Сблъсъци между митингуващи и милицията в Киев

Опозицията обяви общонационална стачка, остава на площада
Обновена: 1 дек 2013 18:51 | 1 дек 2013 14:47, Екип на Dnes.bg
155

 Снимка: БТА 

Пред сградата на президентската администрация в Киев се стигна до сблъсъци между митингуващи и милицията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. От улица "Банкова", където се намира сградата, се чуваха изстрели, виждаха се облаци дим. Коментатор на киевската Обществена телевизия каза, че е "започнал щурм на администрацията".

Ройтерс предаде, цитирайки очевидец, че силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат младежи, събрали се недалеч от сградата на президентската администрация.

Още по темата
Тълпата се опитала да използва трактор, за да пробие милиционерския кордон, който блокира достъпа до сградата на президентството.

Стотина полицаи бяха ранени. Ранени са също трима протестиращи и трима журналисти - двама фотографи от Франс прес и оператор на телевизия Евронюз.

Група митингуващи, облечени в якета с емблеми на опозиционните партии "Свобода" и "Отечество", превзеха Профсъюзния дом в Киев. Те избили вратите, влезли в помещенията и махнали една от камерите за наблюдение. Охраната напуснала сградата.

По-рано провокатори, които вървели заедно с протестиращите в Киев към централния площад, изпочупили стъкла и влезли в сградата на кметството. Те били облечени целите в черно, лицата им били скрити с маски или шалове, носели оранжеви строителни каски.

Участници в митинга на протестиращите хванали провокаторите и след като свалили маските им, започнали да ги снимат. Станало ясно, че нападението срещу кметството е ръководела журналистката Татяна Черновил, която заявила, че поема цялата отговорност и е готова да влезе в затвора.

По време на нападението наблизо не е имало милиционери, нямало я и охраната на кметството.
Черновил, редактор на портала "Левия бряг", е известна с разследванията си и със зрелищните си политически акции, скандали и провокации.

Въпреки забраната на окръжния административен съд да се организират от днес до 7 януари митинги на големите площади и някои централни улици на украинската столица опозицията насрочи за днес по обяд т. нар. „народно събрание”.  В демонстрациията в центъра на Киев по предварителни данни се включиха 500 000 души, съобщи пресслужбата на опозиционната партия "Отечество".

В реч пред стотици хиляди протестиращи украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович и правителството му да подадат оставка. Те откраднаха мечтата на Украйна за евроинтеграция, заяви Кличко на митинга на опозицията, цитиран от Ройтерс.

Друг от лидерите на опозицията - водачът на партията "Свобода" Олег Тягнибок, обяви, че започва обща стачка, съобщи Интерфакс-Украйна. Започвайки от тази минута, ние оставаме тук, на площада, каза той на митинга на привържениците на евроинтеграцията на Украйна.

Юрий Луценко, бившият министър на вътрешните работи от правителството на Юлия Тимошенко, каза, че масовите протести в Украйна вече са преминали в революция. "Нашият план е ясен: това вече не митинг, не е акция. това е революция", заяви той в словото си пред събралите се на Площада на независимостта. "Днес тук умира Украинската съветска социалистическа република. Това е нейното погребение", каза той и призова украинците от източните части на страната да се обединят с братята си от другите части на страната, които са прозападно настроени, в борбата срещу режима.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко се извини по-рано днес пред гражданите за прекомерното използване на сила на Площада на независимостта в петък срещу събота, съобщи Интерфакс.

"Бих искал лично и от името на членовете на колегията да поднеса извинения за прекомерната употреба на сила срещу участниците в акцията на Площада на независимостта . . . Бих искал да заявя, че активните действия не влизаха в плановете на
вътрешното министерство", се допълва в изявлението на министъра, цитирано от Интерфакс.

Началникът на киевската милиция Валерий Коряк, който вчера каза, че лично той е взел решение да бъдат изпратени спецчастите "Беркут" пък подаде оставка и временно е отстранен от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
15
 
! Отговори
BULGAR BULGAR преди 10 години
SAMO BYLGARINA SI E ROB PO PRIRODA I MANTALITET
88
2
 
4
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До 96, имам една бенка на странно място. Искаш ли да я видиш отблизо. :) Опа извинявай...обърках семейното с физиологичното. Но почнах да ти падам на нивото малко или много. Ще отида да хапна нещо, пък ти си простей на воля. И декламирай десни мерки, но започвай дефинициите с "държавата плаща..." :)
87
5
 
1
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Охо, Дюденцето имал наблюдение върху онова, което искат хората в "семейното му обкръжение". Поне стана ясно "широката" база, на която гради своите напъни да обобщава украинския копнеж.... Нещо друго от семейните хроники да ни разкажеш?
86
2
 
8
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До 88, Ето ти пример за "дясна мярка". Всеки, който и да е да може да реализира своята бизнес идея при изключително ниски лихви и кредит гарантиран от държавата. Дори и да е секторна политика, пак е задоволително. Всеки, който е предприемчив и иска да се разрастне или да започне бизнес - да може да го направи. И не да му се дават държавни пари да върти, ами кредити с нормални условия. Направи ли нещо подобно това правителство за бизнеса!?
85
0
 
4
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До 88, Много от тези пари почна да ги развързва ударно още служебното правителство. Това, че Х платил задължение на държавата към часния сектор не е "дясна мярка". Това е логическо продължение на сключените договори. Ок, плаща държавата на изпълнителите на Тракия и цъфваме и връзваме!? Какъв точно ти е бизнеса, че ми е интересно. Да не си подизпълнител на Тракия? :)
84
2
 
