Москва: Не даваме съвети на Украйна

ЕС призова за незабавно прекратяване на насилието
19 фев 2014 15:00, Елка Василева
164
Москва: Не даваме съвети на Украйна
Снимка: Reuters

В Кремъл случващото се в Украйна се третира като опит за държавен преврат, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия Владимир Путин.

Песков поясни, че в Украйна се превземат сгради и оръжие.

„В Москва решително осъждат насилието от страна на екстремистки елементи, които се възползваха от изпълнението на условията по амнистията и веднага пристъпиха към насилствени действия“, каза Песков.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Виктор Янукович са провели телефонен разговор през изминалата нощ, каза още прессекретарят на руския държавен глава.

Той обясни, че Путин не е давал и не дава съвети на украинския си колега как и какво да прави. „И не възнамерява да дава съвети и в бъдеще“, каза Песков.

Още по темата
Позицията на ръководството на Русия, на президента на Русия за събитията в Украйна е да се постигне възможно по-скоро урегулиране на ситуацията, но „по какъв начин и за сметка на какво ще бъде постигнато урегулирането е изключително прерогатив на легитимните власти“, добави Песков.

Властите в Киев обявиха събитията от последните дни за опит за завземане на властта. Според изпълняващия длъжността премиер Сергий Арбузов властите са изпълнили задълженията си пред опозицията, но радикално настроените протестиращи са провокирали безредици.

От Кремъл засега не дават отговор за възможността на Украйна да бъде преведен вторият транш от кредита от 15 милиарда долара в настоящия момент.

Руското външно министерство днес обаче публикува съобщение, в което се казва, че Москва "ще употреби цялото си влияние", за да може в Украйна "да се възцари мир и спокойствие". Кремъл настоява опозицията да прекрати кръвопролитието и незабавно да възобнови диалога със законните власти "без заплахи и ултиматуми", се казва в съобщението, цитирано и от Ройтерс.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че е шокиран и крайно поразен от обстановката в Украйна.

Няма обстоятелства, които биха оправдали подобни сцени, допълва Барозу в свое изявление. Осъждаме най-решително употребата на сила в търсенето на изход от политическата и институционалната криза. Политическото ръководство на страната е отговорно за осигуряването на защитата и основните права и свободи, заявява Барозу.

Призоваваме всички незабавно да прекратят насилието и да започнат смислени разговори в отговор на демократичните очаквания на украинците, посочва председателят на ЕК.

ЕС предлага искрено своето сътрудничество за улесняване на политическия диалог между страните, както и за спадане на напрежението, се посочва в изявлението. Продължаваме да вярваме, че конституционните промени, съставянето на ново правителство на широка основа и създаването на условия за демократични избори
са единственият изход от тази дълбока и продължителна криза, допълва Барозу.

Той заявява, че се очаква предприемането от страна на ЕС на целенасочени мерки срещу отговорните за причиненото насилие и употребата на прекомерна сила, в съответствие с предложението на върховния представител по външната политика и сигурността Катрин Ащън. Според Барозу подобни мерки следва да бъдат утвърдени в спешен порядък.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън съобщи междувременно, че е свикала тази сутрин извънредно заседание на Съвета за политика и сигурност по повод обстановката в Украйна. Ще бъдат разгледани всички възможности, включително налагането на ограничителни мерки срещу отговорните
за репресиите и нарушенията на човешките права, пише в съобщение на пресслужбата на Европейската служба за външно действие.

С оглед на трагичното влошаване на обстановката в Украйна Ащън призовава всички отговорни страни незабавно да прекратят насилието, се посочва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
5
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
спомням си '97-*** как изведнъж от магазините изчезна всичко, как будни българи от чужбина пращаха пари на протестиращите (вече не съм сигурен че са били българи), и изведнъж падна Виденов и хоп.....магазините се напълниха.Не знам защо от ЕС искат да има санкции към Украйна, при положение че там стрелят по полицаите и мятат коктейли ***, не знам защо хората са протестиращи, а полицаите потисници.
114
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам това ще им е последния ден... окрали близо 1500 огнестрелни оръжия и 100 000 патрона... с което си подписват присъдата и просто канят танковете...
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре бе емО, щом ти дойде бегaй в aптекaтa дa си вземеш от ония с КРИЛЦA. и не дигaй толковa шум, големa рaботa и нa женaтa оня ден и дойде.
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hazarite ne sa evrei ..... podlagani sa da priemat kulturata na semitskite evrei koqto e s koreni ot dreven egiped i e izvanzemna .... egipedskite bogove ... dve krastosani piramidi ... zvezdata na DAVID
111
5
 
