Сблъсъци между митингуващи и милицията в Киев

Опозицията обяви общонационална стачка, остава на площада
Обновена: 1 дек 2013 18:51 | 1 дек 2013 14:47, Екип на Dnes.bg
155

 Снимка: БТА 

Пред сградата на президентската администрация в Киев се стигна до сблъсъци между митингуващи и милицията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. От улица "Банкова", където се намира сградата, се чуваха изстрели, виждаха се облаци дим. Коментатор на киевската Обществена телевизия каза, че е "започнал щурм на администрацията".

Ройтерс предаде, цитирайки очевидец, че силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат младежи, събрали се недалеч от сградата на президентската администрация.

Още по темата
Тълпата се опитала да използва трактор, за да пробие милиционерския кордон, който блокира достъпа до сградата на президентството.

Стотина полицаи бяха ранени. Ранени са също трима протестиращи и трима журналисти - двама фотографи от Франс прес и оператор на телевизия Евронюз.

Група митингуващи, облечени в якета с емблеми на опозиционните партии "Свобода" и "Отечество", превзеха Профсъюзния дом в Киев. Те избили вратите, влезли в помещенията и махнали една от камерите за наблюдение. Охраната напуснала сградата.

По-рано провокатори, които вървели заедно с протестиращите в Киев към централния площад, изпочупили стъкла и влезли в сградата на кметството. Те били облечени целите в черно, лицата им били скрити с маски или шалове, носели оранжеви строителни каски.

Участници в митинга на протестиращите хванали провокаторите и след като свалили маските им, започнали да ги снимат. Станало ясно, че нападението срещу кметството е ръководела журналистката Татяна Черновил, която заявила, че поема цялата отговорност и е готова да влезе в затвора.

По време на нападението наблизо не е имало милиционери, нямало я и охраната на кметството.
Черновил, редактор на портала "Левия бряг", е известна с разследванията си и със зрелищните си политически акции, скандали и провокации.

Въпреки забраната на окръжния административен съд да се организират от днес до 7 януари митинги на големите площади и някои централни улици на украинската столица опозицията насрочи за днес по обяд т. нар. „народно събрание”.  В демонстрациията в центъра на Киев по предварителни данни се включиха 500 000 души, съобщи пресслужбата на опозиционната партия "Отечество".

В реч пред стотици хиляди протестиращи украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович и правителството му да подадат оставка. Те откраднаха мечтата на Украйна за евроинтеграция, заяви Кличко на митинга на опозицията, цитиран от Ройтерс.

Друг от лидерите на опозицията - водачът на партията "Свобода" Олег Тягнибок, обяви, че започва обща стачка, съобщи Интерфакс-Украйна. Започвайки от тази минута, ние оставаме тук, на площада, каза той на митинга на привържениците на евроинтеграцията на Украйна.

Юрий Луценко, бившият министър на вътрешните работи от правителството на Юлия Тимошенко, каза, че масовите протести в Украйна вече са преминали в революция. "Нашият план е ясен: това вече не митинг, не е акция. това е революция", заяви той в словото си пред събралите се на Площада на независимостта. "Днес тук умира Украинската съветска социалистическа република. Това е нейното погребение", каза той и призова украинците от източните части на страната да се обединят с братята си от другите части на страната, които са прозападно настроени, в борбата срещу режима.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко се извини по-рано днес пред гражданите за прекомерното използване на сила на Площада на независимостта в петък срещу събота, съобщи Интерфакс.

"Бих искал лично и от името на членовете на колегията да поднеса извинения за прекомерната употреба на сила срещу участниците в акцията на Площада на независимостта . . . Бих искал да заявя, че активните действия не влизаха в плановете на
вътрешното министерство", се допълва в изявлението на министъра, цитирано от Интерфакс.

