Сблъсъци между митингуващи и милицията в Киев

Опозицията обяви общонационална стачка, остава на площада
Обновена: 1 дек 2013 18:51 | 1 дек 2013 14:47, Екип на Dnes.bg
155

 Снимка: БТА 

Пред сградата на президентската администрация в Киев се стигна до сблъсъци между митингуващи и милицията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. От улица "Банкова", където се намира сградата, се чуваха изстрели, виждаха се облаци дим. Коментатор на киевската Обществена телевизия каза, че е "започнал щурм на администрацията".

Ройтерс предаде, цитирайки очевидец, че силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат младежи, събрали се недалеч от сградата на президентската администрация.

Още по темата
Тълпата се опитала да използва трактор, за да пробие милиционерския кордон, който блокира достъпа до сградата на президентството.

Стотина полицаи бяха ранени. Ранени са също трима протестиращи и трима журналисти - двама фотографи от Франс прес и оператор на телевизия Евронюз.

Група митингуващи, облечени в якета с емблеми на опозиционните партии "Свобода" и "Отечество", превзеха Профсъюзния дом в Киев. Те избили вратите, влезли в помещенията и махнали една от камерите за наблюдение. Охраната напуснала сградата.

По-рано провокатори, които вървели заедно с протестиращите в Киев към централния площад, изпочупили стъкла и влезли в сградата на кметството. Те били облечени целите в черно, лицата им били скрити с маски или шалове, носели оранжеви строителни каски.

Участници в митинга на протестиращите хванали провокаторите и след като свалили маските им, започнали да ги снимат. Станало ясно, че нападението срещу кметството е ръководела журналистката Татяна Черновил, която заявила, че поема цялата отговорност и е готова да влезе в затвора.

По време на нападението наблизо не е имало милиционери, нямало я и охраната на кметството.
Черновил, редактор на портала "Левия бряг", е известна с разследванията си и със зрелищните си политически акции, скандали и провокации.

Въпреки забраната на окръжния административен съд да се организират от днес до 7 януари митинги на големите площади и някои централни улици на украинската столица опозицията насрочи за днес по обяд т. нар. „народно събрание”.  В демонстрациията в центъра на Киев по предварителни данни се включиха 500 000 души, съобщи пресслужбата на опозиционната партия "Отечество".

В реч пред стотици хиляди протестиращи украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович и правителството му да подадат оставка. Те откраднаха мечтата на Украйна за евроинтеграция, заяви Кличко на митинга на опозицията, цитиран от Ройтерс.

Друг от лидерите на опозицията - водачът на партията "Свобода" Олег Тягнибок, обяви, че започва обща стачка, съобщи Интерфакс-Украйна. Започвайки от тази минута, ние оставаме тук, на площада, каза той на митинга на привържениците на евроинтеграцията на Украйна.

Юрий Луценко, бившият министър на вътрешните работи от правителството на Юлия Тимошенко, каза, че масовите протести в Украйна вече са преминали в революция. "Нашият план е ясен: това вече не митинг, не е акция. това е революция", заяви той в словото си пред събралите се на Площада на независимостта. "Днес тук умира Украинската съветска социалистическа република. Това е нейното погребение", каза той и призова украинците от източните части на страната да се обединят с братята си от другите части на страната, които са прозападно настроени, в борбата срещу режима.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко се извини по-рано днес пред гражданите за прекомерното използване на сила на Площада на независимостта в петък срещу събота, съобщи Интерфакс.

"Бих искал лично и от името на членовете на колегията да поднеса извинения за прекомерната употреба на сила срещу участниците в акцията на Площада на независимостта . . . Бих искал да заявя, че активните действия не влизаха в плановете на
вътрешното министерство", се допълва в изявлението на министъра, цитирано от Интерфакс.