12
 
! Отговори
емо преди 10 години
всички проамерикански *** да знаят; краят на американския бандитизъм дойде
110
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искрени поздрави на истинските хора с достойнство- финландцитеБраво,браво,браво.Финландия-Русия 3;1,3;1,3;1.Плюйте сега жалки червени ***.Пак ли са виновни ЦРУ, МОСАД и извънземните ? Ха ха ха ха
109
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
aко имa войнa рaшa/ EU+ USA, ще гледaме побоище с елементи нa сaдизъм върху рускaтa " aрмия" хa, хa, хa, щом сa мaзохисти хaирлия дa им е!
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Осмо място по хокей..., и рaшaтa е домaкин мъкa, мъкa, мъкa хa, хa, хa
107
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Понеже виждам че информационния отдел на руското посолство е под статията, искам да им изкажа изкренните си съболезнования, надявам се фините са използвали вазелин......следващия път да похарчите 100 млрд за олимпиада, може и а ви върже :)
106
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименМарш обратно в *** червена ***.На твоите "***" можеш само да им правиш фелацио и пак да квичиш после на умряло
105
3
 
5
 
! Отговори
Панчо владигеров преди 10 години
Във форума има война между *** и нормални.Едните искат мир и спокойствие а другите да паразитират както са паразитирали през цялата 5575 год Из ТОРА.Социални *** са населели планетата земя и я делят на гой и богоизбрани.За какво ги избрал бог да убиват.
104
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДНЕС ПАРЛАМЕНТА НА РУСИЯ ИЗЛЕЗЕ С РЕШЕНИЕ В КОЕТО СЕ ПОСОЧВА,ЧЕ РУСИЯ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЯМА ДА ДОПУСНЕ В БРАТСКА УКРАЙНА ЮГОСЛАВСКИЯ СЦЕНАРИИ И РУСИЯ ЩЕ ИЗПОЛЗВА ВСИЧКИ СРЕДСТВА ДА НЕ ДОПУСНЕ ТОВА КОЕТО СЕ РАЗИГРА В БИВША ЮГОСЛАВИЯ ДА СЕ ПОВТОРИ СЕГА В УКРАЙНА . КАКВО ВИ ГОВОРИ ТОВА ВСИЧКИ СРЕДСТВА,А *** ЕВРЕЙСКИ КЪРЛЕЖИ,ПОМНЕТЕ ТОЯ ПЪТ ДА МИНЕ НОМЕРА НА (ДЕМОКРАТИЧНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ) ЗАДАВА СЕ ПОСЛЕДНАТА СВЕТОВНА ВОЙНА В КОЯТО ВСЯКА *** ГАД ЩЕ БЪДЕ ОТСТРЕЛЯНА
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така като гледам май *** ще бъдат на ОСМО ПОЧЕТНО МЯСТО НА ХОКЕЙ , КАТО *** СИ при женския хокий хахахахаахахахахахахахахаххаахахах
102
7
 
7
 
! Отговори
TPE3BEH преди 10 години
Ние не можем още да се отървем от руската "прегръдка" и техните агенти ни морят и съботират всички демократични процеси в страната от 25 години насам, пък какво остава за Украйна. Горко на всички народи, които са близко до русия. От всички имперски народи, те са най-жестоките - пълна асимилация, културна, етническа и икономическа. руското правителство както се изрази един американски бизнесмен - Бил Броудър, упарил се от инвестиране в тяхната страна е "сбирщина от престъпници".
101
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Финлaндия трaдиционно зaбивaет нa рaшaтa рaзни нещa, ЧЕСТИТA ПОБЕДA НA БРAТЯТA ФИНИ!
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vsichki jidove sa izvanzemni podlogi !
99
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Беснеете ли нещастни червени ***?Ревете ли на умряло жалки ***,***.Така се гърчи настъпаният червей,преди да умре.Свършено е с вас.Точка
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ни е честита победата на финландците над руснаците с 3: 1 на хокей , скандинавците не се посрамиха ШАЙБУ У ВОРОТ ХИХИХХИХИХИХИХХИХИИХХИИКъде е Влади-Мир да му се изкефя
97
0
 
1
 
! Отговори
do 94 преди 10 години
abe q gledai filma TO .... i ne mi vkarvai BOG v ramkite na polovata sistema bilo to majka ili jenska
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Расия, Расия, РасияОй фини снова поибали и в жопу с 3 шайби трахнали :)