5
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До 89 Алтернатива на черноморието!? Ахахаха! Ок, с дъщеря ми ще водим по-"възрастен" разговор. За последните 10 години на море сме били 4 пъти и 6 пъти при "баба и майка" в Киев. Това дали на теб ти звучи, като приказка или не - баш ме брига. Имам наблюдения как живеят хората там и какво искат. Поне тези в семейното ми обкръжение. А относно избора ми на жена. Тя е с майка българка и баща българин. Майка й се върна в Украйна преди 15 години след като почина тъст ми. Както и да е - бъди здрав!
83
15
 
19
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
То и ние какво хубаво видяхме от брюксел? Нищо и половина... 800 милиона на година вноска, а под 600 милиона "евро" пари "усвоени" за същия период... България се е превърнала в донор на Германия и Франция с евтина работна ръка и пазар за техните скъпи ***, това е...
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я, Дюдю да разкаже нещо повече за "ценностите", в които се кълне и които поставя като контрапункт на загрижените само за ядене и пиене по неговите думи българи. Не за друго, а за да се посмеем на учебникарските клишета, с които би ни залял...
81
2
 
6
 
! Отговори
какво ще стане преди 10 години
Запазноукраинците са бедни като църковна мишка. Разделянето на Украйна ще ги изправи пред глад. Източна и Южна Украйна са населени с Руснаци, а тя е индестриализирана. Без Руската част, останалата Украйна не е нужна на ЕС, трябва ЕС да ги храни. Има решение на Съда и всяка итервенция на полицията и армията е вече законосъобразна. Очаквам Русия да спретне някой пуч на някоя държава в ЕС, имат парите, имат кадрите. Киев може да спре газта за Евросъюза. Германия се захранва от Северния поток..
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дюдю имал тъща украинка и ходил по-често до Киев отколкото до нашето Черноморие /не разбрах само дали Киев е алтернатива на Черноморието/.Браво! Ако това му е основанието да обобщава за украинците с категоричността на всезнаещ, то тогава защо се отнася пренебрежително с избора на българите /които в по-голямата си част имат тъщи-българки /дали да подкрепят протестирующите или не?
79
5
 
6
 
! Отговори
ШопЪт преди 10 години
До ДЮДЮЯвно не се занимаваш с бизнес и нямаш поглед върху бизнес средата която цареше в Бг по времето на свети свети Бойки и Борисов, да те светна под неговото мъдро финансово ръководство хората работещи на Тракия и Марица в т.ч. и малки фирми подизпълнители не беха взимали заплати от октомври миналата година, обичайна практика беше данъчния кредит да виси невъзстановен с 6-7 месеца и т.н и т.н. Не ми се спори,а и не това е мястото, казах ти конкретно защо съм ти отговорил
78
10
 
15
 
! Отговори
Стар европеец преди 10 години
Украйна не е толкова продажна страна, като България и не се връзва на лъжите и ултиматумите на ЕС. На тех не им трябват задължителните гей паради и масовата мизерия, които им предлага ЕС.
77
3
 
4
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До Анонимен до 84, Факта, че тъща ми е Украинка и съм пътувал по-често до Киев, отколкото до нашето Черноморие например променя ли с нещо "обобщението" ти спрямо мен?
76
1
 
5
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До 82, "разплащане" с бизнеса. Имаш предвид бизнес, имащ нужда от държавни пари за да просперира!? Това ли са десните мерки!? Десните мерки (след като си десен), следва да обезпечават работата на бизнеса, дори и Атакиста пишещ компетентно по-долу да е премиер. НЯМА такива мерки! Има изграждане на ЗАВИСИМОСТИ! Зависимости, които слагат на колене бизнеса. Ако за теб това е дясното - ЕООД, което да борави с държавни пари (Риск Инженеринг например), то явно не сме еднакво десни...
75
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дюдю е поредният ***, присвоил си правото да обобщава само, защото притежава относителна грамотност и лаптоп под ръка...Кой си ти, че да говориш от името на украинците?! Как точно постави украинците под общ знаменател и реши какво искат?!
74
0
 
4
 
! Отговори
има план преди 10 години
За да се избегне критиката на окултния ционизъм, зомбита пеят по форумите мантрата руски комунизъм(никога неосъден защото е масоноеврейска идеология)и фашизъм.Новият световен ред е световен окултен луцифериански комунизъм .lucistrust.org/en/books/the_beacon_magazine/table_of_contents/october_december_2013/editorial_the_emerging_plan
73
6
 
1
 
! Отговори
ШопЪт преди 10 години
До ДЮДЮДа налице са мерки за стимулиране на бизнес, налице е ускорено разплащане, налице са доста мерки защитаващи родното производство, незнам дали знаеш но това лято вносителите на плодове и зеленчуци отбелязаха рекордно ниски продажби в страната, за сметка на родните производители... да съгласен сън мерките не са достаъчни !Но отговора ми беше продиктуван от аналогията която правиш между събитията в Киев и напъните на мутрата да се върне във власта, връзка между събитията НЯМА !
72
6
 
7
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
Колкото и да си чешем езиците. Украинците в момента имат волята и обществото да махнат от гърдите си руския ботуш, който да им казва кое е добро и кое не за тях и децата им. Дори и да fail-нат, поемат риска за това да се издънят. Докато ние цъкаме с език и не можем точно да определим откъде можем да изцоцаме или да спестим 20 кинта, че да сме "добре". Поклон на всички Украинци, които са на площада и се борят за това дори и да допуснат грешка - тя да е тяхна, а не да ги "развъждат за електорат".
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе песента е против фашизма! Защо се идентифицирате като такива? Или сте?
70
7
 
6
 
! Отговори
Ь преди 10 години
Тези явно не разбраха, че Украйна няма да се подарява на ЕС. Колкото по бързо схванат фактите, толкова по- малко бой ще ядат.