната комисия на Сената на САЩ разреши удари по Сирия
Снимка: БТА

Комисията за външни работи на Сената на САЩ одобри проект за военни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад в отговор на смъртоносна атака с химическо оръжие, предадоха световните агенции.

Сенаторите в комисията приеха с 10 на 7 гласа проекта за "ограничена намеса" в Сирия с максимално времетраене 60 дни с възможност то да бъде удължено до 90 дни, без дислоциране на сухопътни сили.

Резолюцията е изготвена от председателя демократ на комисията Робърт Менендес и водещия републиканец в нея сенатор Боб Коркър.

Това е първото гласуване в Конгреса на САЩ с разрешение за употреба на военна сила от октомври 2002 г., когато законодателният орган даде на президента Джордж У. Буш разрешение за военната операция в Ирак.

Очаква се пълният състав на Сената да гласува проекта следващата седмица.

Още по темата
Планираният военен удар срещу Сирия заради употреба на химически оръжия от нейна страна няма да е само символичен и значително ще намали военната мощ на президента Башар ал Асад, заяви по-рано на изслушване в Конгреса министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от Ройтерс.

По думите му президентът Барак Обама е казал, че това няма да е само символичен, а ще е "значителен" удар, който фактически ще намали възможностите на Асад. Хейгъл заяви това по време на изслушване пред комисията по външни работи към Камарата на представителите, която обмисля дали да позволи употреба на военна сила.

Шефът на Пентагона каза също, че по негово мнение вероятността Асад отново да използва химически оръжия е доста голяма, ако САЩ не предприемат действия, за да дадат да се разбере ясно, че употребата на такива оръжия е неприемлива.

Държавният секретар Кери се съгласи, като според него вероятността за това е стопроцентова, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: САЩСириявоенни удари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
10
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
50 по простотията им ще ги познаете , ти да не и Лекето
47
16
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Обаче тук наистина е пълно с чалмари и русофили жива трагедия!И съвсем открито си заявяват, че в техните си държави можели да си избиват колкото си искат от населението си и да си правят каквото си искали!Чалмар и русофил му кажи и не го обиждай повече!
46
8
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
42 ти се опитваш да плашиш ли , до там ли стигна с аргументите
45
2
 
9
 
! Отговори
минотавъра преди 10 години
Охх, Одисейо- ако си жена, отдавна да си разведена! Кой може да изтърпи такива водопади от словоизлияния?- Никой!Виж за онази поза върху лаптопа съм сигурен, че все още ставаш!)))
44
2
 
12
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Игнорирайте и не обръщайте внимание на Одисей 1 и разните червени ***. Уж се лаят един друг а позициите са им еднакво безумни. Тези спорове са безсмислени защото нормалните хора не вярват изобщо нито на световния престъпник САЩ нито на приказливеца Путин. Еднакво досадни сте и двете страни с беумните спорове и партизанщина. САЩ - престъпници , Асад и кликата около него-престъпници, бунтовниците-главорези ,***,престъпници, Катар и С.Арабия- негодници, Русия-газови интереси+шикалкавене
43
12
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Време е аятолаха на Иран да помогне на Башар АСАД :DДве в едно! :DМоже да извадим късмет да омиротворят и иран междувременно!
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само мога да кажа, че Черният човек от Белият дом , ще гризне яко дръвцето от БРАТУШКИТЕ!!!Не ..аз не само казвам...аз го пожелавам! Защото трябва да се спрат тия долни ,нагли,искащи всичко,егоистични,измислени същества!!!!
41
14
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Вместо да плямпате глупости отидете на площада и ги свалете онези разбойници докато не са направили маса поразии за които дълги години ще страдаме
40
2
 
