Сноудън влиза в съвета на директорите на фондация "Свобода на печата"

Целта на организацията е да осигурява свобода на словото в САЩ
Обновена: 15 яну 2014 10:25 | 15 яну 2014 10:25, Елка Василева
0
Сноудън влиза в съвета на директорите на фондация "Свобода на печата"
Снимка: архив, Reuters

Бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън, който огласи документи за програмите за електронно следене на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, влиза в съвета на директорите на фондация "Свобода на печата". Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на организацията.

Още по темата

Фондацията бе създадена през 2012 г. с цел да осигурява свобода на словото в САЩ. Сред учредителите й са бившият сътрудник на американското министерство на отбраната Даниъл Елсбърг, който през 1971 г. предаде на медиите секретен доклад на Пентагона за военните действия във Виетнам, известният актьор Джон Кюсак, както и журналистът Глен Грийнуолд, който помага на Сноудън да публикува тайните документи.

"Това е изключително важно - да се служи на каузата на свободния печат", казва по този повод Сноудън. По думите му противоконституционното събиране на информация за всеки в Америка заплашва основни права и обществото трябва да каже може ли това да продължи. Сноудън, който ще влезе в ръководството на фондацията през февруари, посочва, че журналистика е невъзможна, ако репортерите не могат да общуват нормално с източниците си на информация, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари