Украинската опозиция е готова да състави правителство

ЕС и САЩ работят върху план за значителна финансова помощ за Украйна
Обновена: 3 фев 2014 09:50 | 3 фев 2014 08:25, Веселина Йорданова
45
Украинската опозиция е готова да състави правителство
Арсений Яценюк. Снимка: Ройтерс

Украинската опозиция е готова да състави правителство и да се нагърби с цялата отговорност за ситуацията в страната. Това заяви днес лидерът на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк в ефира на местния 5-и телевизионен канал, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Яценюк посочи, че опозицията е готова да състави правителство, на което народът ще се довери и с което ще работят западните партньори. Той изключи възможността за кабинет на опозицията и управляващата Партия на регионите. По думите му опозицията сама ще състави правителство и ще си носи отговорността.

Още по темата

Яценюк каза, че ако се стигне до сформиране на такъв кабинет, приоритетни реформи ще станат демонополизацията на икономиката, както и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници. Опозицията планира да се справи и, с по думите му, огромната корупция и да извърши данъчна и банкова реформа. Според Яценюк ще има реформа в съдебната система и правоохранителните органи.

Лидерът на "Баткившчина" отбеляза също, че за подкрепа на реформите ще се разчита на кредити от Международния валутен фонд, Световната банка, макрофинансова помощ от ЕС, Европейската инвестиционна банка, както и на частни партньори от Европа и САЩ. Според Яценюк такова кредитиране може да има само при ново правителство.

Опозицията във Върховната рада ще постави въпроса да се върне конституцията от 2004 г. в първия ден от новата сесия на парламента, предаде ИТАР-ТАСС, отново позовавайки се на Яценюк.

Според опозиционния лидер изключително важно е да се върне конституцията от 2004 г., когато част от най-важните правомощия на президента бяха прехвърлени на парламента. Това ще позволи на Радата да съставя правителство и да влияе при назначенията на ръководители на силовите ведомства, добави Яценюк.

Междувременно върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън заяви, че Европейският съюз и САЩ работят върху план за значителна краткосрочна финансова помощ за Украйна, заяви, цитирана от Ройтерс.

В интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл" тя посочи, че целта на пакета ще е да помогне на Украйна да премина през преходен период, по време на който временно правителство на широка основа би могло да одобри политически и икономически реформи и да направи подготовка за президентски избори, които понастоящем трябва да се произведат догодина.

Ащън каза, че все още не е решено какъв ще е размерът на предложения пакет с финансова помощ на ЕС и САЩ, но посочи, че "сумата няма да е малка".

По думите й той може да не е само от пари, но може също да съдържа и "гаранции" или помощ за инвестиции, или стабилизиране на валутата, макар че не даде повече подробности. Според Ащън за разлика от предишни обещания за помощ от ЕС този пакет няма да зависи от това дали Украйна ще постигне споразумение с Международния валутен фонд, посочва БТА.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние ще имаме световно правителство, независимо дали това ви харесва,или не. Единственият въпрос е дали то ще бъде постигнато с насилие илисъгласие.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Бягай соросоидче да я кажеш същата тая глупост дето си я надраскал на тия в източна Украйна или на юг например в Крим и да видим к,во ще остане от тебе .Русия никога няма да изостави хората си ,спомни си какво се случи кога оня евреин Миша Исаакашвили на Грузия си помисли,че като има в Грузия щатски бази всичко му е позволено и взе ,че навлезе с танковете в Осетия , където хората са с руско самосъзнание какво му се случи после ,как си ядеше вратовръзката .
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в Украйна живет 8 млн. руснаци и въобще не е така че се определят за Русия и Путин , не збравяй че в самата Русия половината население е срещу Путин
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
УКРАЙНА В МОМЕНТА Е ПАРАЛИЗИРАНА, ПРАКТИЧЕСКИ ТЯ Е РАЗДЕЛЕНА В ЗАПАДНИТЕ ЧАСТИ , КЪДЕТО 80% СА КАТОЛИЦИ И С ПРЕОБЛАДАВАЩО НАСЕЛЕНИЕ С ПОЛСКО И ЛИТОВСКО САМОСЪЗНАНИЕ НЕ ПРИЗНАВАТ ВЛАСТТА НА ЯНУКОВИЧ ,В СЪЩОТО ВРЕМЕ НА ЮГ,ИЗТОК И ЦЕНТРАЛНА УКРАЙНА ,КЪДЕТО ЖИВЕЯ БЛИЗО 14 МИЛИОНА ,КОИТО СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ ЗА РУСНАЦИ И НАД 90 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е ПРАВОСЛАВНО И ПРО РУСКО НЕ ИСКАТ ДА ЧУЯТ ЗА ОПОЗИЦИЯТА ,ЗАПАДА И ЕС И В МОМЕНТА ТАМ СЕ СФОРМИРАТ ДОБРОВОЛНИ ОТРЯДИ -НАРОДНА СЪПРОТИВА ЗА ОТПОР СРЕЩУ МАЙД
35
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
38 Какъв нов Съвестки съюз , какви пет лева , Обединена Европа няма абсолютноо нищо общо със Съветската Империя в коато всичко се диктуваше от МОСКВА СИРЕЧ ДОМИНИРАШЕ РУСИЯ , РАЗБРА ЛИ БЕ
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
34 Кой ти пълни тиквата с подобни щутотии бе *** , какви милиарди бе , не разбра ли поне миналата година катос е гласува бюджета на ЕС кои страни са страни донори и ти голтако няма как да бъдеш сред тях . До земи трябва да се кланяш на европейсците че се излугаха да те вземат при тях без изобшо да си готов , разбра ли бе чукче
33
0
 
