Украинската опозиция е готова да състави правителство

ЕС и САЩ работят върху план за значителна финансова помощ за Украйна
Обновена: 3 фев 2014 09:50 | 3 фев 2014 08:25, Веселина Йорданова
45
Украинската опозиция е готова да състави правителство
Арсений Яценюк. Снимка: Ройтерс

Украинската опозиция е готова да състави правителство и да се нагърби с цялата отговорност за ситуацията в страната. Това заяви днес лидерът на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк в ефира на местния 5-и телевизионен канал, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Яценюк посочи, че опозицията е готова да състави правителство, на което народът ще се довери и с което ще работят западните партньори. Той изключи възможността за кабинет на опозицията и управляващата Партия на регионите. По думите му опозицията сама ще състави правителство и ще си носи отговорността.

Още по темата

Яценюк каза, че ако се стигне до сформиране на такъв кабинет, приоритетни реформи ще станат демонополизацията на икономиката, както и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници. Опозицията планира да се справи и, с по думите му, огромната корупция и да извърши данъчна и банкова реформа. Според Яценюк ще има реформа в съдебната система и правоохранителните органи.

Лидерът на "Баткившчина" отбеляза също, че за подкрепа на реформите ще се разчита на кредити от Международния валутен фонд, Световната банка, макрофинансова помощ от ЕС, Европейската инвестиционна банка, както и на частни партньори от Европа и САЩ. Според Яценюк такова кредитиране може да има само при ново правителство.

Опозицията във Върховната рада ще постави въпроса да се върне конституцията от 2004 г. в първия ден от новата сесия на парламента, предаде ИТАР-ТАСС, отново позовавайки се на Яценюк.

Според опозиционния лидер изключително важно е да се върне конституцията от 2004 г., когато част от най-важните правомощия на президента бяха прехвърлени на парламента. Това ще позволи на Радата да съставя правителство и да влияе при назначенията на ръководители на силовите ведомства, добави Яценюк.

Междувременно върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън заяви, че Европейският съюз и САЩ работят върху план за значителна краткосрочна финансова помощ за Украйна, заяви, цитирана от Ройтерс.

В интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл" тя посочи, че целта на пакета ще е да помогне на Украйна да премина през преходен период, по време на който временно правителство на широка основа би могло да одобри политически и икономически реформи и да направи подготовка за президентски избори, които понастоящем трябва да се произведат догодина.

Ащън каза, че все още не е решено какъв ще е размерът на предложения пакет с финансова помощ на ЕС и САЩ, но посочи, че "сумата няма да е малка".

По думите й той може да не е само от пари, но може също да съдържа и "гаранции" или помощ за инвестиции, или стабилизиране на валутата, макар че не даде повече подробности. Според Ащън за разлика от предишни обещания за помощ от ЕС този пакет няма да зависи от това дали Украйна ще постигне споразумение с Международния валутен фонд, посочва БТА.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
9
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
До АнонименМоже и да съм толуп, но не чакам от Вас нищо. Сага зимата е по-страшна от виденовата и лукановата защото няма вече и надежда.
18
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
20 Прав си бай Иване , не е ли по добре българите в Украйна да са в ЕС отколкото в някаква полуазиатска Империя
17
1
 
6
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
До законни интересиЗащо не помислим и за българите в Украйна.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
16 така ли бе Ивне а ти как излезе от Лукановата и Виденовата зими , кажи бе толуп
15
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига глупости бе *** , хората в Украйна искат тя да стане нормана страна и да се откъсне от обитата на Путин
14
0
 
24
 
! Отговори
иван преди 10 години
Никъде по света МВФ и Световната банка не са съживили икономиките, а напротив създали са нови икономически проблеми, от които никой народ и държава не е успял да излезе.Това го казва вицепрезидент на тази институция.Вече го изпитахме на наш гръб вече.
13
0
 
19
 
! Отговори
САЩ=ТЕРОРИЗЪМ преди 10 години
Намерението на САЩ да създадат "бандеровска Украйна" под свое "демократично ръководство" от типа на Сакашвилевската Грузия си е чиста авантюра. Байден от далечните САЩ не различава Грузия и Украина, но има две големи отличия. Ако за Киев 10.000 евротерористи е много, то за Украйна - това е мизерно. Затова в Украйна САЩ ще получат не сирийския сценарий, а нов провал във външната политика. Русия е много по-близо до Украйна, отколкото до Сирия и няма да позволи такава "демокрация"
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NA PLAKATA PRED PROPANGATORITE PISE SE POLAND UKRINA POLOVINATA OT PROTESTIRASCHITE SA POLSKI UKRAINZI ZNACHI KAM 10000HIL.KOETO ME KARA DA MISLIM CHE VSICHKO E DEREJIRANO OT EU I UNITED STATES
11
0
 
12
 
! Отговори
4oko преди 10 години
"приоритетни реформи ще станат демонополизацията на икономиката, както и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници. Опозицията планира да се справи и, с по думите му, огромната корупция и да извърши данъчна и банкова реформа. Според Яценюк ще има реформа в съдебната система и правоохранителните органи."Това май съм го чувал някъде ?
10
0
 
17
 
! Отговори
законни интереси преди 10 години
Естествено, че Русия има законни интереси в Украйна! В Украйна живеят 9 000 000 руснаци. Доколкото ми е известно, в Украйна не живеят нито американци, нито немци!
9
0
 
8
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
При сценарий "кредити от Международния валутен фонд, Световната банка," печелившата стратегия е разделяне на Украйна, Източна и Южна независими и високо технологични, а западна Украйна да си взема заробващи заеми, те и без това са католици.
8
0
 
7
 
! Отговори
15 милиона преди 10 години
ЕС ще получи 15 милиона долара, за да платят задълженията си към Газпром!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Същите продажници като нашите.След като си свършат работата ще бъдат щедро възнаградени от господарите си,а обикновените украинци ще изплащат ''краткосрочната финансова помощ''
6
1
 
13
 
! Отговори
Бай Спиро преди 10 години
И Украинците,ще бъдат Прелъстени,Ограбени и Изоставени,Бедни и Голи,като Нас,от ***
5
1
 
7
 
! Отговори
Нико преди 10 години
Да се учат от това което направиха в Полша и Чехия и да се пазят от "мирния преход" в България
4
0
 
6
 
! Отговори
ЗАБРАНЕНО преди 10 години
за показване видео материали в платените "ДЕМОКРАТИЧНИ" медииyoutube/watch?v=lK8LJ4lDja0&feature=youtu.be
3
1
 
15
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
този на снимката е бъдещ крадец и разрушител на едро .........
2
0
 
15
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
Много ще съжеляват.
1
1
 
19
 
! Отговори
макето преди 10 години
Коко у нас правителството носи неква отговорност токо и там хи хи хи лошо иде за украйна лошо