Сблъсъци между митингуващи и милицията в Киев

Опозицията обяви общонационална стачка, остава на площада
Обновена: 1 дек 2013 18:51 | 1 дек 2013 14:47, Екип на Dnes.bg
155

 Снимка: БТА 

Пред сградата на президентската администрация в Киев се стигна до сблъсъци между митингуващи и милицията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. От улица "Банкова", където се намира сградата, се чуваха изстрели, виждаха се облаци дим. Коментатор на киевската Обществена телевизия каза, че е "започнал щурм на администрацията".

Ройтерс предаде, цитирайки очевидец, че силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат младежи, събрали се недалеч от сградата на президентската администрация.

Още по темата
Тълпата се опитала да използва трактор, за да пробие милиционерския кордон, който блокира достъпа до сградата на президентството.

Стотина полицаи бяха ранени. Ранени са също трима протестиращи и трима журналисти - двама фотографи от Франс прес и оператор на телевизия Евронюз.

Група митингуващи, облечени в якета с емблеми на опозиционните партии "Свобода" и "Отечество", превзеха Профсъюзния дом в Киев. Те избили вратите, влезли в помещенията и махнали една от камерите за наблюдение. Охраната напуснала сградата.

По-рано провокатори, които вървели заедно с протестиращите в Киев към централния площад, изпочупили стъкла и влезли в сградата на кметството. Те били облечени целите в черно, лицата им били скрити с маски или шалове, носели оранжеви строителни каски.

Участници в митинга на протестиращите хванали провокаторите и след като свалили маските им, започнали да ги снимат. Станало ясно, че нападението срещу кметството е ръководела журналистката Татяна Черновил, която заявила, че поема цялата отговорност и е готова да влезе в затвора.

По време на нападението наблизо не е имало милиционери, нямало я и охраната на кметството.
Черновил, редактор на портала "Левия бряг", е известна с разследванията си и със зрелищните си политически акции, скандали и провокации.

Въпреки забраната на окръжния административен съд да се организират от днес до 7 януари митинги на големите площади и някои централни улици на украинската столица опозицията насрочи за днес по обяд т. нар. „народно събрание”.  В демонстрациията в центъра на Киев по предварителни данни се включиха 500 000 души, съобщи пресслужбата на опозиционната партия "Отечество".

В реч пред стотици хиляди протестиращи украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович и правителството му да подадат оставка. Те откраднаха мечтата на Украйна за евроинтеграция, заяви Кличко на митинга на опозицията, цитиран от Ройтерс.

Друг от лидерите на опозицията - водачът на партията "Свобода" Олег Тягнибок, обяви, че започва обща стачка, съобщи Интерфакс-Украйна. Започвайки от тази минута, ние оставаме тук, на площада, каза той на митинга на привържениците на евроинтеграцията на Украйна.

Юрий Луценко, бившият министър на вътрешните работи от правителството на Юлия Тимошенко, каза, че масовите протести в Украйна вече са преминали в революция. "Нашият план е ясен: това вече не митинг, не е акция. това е революция", заяви той в словото си пред събралите се на Площада на независимостта. "Днес тук умира Украинската съветска социалистическа република. Това е нейното погребение", каза той и призова украинците от източните части на страната да се обединят с братята си от другите части на страната, които са прозападно настроени, в борбата срещу режима.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко се извини по-рано днес пред гражданите за прекомерното използване на сила на Площада на независимостта в петък срещу събота, съобщи Интерфакс.

"Бих искал лично и от името на членовете на колегията да поднеса извинения за прекомерната употреба на сила срещу участниците в акцията на Площада на независимостта . . . Бих искал да заявя, че активните действия не влизаха в плановете на
вътрешното министерство", се допълва в изявлението на министъра, цитирано от Интерфакс.

Началникът на киевската милиция Валерий Коряк, който вчера каза, че лично той е взел решение да бъдат изпратени спецчастите "Беркут" пък подаде оставка и временно е отстранен от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
2
 
! Отговори
грух-грух-гуиииич преди 10 години
До nikos> ами ходете при путин а не на запад аз поне не знам да има бьлгари емигранти при путинИма, има, не се притеснявай. И тук си е много добре, онождал съм ти и прогнилия до корен, арабизиран, циганизиран и туркеризиран евр(оп)ейскисъюз. Безработица в ЕС е 20-25% (младежката - до 40%). В раша е 5,2-5,3%. Живеете като заблудени овце с представи от преди 30 години. Това е вече съвсем друга страна. А Путин може да е всякакъв - но поне е патриот на страната си.
128
1
 