Началникът на киевската милиция Валерий Коряк, който вчера каза, че лично той е взел решение да бъдат изпратени спецчастите "Беркут" пък подаде оставка и временно е отстранен от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
9
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
Шопе 55 Тъпо е да омаловажаваш и слагаш под един знаменател всеки протестиращ срещу гърбавата и некадърна червено-неясно каква помия, която ни управлява в момента. Те всички студенти, хора на изкуството и прочее и прочее, те всички са Гербери или *** или са на Хранилка тука или там - моля те. Ако така ти е по-арно за да си легнеш на топло и с притъпена съвест с ракийка на уста - ок. Ама не си криви душата залудо! :)
48
19
 
9
 
! Отговори
nikos преди 10 години
ами ходете при путин а не на запад аз поне не знам да има бьлгари емигранти при ***
47
8
 
13
 
! Отговори
ШопЪт преди 10 години
До ДЮДЮТъпо е да сравняваш пдрипащите ГЕРБери с вувузели, с тази маса протестиращи в Киев ...Тия хора в Украйна знаят точно какво искат и го искат от сърце при - 5 градуса, а тиквите просто искат да продължат каржбите си замаскирани в някаква "дясна" идея, и естествено бяха бързо разконспирирани
46
4
 
7
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
Жално е, че "българите" тези като Атакиста, варг "вергилията" викернес и подобни с малко "б" можеш ги изкараш на протест не за ценности, ами само, ако: Им се дигне тока, пиячката, цигарите или некоа друга екстра. Или, ако им дигнат некой данък. Но такъв, който да трябва да платят. Ако могат да "минат метър" - все им е тая. :)Ако искаме будна и чиста нация всички подобни "интересчии на дребно" требе да са аут барабар с политическия ***.
45
9
 
7
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
До ДЮДЮТука са, тука са: да обясняват колко лоша е Европа и как мястото ни е в Азия при добрите есесесерци.
44
2
 
3
 
! Отговори
mnogo prost mango преди 10 години
tova korto nabludavame v bg iv ukraina e bolest ot minaloto no neizlekuvana zatova bolesta se vrachta ako ne ya lekuvach dobre . bg vinagi chte e bolna ot rusko-turska bolest za jalost tryabva silna vaksina srechtu tazi bolest .
43
4
 
4
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
До никосза герб говориш предполагам
42
11
 
9
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
Хех! Къде ги ония платените сега като латерни да обясняват, как протестите и гражданите не могат да променят нищо? Дека сте брв "вУлВо"зели! :) Отдавна да бяхме измели червената политическа каста, която се е*ава с всички нас вече толкова години. Ама е по-далавера да се плюем един друг, отколкото да застанем единни. За добра съдба на УкраИна, Украинците нямат подобен проблем! Евала момци покажете им какво значи народ на лъснатите комунисти!
41
2
 
8
 
! Отговори
до никос преди 10 години
И ние като 4ервени *** се борим като теб за KLETA MAJKA BALGARIQ!
40
11
 
7
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Украйна ще бъде разделена - западна ще отиде към ЕС, източна ще получи автономия и ще е дефакто под руско влияние. Западните хулигани и руските хулигани ще я разделят. Точно както винаги са се разбирали тайно и са ни парчетосвали нас на Балканите. Нищо не се е променило - бедният и слабият всички го бият.
39
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До златкопогледни внимателна на снимката и брой
38
9
 
24
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Дръжте се за Русия - ЕС е мащеха! ресурсът на Русия не се държи на украйна, но работата е, че не искат да позволят поробване.
37
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путлеристите ще направят гражданска война там в Прибалтика и Грузия не им мина номера, да видиме тука кюво ще стане
36
3
 
12
 
! Отговори
изгубен в прехода преди 10 години
Да бяха направили поне референдум за асоцииране в ЕС. Не че някой у нас се сети да иска такова нещо.Упправляващите се мислеха за господари на българския народ. Двадесет години го набутват по надолнището.
35
3
 
1
 
! Отговори
mnogo prost mango преди 10 години
islyama i slavyanite sa nedorazviti, za da jiveyat normalno za tyah nenormalnoto e normalno .
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обаче не беше просто ей така подхвърлено твърдението от медиите,че започва нова ,,Оранжева революция''.Явно са имали нещо предвид.Който наистина се интересува как стоят нещата,да потърси в интернет информация за ,,цветните революции''.
33
6
 
9
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 39Тия *** даже си нямат на представа какво означава 500 хиляди. От 50 хиляди до 500 хиляди май не правят разлика.
32
6
 
19
 
! Отговори
златко преди 10 години
Гледам Бибиси-говорят за "десетки хиляди" протестиращи, откъде ги взеха тези 500 хиляди?
31
1
 
9
 
! Отговори
оче вадец преди 10 години
Не бяха 500 000 души. Бяха 500 000 000 човека!
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестите в Украйна са били подкрепени от половината протестиращи срещу кабинета Орешарски, с което броят на демонстрантите надхвърли 500, 050 души...