Окупираха административни сгради в Украйна

Янукович назначи хардлайнера Клюев за началник на администрацията си
24 яну 2014 15:29, Елка Василева
95
Окупираха административни сгради в Украйна
Снимка: Reuters

Протестиращи украински опозиционери окупираха сградите на областните администрации в четири града в западната част на страната, предаде Франс прес.

В Лвов, смятан за бастион на националистите, 200 демонстранти са прекарали нощта в централата на областната администрация и са принудили назначения от президента Виктор Янукович областен управител Олег Сало да подаде оставка. Пред сградата е издигната барикада от чували с пясък.

Областният управител заяви, че оставката му, подписана принудително, не е валидна. Тази сутрин обаче не беше допуснат в сградата. Протестиращите са блокирали и шосе, водещо към границата с Полша.

Лвовският клон на партията на Янукович "Партия на регионите" обяви, че напуска партията.

Още по темата
Окупирани остават и сградите на областните администрации в Ровно, Тернопил и Хмелницки.

В Черкаси полицията успя да прогони демонстрантите, които бяха превзели областната административна сграда миналата вечер. Арестувани са около 50 души.

Тази сутрин протестиращи направиха опит да нахлуят в областната управа в Черновци, близо до границата с Румъния.

Полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, но атаките на демонстранти продължават. При сблъсъците е пострадал председателят на областния съвет Михаил Гайничер.

В Луцк около 1000 демонстранти, събрани пред сградата на областната администрация, настояват за оставка на областния управител.

В Ивано-Франковск опозицията успя да окупира два етажа на областната административна сграда, но останалата част от сградата е под контрола на полицията.

Във Волинска област областният управител Борис Клемчук е написал заявление за оставката си, което, след като бъде регистрирано, ще бъде изпратено в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС. Оставка е подал и председателят на областния съвет Владимир Войтович.

Президентът Виктор Янукович назначи днес хардлайнера Андрей Клюев за началник на своята администрация, съобщава Франс прес. Предишният титуляр на поста Сергей Льовочкин подаде оставка миналата седмица заради законите срещу демонстрациите. Според опозиционния уебсайт "Украинска правда" Андрей Клюев стои зад насилието при разпръсването на студентска демонстрация на 30 ноември в Киев, при което бяха ранени десетки души. Клюев е бивш вицепремиер, а досега заемаше длъжността секретар на Съвета за национална сигурност, пише БТА.

Група участници в антиправителствени протести окупираха тази нощ министерството на аграрната политика и прехраната. Охраната не оказа съпротива, предаде ИТАР-ТАСС. На стената край входа бе изписан надпис "Десният сектор" - името на групировка, която постоянно се конфронтира с милицията. Според Олександър Данилюк, участвал в превземането на сградата, там ще се разположи група, която "ще изпълнява функциите на въоръжени сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
9
 
! Отговори
DARK преди 10 години
35 ОдисейБрутният им вътрешен продукт е 7 пъти по голям от нашия безработицата е 2 пъти по малка от нашата , инфлацията им е 0.6% сравнена със нашата 3%.И понеже ноември бях в нашият клон там ще ти кажа че и заплатите в ИТ сектора са същите ако не и по добре а за сметка на това градският ти транспорт е 40-60ст. горивата са със повече от левче по евтини.Най вероятно в дълбокият им прованс живеят зле както и тук но в Киев и Харков е по добре от София по всички показатели!!!
33
5
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 10 години
До Одисей 1Прав си юдисейчо,че оня в Кремъл дето управлява Русия е много опасен,ама не за нас,а за вас *** е опасен и в същото време е надеждата на останалата част на човечеството същия тоя дето го наричаш калмика от Кремъл да отърве света от ционистката омразна чума .
32
1
 
9
 
! Отговори
DARK преди 10 години
Разделението на източна и западна Украйна е вече повече от очевидно.Да не говориме , че в източната част където са основно природните залежи и производствени мощности отдавна битува мисълта , че те изкарват парите а запада ги изяжда.Но това е никой тук не му разбира главата щото всички са вперили очи в площад и градове от западна Украйна а истинската и стойност е на изток и на Юг и точно това парче от баницата ще предпочете да действа само вместо в ЕС.
31
3
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен 4След като са полски полу-католици, защо ги натискат насила под Путин? Какво странно има тогава, че палят?
30
6
 