0
 
! Отговори
KGB преди 10 години
Ukraina pazete se ina4e tova vi 4aka!!!!!dnes.bg/eu/2013/12/02/bg-gurbetchii-v-germaniia-robski-trud-do-pripadyk.208008
127
4
 
5
 
! Отговори
rabat преди 10 години
Протестиращите били имали кауза-да влязат в Европейския съюз.Смях! Тези които вече са там като Великобритания например,искат да излязат,пък тези от Украйна да влязат. Е ако имат късмет да ги приемат-тогава наистина ще им влезе.
126
3
 
6
 
! Отговори
KOl преди 10 години
Стамишката е силно притеснен за ситуацията в родината си Украйна .Очаквайте официално изявление!
125
0
 
2
 
! Отговори
miko_hash преди 10 години
бих предпо4ел страната на по-твърдолинейните!
124
3
 
4
 
! Отговори
nerez преди 10 години
До 134Е-ал съм ти USA-то и Русията и EU-то. Едни същи психопати са навсякаде. Е-ал съм и българските им *** некадърни. Негодници, вещомани, клептомани и най банални измамници
123
5
 
8
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Витали Кличко прзидент!,!! Какъв прзиден ще стане от някой който са го били в главата. Мозъка му е на пихтия . Сещам се за "Президент Камачо " от "Идиокрация" . Той беше няколко кратен шампион по КЕЧ и порно звезда. Ама и Украинците здраво са го закъсали като нас между Русия и ЕС. Нямат печеливш ход и ще загубят с когото и да се хванат. Доведете ги в Бг че да видят кво е бандитския ЕС . *** комунисти си ги знаят
122
2
 
3
 
! Отговори
ss преди 10 години
koga i nie shte imame takava policiq?
121
2
 
14
 
! Отговори
-Avitohol- преди 10 години
До Анонимен 128А защо изведнъж така скочи валутата, и после СДС като дайде на власт всичко се оправи? Бива да си *** ама поне почети малко...айде един джокер ще ти дам чети за Сорос и неговото "отворено общество ".
120
0
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Защо ли се сетих за чиф.., пардон евреина Семюел Хънтингтон и неговата "The Clash of Civilizations"? Може пък да успеят да направят така, че Западна и Източна Украйна да се разделят. Разделяй и владей! Не е за добро! Източната част е развитата, обратно на твърденията на някои глупци. Там е самолетостроенето, машиностроенето - трактори, танкове, оръжейната промишленост, въглищата и какво ли не още. аопадинците са много по-изостанали и бързо ще попаднат под влиянието на Полша, въпреки,че се мразят
119
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 130 - само че това не може да се случи там, щото не управляват червени кратуни.
118
6
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
Protestirashtite sa ot Lvov I edna polska *** gi oglavjava.
117
7
 
9
 
! Отговори
bg преди 10 години
Tova ako se slu4i v USA 4e ima 600 ubiti I 9 000 arestuvani.
116
7
 
3
 
! Отговори
Груйо преди 10 години
До Анонимен 121Жалка *** си!Такива като теб трябва да се избиват като бесни чакали. Саниране, защото стона прекалено гадно! Вероятно си импотент, който никога не е имал и няма да има дечица. Удави се в злобата си, бих ти помогнал!
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 127Виденов,а? Тъй ли. Защото точно по вермето на това *** една вечер баща ми си легна с 20000 долара и се събуди с няма и за 2 хляба пари. Пубер смотан!
114
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 125Грешка - 11.2007 бях продал всичко в Бг, закрил фирма с потенциял, и заминал далеч. Отворих фирмата отново с цената на всичко което имах далеч от Бг и далеч от червани бабички, които ме гледаха злобно като им отворя 1 мин работа в общината, било то и да си платя. Фирмата ми прави навигационни системи и от 2-*** служители през 2008-***, сега са 197. И ЕС не ви е виновен, а това, че червение *** за нищо не ставате-*** бетонни тикви. Пак ви ограбва СССР, не друг.
113
5
 
17
 
! Отговори
Блюки преди 10 години
Сега драпат да влязат в евросъюза, към 2020 ще драпат да излязат...
112
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишевия, що не ходиш в майчината си Украйна да се правиш на политик там, а? Да не би да се страхуваш, че там ще ти пукнат свинската мутра? Не ти го желая, но от сърце желая и двете ти деца да пукнат като коледни прасенца.
111
3
 
14
 
! Отговори
Ицо преди 10 години
До томаТома,ти си Тома неверни,това което се продаде за 1 доларпърво беше ограбено и разсипано от комунестите и е продадено преди да влезе България в ЕС.Но и ти като тях бягаш от истината,типично по комунистически.
110
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека украинците да изпратят делегация в България за да се запознаят от първа ръка с "европейските ценности",пазарното стопанство и демокрацията.