Сблъсъци между митингуващи и милицията в Киев

Опозицията обяви общонационална стачка, остава на площада
Обновена: 1 дек 2013 18:51 | 1 дек 2013 14:47, Екип на Dnes.bg
155

 Снимка: БТА 

Пред сградата на президентската администрация в Киев се стигна до сблъсъци между митингуващи и милицията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. От улица "Банкова", където се намира сградата, се чуваха изстрели, виждаха се облаци дим. Коментатор на киевската Обществена телевизия каза, че е "започнал щурм на администрацията".

Ройтерс предаде, цитирайки очевидец, че силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат младежи, събрали се недалеч от сградата на президентската администрация.

Още по темата
Тълпата се опитала да използва трактор, за да пробие милиционерския кордон, който блокира достъпа до сградата на президентството.

Стотина полицаи бяха ранени. Ранени са също трима протестиращи и трима журналисти - двама фотографи от Франс прес и оператор на телевизия Евронюз.

Група митингуващи, облечени в якета с емблеми на опозиционните партии "Свобода" и "Отечество", превзеха Профсъюзния дом в Киев. Те избили вратите, влезли в помещенията и махнали една от камерите за наблюдение. Охраната напуснала сградата.

По-рано провокатори, които вървели заедно с протестиращите в Киев към централния площад, изпочупили стъкла и влезли в сградата на кметството. Те били облечени целите в черно, лицата им били скрити с маски или шалове, носели оранжеви строителни каски.

Участници в митинга на протестиращите хванали провокаторите и след като свалили маските им, започнали да ги снимат. Станало ясно, че нападението срещу кметството е ръководела журналистката Татяна Черновил, която заявила, че поема цялата отговорност и е готова да влезе в затвора.

По време на нападението наблизо не е имало милиционери, нямало я и охраната на кметството.
Черновил, редактор на портала "Левия бряг", е известна с разследванията си и със зрелищните си политически акции, скандали и провокации.

Въпреки забраната на окръжния административен съд да се организират от днес до 7 януари митинги на големите площади и някои централни улици на украинската столица опозицията насрочи за днес по обяд т. нар. „народно събрание”.  В демонстрациията в центъра на Киев по предварителни данни се включиха 500 000 души, съобщи пресслужбата на опозиционната партия "Отечество".

В реч пред стотици хиляди протестиращи украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович и правителството му да подадат оставка. Те откраднаха мечтата на Украйна за евроинтеграция, заяви Кличко на митинга на опозицията, цитиран от Ройтерс.

Друг от лидерите на опозицията - водачът на партията "Свобода" Олег Тягнибок, обяви, че започва обща стачка, съобщи Интерфакс-Украйна. Започвайки от тази минута, ние оставаме тук, на площада, каза той на митинга на привържениците на евроинтеграцията на Украйна.

Юрий Луценко, бившият министър на вътрешните работи от правителството на Юлия Тимошенко, каза, че масовите протести в Украйна вече са преминали в революция. "Нашият план е ясен: това вече не митинг, не е акция. това е революция", заяви той в словото си пред събралите се на Площада на независимостта. "Днес тук умира Украинската съветска социалистическа република. Това е нейното погребение", каза той и призова украинците от източните части на страната да се обединят с братята си от другите части на страната, които са прозападно настроени, в борбата срещу режима.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко се извини по-рано днес пред гражданите за прекомерното използване на сила на Площада на независимостта в петък срещу събота, съобщи Интерфакс.

"Бих искал лично и от името на членовете на колегията да поднеса извинения за прекомерната употреба на сила срещу участниците в акцията на Площада на независимостта . . . Бих искал да заявя, че активните действия не влизаха в плановете на
вътрешното министерство", се допълва в изявлението на министъра, цитирано от Интерфакс.

Началникът на киевската милиция Валерий Коряк, който вчера каза, че лично той е взел решение да бъдат изпратени спецчастите "Беркут" пък подаде оставка и временно е отстранен от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
4
 
! Отговори
ммм преди 10 години
Ето ви стрийм на живо,какво се случва там.ustream.tv/channel/16544269
68
13
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Очевидно е, че пост комунистическите страни ще тръгнат по цивилизован път тогава, когато измрат робските души милеещи за Съветския блок. Форума е налазен от полуживи комунисти и техните внуци. Жалко за мислещите люде, тези които искат да са свободни от руския ботуш.
67
5
 
8
 
! Отговори
контрол преди 10 години
Никаква демокрация,само лъжи,световната преса изпълнява заповеди какво да публикува и разпалва необолшевишки нов световен ред революции.В Египет демокр.избрано правителство бе свалено с кървав преврат спонсориран от С.Арабия,но щом това служи на ционистки интереси е ОК.Същото е и в Русия, Украйна,целта е как да се заграбят природните им ресусрси и политически да се подчинят на новия световен ред,
66
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вставай стpана огpомная вставай на смеpтный бой С фашистской силой тмною с пpоклятою оpдой Пусть яpость благоpодная вскипает как волна Идт война наpодная священная война Пусть яpость благоpодная вскипает как волна Идт война наpодная священная война Дадим отпоp душителям всех пламенных идей Hасильникам гpабителям мучителям людей Пусть яpость благоpодная вскипает как волна Идт война наpодная священная война Hе смеют кpылья чpные над Pодиной летать Поля е пpостоpные не смеет вpаг топтать
65
0
 
