Виктор Янукович изчезна, обявиха го за издирване

Издадена му е заповед за арест
Обновена: 24 фев 2014 14:01 | 24 фев 2014 11:20, Елка Василева
276
Виктор Янукович изчезна, обявиха го за издирване
Снимка: архив, Reuters

Бившият украински президент Виктор Янукович е издирван за масови убийства на цивилни, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Новината съобщи украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков в акаунта си във Facebook.

Той посочи, че е издадена заповед за арест на бившия държавен глава и че срещу него и други длъжностни лица е започнало дело за извършено углавно престъпление.

Още по темата
Вътрешният министър поясни, че Янукович заедно с шефа на президентската администрация Андрий Клюев с коли са се отправили от Балаклава, в Крим, в неизвестна посока и с тях няма никаква връзка, предаде Интерфакс.

На 21 февруари Янукович и Клюев за излетели с хеликоптер от Киев за Харков, поясни министърът. В Харков те трябвало да участват в конференцията на депутатите от Партията на регионите, състояла се на 22 февруари. Двамата са пренощували в държавна резиденция в Харков и после вертолетът е потеглил по посока на летището в Донецк.

Там Янукович и шефът на неговата президентска администрация се опитали да отпътуват с два частни самолета от типа Фалкон, но граничните служби са осуетили този опит. После Янукович отседнал в държавната резиденция в Донецк, където останал няколко часа.

На 22 февруари късно вечерта с автомобил Янукович пристигнал в Крим. На 23 февруари той е бил там, като отседнал в един от местните частни санаториуми. Целенасочено е отбягвал вече държавните резиденции.

Когато научил за решението на парламента да назначи за временен президент на Украйна Олександър Турчинов, Янукович напуснал спешно санаториума и се отправил към летището Белбек.

Той така и не стигнал до там, а спрял в частна резиденция в района на Балаклава. Там събрал охранителите си и попитал кои от тях ще го съпровождат оттук нататък и кои ще го изоставят. Част от охранителите му изразили желание да останат и Янукович се сбогувал с тях. На тях той предал и официален отказ от държавна охрана. Онези охранители, които решили все пак да го съпроводят, били лишени от държавното си оръжие, пише БТА.

От Балаклава Янукович заминал в неизвестна посока.

Представителят на Янукович в украинския парламент Юрий Мирошниченко заяви вчера, че местонахождението на държавния глава е неизвестно. Мирошниченко каза, че няма връзка с него и че не знае къде се намира Янукович.

В събота пък бе съобщено, че Янукович се е опитал да напусне страната с чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на необходимите документи.

Междувременно най-малко хиляда привърженици на Евромайдана окупират сградата на областната администрация в североизточния град Харков. Пред централния вход са издигнати барикади и дежурят "постове за самоотбрана", предаде ИТАР-ТАСС.

В момента наоколо няма привърженици на действащите местни власти, при все че през нощта бяха дошли няколко хиляди. Пътното платно край сградата не е затворено за превозни средства, посочва агенцията.

Опозиционерите в сградата са открили на партера пункт за медицинска помощ и импровизирана столова. На по-горния етаж са се установили лидерите на харковския Майдан, също и някои групи с радикални нагласи.