Началникът на киевската милиция Валерий Коряк, който вчера каза, че лично той е взел решение да бъдат изпратени спецчастите "Беркут" пък подаде оставка и временно е отстранен от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са платени протести,по света хората които искат уставката на лява власт,особено от източния блок са платени от Сорос,злите сили.Там където на власт е бивше комунистическо правителство народа е щастлив-питайте нашият украинец Сергей.
108
14
 
30
 
! Отговори
тома преди 10 години
Братя украинци сега протестирате да влизате в ЕС но после ще протестирате да излезете от него.Но до тогава ще ви е разсипана цялата икономика. СБ и МВФ ще са сложили ръка на всичко и ще го продадат на безценица.Питайте нас. Един комбинат в които работеха хиляди го продадоха за 1 долар.Авиокомпанията е подариха за 150000 долара.По малко от колкото струва един самолет.Да не говорим за имотите които имаше по цял свят. Дръжте се за Русея и няма да сбъркате вия сте едно.
107
16
 
28
 
! Отговори
киро преди 10 години
Тия глупави украинци не знаят какъв *** искат да си набият с ЕС-то
106
6
 
24
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Ей Украинци,като почнете да трепете елита си,да знаете че тука има един Украински плазмодий да дойдете да си го вземете (сергей димитриевич станишев),подаряваме ви го.......
105
15
 
21
 
! Отговори
СМАЧКАЙТЕ СОРОС преди 10 години
ПРОТЕСТИТЕ СЕ ФИНАНСИРАТ ОТ ЕМИСАРИТЕ НА ЕС, КОИТО ИСКАТ ДА ОТКЪСНАТ ЗАПАДНА УКРАИНА ОТ ИЗТОЧНА С ПРИЕМАНЕТО И В ЕС! ТРЯБВА ДА БЪДАТ СМАЧКАНИ ТЕЗИ ПЛАТЕНИ ***
104
15
 
24
 
! Отговори
р преди 10 години
От 50 милионна Украйна 1-2 милиона заблудени люде искат в ЕС.Хората от източна Европа сме православни християни, нямащи нищо общо със западът, който е поробил целия свят и от алчността си е забравил да възпита потомците си, които сега сеят разврат и деградация. Въпрос на време е страните от западна Европа да рухнат... Липсата на ценностна система, семейство, морал и желание за интелектуално развитие ще ги доведат до състоянието на бившите им африкански колонии.
103
9
 
12
 
! Отговори
соросоки предатели преди 10 години
СЛЕДЕТЕ СЕГА КАК Т.НАР. "СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ" БГ МЕДИИ ЩЕ ОТРАЗЯТ ТОЗИ ПРОТЕСТ!99 ПРОЦЕНТА ОТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В КИЕВ СА ОТ ЗАПАДНА УКРАЙНА, КОИТО СА НА НОЖ С ИСТИНСКИТЕ УКРАИНЦИ ОТ ИЗТОЧНА УКРАЙНА!ТАМ СА И ЕВРОПЕЙСКИ ДИПЛОМАТИ, ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЯЦЕК ПРОТАСЕВИЧ, БИВШИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕП ЙЕЖИ БУЗЕК, КАКТО И ЛИДЕРЪТ НА ПОЛСКАТА ПАРТИЯ ЗАКОН И СПРАВЕДЛИВОСТ ЯРОСЛАВ КАЧИНСКИ.
102
8
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Браво на украйнците, а ние сме ***!
101
12
 
16
 
! Отговори
Ванов преди 10 години
До Shark500,000 без няколко, най-малко 1-2 нули. Вчера бяха едва 10-000 хиляди, днес отведнъж станаха 50 път повече. ЯВНИ ЛЪЖИ НА ПРОПАГАНДАТА НАШЕНСКА И СВЕТОВНА, КОЯТО КАКТО ЗНАЕМ СЕ КОМАНДВА ОТ 1 ЦЕНТЪР .. САЩ
100
19
 