7
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До Шопето 72, Дясно? Неадекватно - да, но не и дясно. Освен раздаването на пари на калпак (което не е дясна мярка) друго, какво се промени в дясното? Стимулираха започването на бизнес сигурно!? Мне - 1 година нищон не е променено, няма и заченки да се промени. Споделям твърдението ти, че парен каша духа и требе да я издуха за да му светне. Но повярвай ми "електората" по селата, който краде ток, вода и каквото намери - ще гласува и за марсианци. Срещу 4 лева дори. И ще си живурка, както си знае
64
4
 
17
 
! Отговори
ан преди 10 години
най -много се дразня когато някой ме праща някъде да живеяа защо не отидеш ти бе господинчо на запад като толкова ти харесваходихме и на запад и видяхменавсякъде си роб и почваш от нулата,а само богатите синчета и там са добреподхвърлят си ги по върховете като можещи защото са завършили харварда знаем и там си играое чичко паричко и малко мозъкобама бил чел книги с часове и все още ли някой вярва че той управляваизвод-кукловодите и техните пари навсякъде по света
63
14
 
6
 
! Отговори
ШопЪт преди 10 години
До ДЮДЮАз пък мисля по друг начин, дясноориентиран избирател съм и на този етап невиждам сносна дясна алтернатива, и именно по тази причина не искам избори сега ! и въобще не споделям идеята за избори през 5-6 месеца, мнението ми е, че колкото и да е зле едно управление, избирателя следва да "изпие чашата" на своя избор докрай :))) за да запомни грешката и да я запомни хубаво....и също така смятам че правителството на Орешарски е едно от най-десните в прехода на Бг, след Костовото разбира се
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
youtube/watch?v=uZtwFH4uKxk#t=18367
61
6
 
27
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До ШопЪт 61,Оставка на правителството АЗ лично искам, откакто турнаха Делян Пеевски. И оттам та до ден днешен оставка искам всеки път, когато гръмне поредната абсолютна тъпанарщина, като намаляването на глобите за контрабанда и липсата на декларация за имотен статус на митничари при сдаване на поста. Е? Само МУТРА може да е ОК с подобно правителство! И моля те, стига с тези "от 3-тия ден" и т.н. имаха достатъчно време да осерат, че и да размажат обилно правят го до ден днешен.
60
2
 
24
 
! Отговори
народът преди 10 години
Когато народът се събуди, помита всякакви ***, алчни и продажни политици!
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До avenirТой Станишко си е евроориентиран бе пич и въобше цялото крило около него са евраци отсекъде, не виждаш ли че хардлайнерите у БСП-то здраво му рипат, като почнеш от Гоце и стигнеш до Р.овч и Р. Пет.
58
9
 
10
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Анонимен 7Така стана у нас под "мъдрото" ръководство на червените урунгели, но не и в Чехия, не и в Полша, Литва, Латвия, Естония!Защото тези държави не си избраха да ги ръководят *** и мишоци. В момента Полша председателства ЕС. Можете ли да си представите някой да сложи Станишко да ръководи ЕС, или Сидер-ага, или Наместан?Веднага биха направили Европа протекторат на Русия.
57
11
 
13
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Ако знаят какво искат тия овце, като нас.И ако знаят какво ще им донесе Евреиският съюз на главите, бедна им е фантазията.Ще има да се продават земя и жени на поразия.
56
10
 
18
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Майка ви жална, демокради!
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подпалиха държавата ...
54
18
 
16
 
! Отговори
ШопЪт преди 10 години
До ДЮДЮСори пич, ама само *** мутра може да иска оставка на едно правителство, каквото и да е то още на 3 -ия ден, ние нормалните хора ходим гласуваме и се съобразяваме с резултата, дори и когато не ни харесва !И въобще не бива да правиш никаква аналогия между това което се случва в Киев и жлаките опити на мутрите в София, най-малкот защото там полицията наистина бие мирни хора, а тук някакъв не особенно здрав психически младеж ми обясняваше как един полицай искал да го коли с ключ за врата:)
53
5
 
22
 
! Отговори
кой? преди 10 години
Това, което го искат украинците ние го живеем, а южно американците се усетиха и го спряха. Сега се съвземат от америкаското дорбруване на младите демокрации. Кога ние ще се осъзнаем? ОСТАВКА на *** в парламента, нов МОРАЛ в политиката. Стига с тая америка, русия, турция. Има БЪЛГАРИЯ и от нас зависи да я има.
52
10
 
11
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До Анонимен 57Не пич! В огромна грешка си! Това се случи при нас, много преди да сме в ЕС. И точно тези, които в момента "карат влака" са отговорни за това.
51
5
 
6
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Като сте подкарали Новия световен ред, карайте на ред, включете и ланшния сняг!
50
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те не знаят какво си пожелават - пълна финансова зависимост от МВФ, заводите - за скрап, без национална банка, политическите решения ще се взимат отвън, армията им ще бъде анулирана, въоръжението - унищожено, социалните придобивки - отнети, 10 % ще са богати и 90% оцеляващи, безработица, американски филми до видиотяване, ще им натресат и "бежанци", за да се разруши националната идентичност. Умните ще емигрират и ще работят за брутния НП на западняците, девойките ще попълват бардаците....