4
 
! Отговори
Бай Он преди 10 години
Гледам - екипа убеждаващи Ви, че трябва да има поня няколко хамерикански бази в БГ, които да отнесат ядрените удари на Русия, е добър.За няколко ракии ще ви кажат каквото са им написали.Това са същите, дето едно време пееха руски пляски.*** какво да очакваш от папагали неграмотни...
39
19
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Сирия е малко пършиво рибенце едвам дишащо!!! Ни на Русия ни на Китай им дреме за Сирия!!!Време е погледите да се насочат към терористичен Иран който е заплаха за човечеството като цяло!!!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия пък на всяка манджа мерудия.
37
5
 
11
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До Одисей 1Одисейчо, пиленце, много малко е вероятно, наистина нищожно малко е вероятно да те срещна някъде из България (1, 2, 10 години) и ще ти причиня всичките добрини, които САЩ причиниха на Ирак, Афганистан, Пакистан, Либия ... малко е вероятно, но въпреки това е възможно !!!
36
3
 
12
 
! Отговори
Бай Он преди 10 години
До АНТИМУТРАГледаш прекалено мноо фолми, в които ти казват кой е добрия и кой - лошия...Не щеш да мислиш - явно ти е трудно.Но не ме карай да съм съгласен с теб.
35
17
 
3
 
! Отговори
От истинска Европа преди 10 години
Браво на сената и Обама!Светът не може да търпи един диктатор като Асад, който избива милиони в Сирия. България е член на НАТО и ЕС и тези пъпчиви необразовани селски *** които са против да заминават при Путкинов или в Сирия да защитават Башар.
34
11
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
През 1918 г. водачът на болшевиките Владимир Ленин нарежда ненадеждните елементи да бъдат затваряни в лагери, като потенциални врагове на Революцията. Първият концлагер в Съветска Русия е създаден през 1919 г. в манастира на остров Соловки. Към 1921 година има осемдесет и четири лагера, като основната им цел е да се превъзпитат изпратените там хора. Обикновено това са благородници, свещеници, търговци, определени като буржоазия, но и много други врагове на народа от различни обществени
33
14
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
СИрия беше ясна то там е една развалина държана нормална няма!!!Време е погледите да се насочат към терористичен Иран и Северна Корея!
32
17
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
34 онче бонче счупено пиронче , никой включително и Асад и руснаците не отричат че в Сирия има складирани най-големите запаси с химическо оръжие , такова има и бъди сигуремн че именно режима го е изплзвал .
31
13
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Ловчанлии ни убеждаваха че нищо не са знаели за това което се е вършило в лагера край града , може и така да е но е цинично.
30
2
 
16
 
! Отговори
Бай Он преди 10 години
До Одисей 1Бегай да си лягаш, че си прекалил с алкохола (или просто си си такъв)Освен Одисей 1 още колко Одисеевци си? хахаха...Я сега кажи що не намериха ядрено и химическо оръжие, като заради него почнаха войната?Сега оная ми работа ли ще намерят, като ще забомбардират Сирия заради химическо оръжие (пуснато от т.н. опозиция... платена с какви пари?)Ха да те видя, другарю Одисер.
29
18
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
замина замина замина още един диктатор си замина!!1Сбогом не ще ни липсваш!!!!!АЛО СОЦИАЛИСТА!!!!!!!!!!!!!! За нищо не ставаш и ти си го знаеш!!!!!!! Египет е пример как народа и е проблема а не САЩ!!ЧАЛМАРИ И РУСОФИЛИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ ЩЕ ГОВОРИТЕ ЗА ЕГИПЕТ НО ТОЧНО ТАМ Е ПРИМЕРА ,ЧЕ ЧАЛМАРИТЕ СА ПРОБЛЕМА А НЕ САЩ!!ВИЕ САМИ ВИЖДАТЕ ЩО ЗА ПЛЕМЕ И "ХОРА" СА ЧАЛМАРИТЕ!БРАВО НА САЩ, ЧЕ СЛАГАТ МАЛКО РЕД ПРИ ТИЯ АБИЗЯНКИ!