9
 
! Отговори
EU преди 10 години
Украна це вропа!Putin go home!
99
10
 
7
 
! Отговори
Ванов преди 10 години
До ?Как ще учи уроци като са *** от платени протестери като нашите, сам повече, защото Са около 45 милиона. Това са провокатори и ударни групи, които ще бъдат пръснати и ако се наложи смачкани от силите на реда.Ножа опря на кокъл и може да прерасне на истинско сражение, като част от провокаторите арестувани и ...Само твърд подход ще ги накара да мирясат, а той май се налага от само себе си.
98
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия с маските и бръснатите глави със сигурност са там заради "европейските ценности!" Пак разиграват телевизионни циркове световните ни господари!
97
1
 
3
 
! Отговори
ванов преди 10 години
До АнонименМиризлив плъхчо. Защо сееш простотии и глупости като аноним. Толкова ли си страхлив та се криеш като бълха в ***. Като твърдиш нещо и вярваш че казваш истини, застани и кажи, това го казвам аз и заставам зад казаното, защото е вярно.А ти какво. Като плъхч се показваш от дупката, пуснеш лъжа и се криеш в нея отново.ТОва показва убедително на всеки, че си лъжец и мошеник.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До В У-крайна ...Ну ***, подумай .......О извини ты не можешь думать ! Кто говорит обо красные? А ты что антигристиян ?
95
4
 
21
 
! Отговори
НОВА ИНФОРМАЦИЯ преди 10 години
ХР.БИСЕРОВ Е ВНАСЯЛ ПАРИ В ШВЕЙЦАРСКА БАНКА ПО СМЕТКА НА АЛ-КАЙДА! ЗАСЕКЛИ СА ГО ОТ МОСАД И СА ИНФОРМИРАНИ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СЛУЖБИ!!!СИГНАЛА Е ДОНЕСЕН НА ДОГАН И ДПС ОТ СТАНИШЕВ , ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО МУ В ИЗРАЕЛ!ТАКА СЕ ПЕРАТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД -ЧРЕЗ ИЗПИРАНЕТО ИМ В СМЕТКИ ЗА ОРЪЖИЯ НА АЛ-КАЙДА!ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА НАШИТЕ ВОДЕЩИ ПОЛИТИЦИ!)
94
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Днес тук умира Украинската съветска социалистическа република. Това е нейното погребение"ааааа НИЕ питаМ КОГАААА?
93
5
 
1
 
! Отговори
Циника преди 10 години
97,Дюденце, това ли успя да изфантазира едноизмерното ти съзнание? След като разбрахме всичко за семейното ти положение от чиято висота обоснова правото си да правиш обобщения за цялата украинска нация, накрая ти стигна до физиологичните си нужди и особености...А ние тръпнехме в очакване да поясниш да дефинираш "ценностите", за които така старателно говориш с надеждата да не звучиш като преписал от учебника за 8-и клас...
92
2
 
4
 
! Отговори
U6EVVV преди 10 години
U6EV.....................NAI MRAZENATA PROFESIQ V SVETOVEN MA6TAB
91
8
 
5
 
! Отговори
В У-крайна ... преди 10 години
...НАЧИНАЕТСЯ "ГРАЖДАНСКУЮ".....КРАСНИЕ УМРУТ, КАК МАРКО НА КОСЕВО ПОЛЕ...!!!
90
5
 
3
 
! Отговори
ШопЪт преди 10 години
До ДЮДЮДясна мярка е ускореното разплащане към бизнеса, плащането на ДДС след извършването на плащането, а не след фактурирането е съшо дясна мярка, възстановяването на общ доход вместо раздаване на помощи също е дясна мярка, ограничаването на оффорните фирми също, разширявнаето на обхвата за участие на фирми при обществените поръчки също..Да не са достатъчни, да реалния резултат е все още незабележим, да трябва премахването на много лицензионн режими, но на този етап дясна алтернатива НЯМА !