10
 
! Отговори
! преди 10 години
Бой последен настана,с тъмната страна на силата - джуджунцата от Мордор са в паника!Народът на Украйна избра свободата!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки гледа себе си и своите интереси - ако си мислите, че нито една от двете страни не е "подпомагана" от вън, значи сте много наивни!!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВИДЯ СЕ ЧЕ СВЕТЪТ АКО НЕ Е БАЛАНСИРАН,ТО СЛЕДВА ХАОС И ВОИНИ И КРИЗИ,ЗАТОВА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ СЕ ДОГОВОРИХА ОТНОВО ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛИ СВЕТА ,КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА ,ОТ ЕДНА СТРАНА САЩ,ЕС ЕМИРСТВАТА ЮЖНА КОРЕЯ И ЯПОНИЯ,ОТ ДРУГА ДЪРЖАВИТЕ ОТ БРИКС НАЧЕЛО С РУСИЯ И КИТАЙ ,ПЛЮС ДЪРЖАВИТЕ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ ,ПЛЮС ИРАН,СИРИЯ И ДЪРЖАВИТЕ В ЮЖНА АМЕРИКА ,ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО СТАВАЩОТО В УКРАЙНА Е ИГРАТА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ,А ВИЕ ТУКА СИ КОМЕНТИРАЙТЕ ,ПО ВАЖНО Е КЪДЕ Е ОТРЕДЕНО ДА СМЕ НИЕ
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Русия Питнизация а в Булагария и Украйна сапуназация.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпреки, че на всеки пън е ясно, че за властите е самоубийствено да допускат жертви сред протестиращите. Румъния-1989, Приднестровие-1990, Вилнюс-91, Москва-1993, Ирак-1993, Югославия-1999, Кайро-2011, Либия-2011, Сирия-2012, сега Киев-2014
25
8
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Путникович приключи с управлението си в мига в който отказа на ЕС публично присъединяването на Украйна на която и е писнало от ПУТИНИЩЕТО Хобитско!
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от 2011 година? Колко продължаваме да виждаме от Сирия?А през това време снайпериста на няколко стотин метра спокойно прибира своята най-мощна винтовка на НАТО и отива да пие уиски, перно, пастисза да отбележи блестящо изпълнената операция на защита на мирното население от тираничния режимВинаги при реализация на сценария за цветна интервенция именно западните служби прибягват към тайнствени убийства чрез снайпери, което разпалва ненавист към властта и по този начин я делегитимира, един вид властта убива хора. Въпреки, че на всеки пън е ясно, че за властите е самоубийствено да допуск
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мали комунезите как ги шубе, вече работя и без хонурар от др. Кутев. След Украйна идва ред и на Вас.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Представете си мирни демонстрации пред парламента. Хората вървят спокойно и издигат мирни лозунги от типа Долу! , Оставка, Мафия, и т.н. От пред стои полиция с оръжие в ръце. И изведнъж един от демонстрантите пада с облята от кръв глава. Почти едновременно пада полицай. Отново се лее кръв. Започват викове, паника. Чува се стрелба. Падат ранени и убити. В тълпата се повяват хора, които вместо да помогнат на ранените, снимат с мобилни телефони фото и видео, които след това качват в Twitter и Facebook като свидетелство на престъпленията на диктаторския режим. Колко такива клипове видяхме
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво да кажа от една страна когато си упрян до стената и думата ти не се чува предприемаш крайности,но да ходиш и да палиш свои съграждани с коктейли *** някакси няма как да го оправдая особенно когато ясно съзнаваш ,че си малцинство. И тук пак опираме до двойния аршин в Турция ги изметоха брутално хората от площада, но миналата седмица Ердоган в Брюксел да преговаря за ЕС , а на православните украинци дори не им споменават за преговори за пресъединяване. Е кажете ми как да им вярваш!
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янукович, Станивев, Догане и Сидеров при Чеошескоооо.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди нова година се появи идея в Украйна да се създаде *** държава и там да се заселят подчовеците,Аз категорично съм за това Украйна да се раздели на западна и на останалата част и помнете ми думата,че осъществи ли се тая идея за *** държава ,то тя ще се намира в западната част под юрисдикцията на ЕС и мъдрото ръководство на Сорос и тогава тези католически *** ще ревът да се втрне старото положение ,ние видяхме какво ни се случи с влизането не в ЕС.тях ги чака същото
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още миналата година четох една статия, следва ново нареждане на държавите в Европа и Близкия изток. Едни ще изчезнат, други ще се появят, трети ще станат по-големи. Ние май ще сме от първите, благодарение на "великите ни братя" отвъд океана. Този сюжет явно е замислен доста отдавна.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bavaria i tia iska da se otdeli ot germania
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полша точи лиги за Западна Украйна, ама ще пие студена вода. Няма да им я дадат тия дето разпределят баницата.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След разпадането на Украйна ,ще видите какво ще последва независимост за Каталуния и Баските от Испания,Шотландия вече обяви,че иска отделяне от Англия,а бе въобще задава се страшна каша в Европа , девиза на юдо-масоните разделяй и владей . И (ред) от хаоса в действие.По лошото е ,че следващите сме ние с това компактно турско население в Родопите и Лудогорието,което се подкрепя открито от Турция ,като нищо и те ще започнат да се бунтуват за независимост от България