Очаква се да пристигне губернаторът Михайло Добкин, който е насрочил днес преди обяд среща с журналисти, но още не се знае дали той ще успее да влезе в сградата. Вчера опозиционерите не пуснаха там нито Добкин, нито кмета на Харков Генадий Кернес. Двамата обаче увериха, че нямат намерение да подадат оставка, напомня агенцията, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
В момента има класически признаци на анархия. Няма президент, има парламент, който взима някакви решения, но не се знае дали те могат да се разпространят като суверенитет навсякъде в Украйна.
125
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние ще съдим и ще накажем всички, които не подкрепиха Майдана, кряка от сцената пуснатата на свобода бивш премиер Юлия Тимношенко. А лидерът на партия Свобода Олег Тягнибок заяви, че в нова Украйна трябва да се появи министерство на националното самосъзнание и статут не гражданин на Украйна за руснаците. Освен това Тягнибок, който претендира за поста на премиер, предложи да се забрани законодателно руският език и да се въведат наказания за неговото използване,
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
И без Янукович, който в момента е в неизвестност и не контролира страната, поне привидно, настроенията в страната си остават, особено в рускоезичните райони. Те са заложени при създаването на Украйна като държава. Не се ли съхранят базисни принципи на демокрацията, тръгне ли се на вариант да се отнеме статута на руския език като регионален, забрана на партии като КП и Партията на регионите, това допълнително ще дестабилизира Украйна.
123
4
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Украйна практически е пред фалит. Русия има достатъчно лостове да притисне Украйна и да я смачка, ако пожелае. Украйна преживя емоционална победа от отстраняването на Янукович. Прагматичният процес за присъединяване към ЕС обаче е дълъг....
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Когато през 1956 г. избухват унгарските събития, Западът не спира да окуражава антисталинските бунтовници и да им обещава всяческа подкрепа, стига да се надигнат срещу съветските окупатори. И хората наистина се вдигат. Само че когато съветските танкове влизат в Унгария, толкова горещо обещаваната западна помощ така и не пристига. Докато унгарските въстаници са разстрелвани по улиците на Будапеща, по западните радиостанции звучи морална подкрепа и съвети как се правят коктейли ***.
121
3
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Да не мислите, че днес на някой от демократичните западни лидери му пука за човешките права на украинците и за европейското им бъдеще? Те просто използват извечното противопоставяне на Западна и Източна Украйна в битката с Русия. А украинските протестиращи за тях са обикновено пушечно месо.
120
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво бравооо! Дано го намерят и набучат на кол и да им е за урок на всички *** какво ги чака оттук нататък!
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
E, синият роял отдавна изчезна от плащада, изчезнаха и мирните протестиращи. Останаха обаче нацистите, антисемитите и крайните националисти. Останаха бойците на Десния сектор с техните катапулти, запалителни течности, а вече и с огнестрелно оръжие. Именно те се отправиха на щурм срещу украинския парламент в началото на седмицата. И тъкмо техният щурм отключи кървавите сблъсъци и доведе до смъртта на десетки хора и от двата лагер. Много ми е интересно какво би направил примерно един Франсоа Оланд, който сега заклеймява насилието срещу мирните протестиращи, ако тълпа войнствено настроени фра
118
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога не съм гласувал за червените но това което стана в Украйна ме отврати и от т.н. демократичен свят. Какви комунисти ви гонят още? Те отдавна са капиталисти и четейки тези наивни коментари самодоволно потриват ръце. Гоните призраци хора!
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Националисти, нацисти, антисемити тази взривоопасна смес никак не тревожеше политици като Маккейн или Нуланд. За тях беше важно, че могат да използват тези елементи в голямата си бита с Москва. Както гласи прословутата американска фраза по адрес на поредния диктатор, когото Вашингтон подкрепя Може да е *** син, ама е наш *** син
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Направиха се, че не чуват крайните националистически призиви, че не виждат нито гордо веещите се знамена с лика на някогашния хитлеристски съюзник Степан Бандера, нито полувоенизираните формирования на опозицията. Изобщо не забелязваха, че в сред основните организатори на протестите са открити антисемити като лидера на партията Свобода Олег Тягнибок.
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Кой ли не се появи на Майдана, за да окуражи непримиримите опозиционери там беше и вечният ястреб Джон Маккейн, и отявленият русофоб Карл Билд, и полският архиконсерватор Ярослав Качински. На крака дойде дори и онази забележителна дама американският зам-държавен секретар Виктория Нуланд, която като същинска самарянка раздаваше курабийки и бисквитки на майдановците.
114
5
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Всички западни политици сега били безкрайно възмутени от насилието в Украйна, били потресени до дъното на душата си от пролятата кръв. Боже, какви чувствителни хора! И колко удобно забравят, че в продължение на месеци именно те всячески подтикваха най-естремистки настроените групи сред украинските протестиращи да направят всичко възможно, за да свалят властта.
113
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Публична екзекуция за този и за сънародника му станишев.
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 143И освен това полицията нито биеше нито стреляше по хората.
111
1
 
7
 
! Отговори
с. преди 10 години
Нищо достойно няма в български политик!Всичките са от едно котило и работят единствено за себе си и за запазване на статуквото!Че нима при Б.Б заживяхте по-добре!??Нима Б.Б. набута в панделата някой от престъпниците на Станишев и Доган!А сега Станишев като се върна на бял кон да не би да се постара да има възмездие за някои други престъпници!?А в същото време хората обедняват все повече!Разберете,че тука трябва да стане мяу като в Украйна за да се промени нещо!Без значение кой е на власт!
110
1
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Нищо-нищо,бабите понамаляват,полуидиотите като "M16"-няма да станат пълни ***.Идеологиите вече са "понапръскани" и се изчаква карантинния период.На попа-"Philips" а на бабеподобните -Сопа.Не се подвеждайте по майски,попски или *** календари,които ви настройват на "този-срещу онзи"-те ще ви отведат на "купката"
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няколкостотин радикално настроени младежи завземат сградата на местната администрация, Запада ги превъзнася в борци за свобода и демокрацията е факт. Избори,референдуми - да вървят по дяволите! Блазе на вярващите ,че в света има демокрация!
108
3
 
2
 
! Отговори
Ави преди 10 години
Как и да не храниш украинец,винаги ще ти предаде,служах с тях в казарма,азери, украинци,4е4енци,не ги взимаха даже в афганистан,потонциални предатели.
107
3
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Гитти пека-гелл меди !