Радиацията във "Фукушима" е 8 пъти над допустимото

Повишението дошло заради изтичане на радиоактивна вода от хранилища
11 яну 2014 09:31,
7
Радиацията във "Фукушима" е 8 пъти над допустимото
Снимка: Reuters

Равнището на радиацията в японската атомна електроцентрала "Фукушима"-1 е близо осем пъти над установената от правителството допустима стойност. Това съобщи днес компанията оператор на централата Токио илектрик пауър (ТЕПКО), цитирана от ИТАР-ТАСС.

По данни на токийската компания равнището на радиационно облъчване на територията на "Фукушима" до август миналата година било под установената норма от 1 милисиверт, но след това започнало рязко да се покачва и достигнало до 7,8 милисиверта.

ТЕПКО свързва това с голямото изтичане на радиоактивна вода от специални наземни хранилища, което рязко се увеличи миналото лято.

Във връзка с това правителственият Комитет за ядрено регулиране поиска токийската компания в най-кратки срокове да вземе мерки, за за понижи равнището на радиация в АЕЦ "Фукушима". Според ядрения регулатор ТЕПКО трябва да посочи конкретни срокове, в които да намали радиационното облъчване в района на централата под 1 милисиверт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
мравката преди 10 години
Явно човечеството не е дорасло да си "играе" с атома. Чернобилската катастрофа си я обяснявахме с лоши технологии и некомпетентност, но какво да кажем сега за катастрофата, която сполетя една от най-технологичните нации?! Не случайно друга технологична нация - Германия, постави под въпрос ядрената енергетика. Едва ли научаваме цялата истина от медиите. Ще научим всичко след време с всичките ужасяващи и страшни подробности....
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZA 4ERNOBIL OPI6TQXA SVETA A ZA FUKU6IMA MYL4AT KATO GYZOVE.CQLOTO TIXOOKENSKO KRAIBREJIE NA USA E ZARAZENO.USA VLASTITE KRIQT OT NASELENIETO GADINI MRYSNI
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 1 месец медиите на запад тръбят за Фукошима (предимно алтернативните). Проблема е невиждан и не чуван по мащабите си на ядрена катастрофа. Чернобил е като пиратка в сравнение с Фуйошима. Престъпниците от ТЕПКО, плащат на бездомни хора да ходят да почистват реакторите... Нещо страшно е...Американските власти са закупили 14 МИЛИОНА дози йод, предимно за населението по западното краебрежие (но, това пак не го казват по тв и там).
3
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Към автора: Защо криете, че проектанта и строителя е Уестинхаус, фирмата която ще строи седми блок на Козлодуй ?
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DA MU MISLQT AMERIKANCITE TOQ PYT.IMA DA QDAT RIBA I DA SE KYPQT V RADIACIQTA GODINI NARED.AMA SI MYL4AT KATO GYZOVE DA GI EVA MAKAR DA STIGNA RADIACIQTA DO TQX.DEMOKRACIQ KVO DA PRAVI6 LAPAI RIBA I MYL4I XAXAXA
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
После Чернобил бил най-страшната ядрена катастрофа. Яжте тиоокеанска риба.