5
 
! Отговори
Украйна+Русия преди 10 години
В Декларацията за независимост на Украйна от 1991 г. хората се изказват в подкрепа на украинската независимост. Прозападните сили подчертават, че тази независимост е предимно от Русия. Но те забравят, че в тази декларация е записано : Украйна се превръща в суверенна и независима държава за последващото сключване на договор за НОВ СЪЮЗЕН ДОГОВОР . И тази воля на народа - че хората са гласували за независимост на Украйна, за да подпише договор за новия Съветски съюз се премълчава.
32
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 10 години
Украинци, халал да ви е "демокрацията" на ЕС и Сащ! Халал да ви е тихичкото и кротичко унищожаване на всичко украинско и превръщането на Украйна в онова, за което я готвеше още Хитлер - огромни ресурси за ЕС и САЩ и трудолюбиви мравчици местни - слуги на "висшите" западняци!Чака ви безкрайното щастие на тоталното затъпяване и чалгаризация на уж държавата. Ние вече го знаем и няма излизане от европейските "ценности". Пфу...
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абсолютно до болка познат сценарий!като видиш яценюка и др. изстрадали ухраински вождове-няма начин да не сесетиш за зората на великата бъл. демутрокация!
30
0
 
7
 
! Отговори
Кой ръководи метежа преди 10 години
в КИЕВ. След завземането на министерството на правосъдието Елена Лукаш поиска от щурмуваците незабавно да освободят сградата, в противен случай ще поиска въвеждане на извънредно положение в страната. Министърът се е обърнал също към посланиците - "да видят какво се извършва, и ги призова "да осъдят всяка проява на агресия. Само след телефонен разговор с амер. посланник сградата е била исвободена. Даже са пратили друг отряд от СВОБОДА да набие самозванците от ДЯСНА СИЛА. БЕЗ КОМЕНТАР...
29
1
 
13
 
! Отговори
Жан Виденов преди 10 години
единствен от бълг. политици се опита да спре разграбването на България от местни и чужди демократо-бандити. Но имаше и хора от БСП, да не говорим от соросоидния проек СДС, които вече си бяха заплюли фабриките и и имотите и най-вече банките. Сценария бе същия: Щом поиска да върне външните дългове, на Виденов бе спряно всякакво външно финансиране, дойдоха емисарите на МВФ да командват, населението бе озлобено от недоимъка, местните банди бяха изкарани по площадите за блокади и щурм на София
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
31 Как да не дават бе Димитре преди месец по Оперативна програма Транпорт влязха 20 мотриси ТРАМВАИ НА СТОЙНОСТ 80 МЛН ЕВРО ДОСТАВЕНИ ОТ ПОЛША .Днес идват нови 10 МЕТРОВЛАКА по същата програма доставени от РУСИЯ пак на стойност 80 млн . Как да не дава Европа бе *** , без Европа щеше ли да имаш метро бе . А виждаш че помагаме и на твоите сибиряци да си вдигат БВП
27
2
 
7
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
ES i USA samo obeshtavat no ne davat.koy dade pari na ukrayna da ne falira predi mesec?USA i ES ili RUSIYA?na kogo da vyarvame togava?ES i USA sasipaha arabskite strani i irak.kogato faktite govoryat i bogovete malchat.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
22 а кого чакша бе бае от Станишев или по скоро от онождащия го с витиеви фрази Местан
25
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
23 стига с опрните точки на Моника , в цяла Украйна са се вдифнали срещу намерренията на властта да се обвърже по тясно с Путин и у нас на площада бяха макасимум няколко десетки хиляди но през цялото време искането за предсрочни избори събира между 60-80% , разбра ли червена ***
24
0
 
12
 
! Отговори
Владимир Камачо преди 10 години
Гласувайте за брат ми Витали Камачо! Защото с глава разбива 10 сантимтров зид.
23
11
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Днеска свършват лошите дни за годината ,а за Българските комунисти ,започват. Може ли толкова много наивност и простотия бе ***. Ако не сти платени или поставени лица,трудно ми е да си обесня коя е тази тъмна сила която Ви тласка към пропаста,че имате навика да увличате и почтенни хора за каузата си.Чакам некое *** да се похвали: Днес синът ми сапочна работа в престижна фирма в Иркутск. Или ,дъщеря ми започви от другия месец работа в УФА. А все къмзапада гледате БЕЕЕЕ вашта ***.ка.
22
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
24 Такова животно нема *** м виж за режим на Путин може да се каже , защото той използва пролука в Конституцията за да си посдигури трети и четвътри мандат а между тях сложи своя марионетка , ТОВА СЕ НАРИЧА РЕЖИМ , който нито един АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ НИ БИ МОГЛО И ДА МУ ХРУМНЕ ДА НАЛАГА , да не говрим че Американската Конституция , най-демократичната на земята не би допуснала , изобщо толкова си далеч от истината , че оди у лево
21
1
 
17
 
! Отговори
Владимир Камачо преди 10 години
Призовавам Украинците да гласуват за Президент Камачо защото е многократен шампион по бокс и държи на бой в главата. Рекламната кампания ще е с лозунга "Главата ми е празна като вашите " -гласувайте за Президент Камачо
20
1
 
12
 
! Отговори
Режимът в САЩ преди 10 години
Gallup 2013г: САЩ са главната заплаха за мира. САЩ оглавяват списъка на "страните-заплахи", получивайки 24%, заемащите почетното второ място Пакистан се е оказал далеч по-назад - от него се страхуват "само" 8% жители на Земята. Китай е трети с 6%, далеч назад са се расположили "страните-терористи" Северна Корея и Иран, а също "държавата-военен лагер" Израел - те имат по 5%.