САЩ заплаши Русия с изолация заради кризата в Украйна

Ще защитаваме рускоговорящите при насилие, контрира Путин
Обновена: 2 мар 2014 12:30 | 2 мар 2014 07:30, Александър Попов
801
САЩ заплаши Русия с изолация заради кризата в Украйна
Снимка: Reuters

Отправяйки доста сериозно предупреждение, САЩ поискаха от Русия да изтегли разгърнатите в Крим войски. В противен случай рискува международна изолация и промяна на отношенията си с Вашингтон, съобщава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

По време на 90-минутен телефонен разговор президентът Барак Обама заяви пред руския си колега Владимир Путин, че той е нарушил международното право, като е разгърнал руски войници в Крим и го призова да обсъди мирно с властите в Киев опасенията си относно отношението към рускоговорящите в Украйна.

Руските военни движения са ясно нарушение на суверенитета и на териториалната цялост на Украйна, което е нарушение на международните закони и на задълженията на Русия по силата на Устава на ООН, заявил Обама на Путин, според съобщение на президентството на САЩ.

Още по темата

Освен това САЩ призовават Русия да намали напрежението, като прибере военните си в техните бази в Крим и се въздържа от намеса другаде в Украйна. В противен случай ако Русия продължи да нарушава международното право, това ще я постави в още по-голяма политическа и икономическа изолация, предупреди Белият дом.

Американският държавен секретар Джон Кери беше още по-твърд в изказванията си, като заговори за инвазия и окупация на Украйна от Русия, които застрашават стабилността и сигурността в региона.

"Ако Русия не вземе незабавни и конкретни мерки, за да намали напрежението, ефектът върху отношенията между САЩ и Русия и върху международното положение на Русия ще бъде голям", каза Кери.

Преди това Обама беше заявил ясно на Путин, че ако Русия продължи да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, това ще има негативни последици за мястото на Русия в международната общност. Според високопоставен американски представител разговорът между двамата лидери е бил откровен и прям.

В съобщение на Кремъл относно същия разговор се подчертава, че Путин е заявил на американския си колега, че Русия си дава правото да защитава интересите си и рускоговорящото население в случай на насилие в източна Украйна и в Крим.

Путин е споменал за действителна заплаха, тегнеща над живота и здравето на руските граждани на украинска територия, както и за криминални действия на ултранационалисти, подкрепяни от настоящите власти на Киев.

Малко преди това екипът по национална сигурност на американския президент се събра, за да проучи политическите
възможности за уреждане на украинската криза, но Обама не присъства на заседанието и беше информиран за него от неговата съветничка по национална сигурност Сюзан Райс.

Тези предупреждения и заседанието на съветниците на Обама по националната сигурност дойдоха след като използване на руските въоръжени сили в Украйна беше одобрено единодушно от руския парламент по искане на Владимир Путин.

След разговора Обама-Путин, първият от осем дни насам, Вашингтон подчерта, че признава историческите връзки между Русия и Украйна и необходимостта от защита на правата на рускоговорящите и малцинствата в Украйна.
 
"Президентът Обама заяви на президента Путин, че ако Русия има притеснения относно отношението към рускоговорящите и малцинствата в Украйна, адекватният начин да разсее тези опасения е като се обърне директно към украинското правителство", подчерта Вашингтон.

Тази нощ по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, където Москва има право на вето, американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че е време Русия да прекрати интервенцията си в Украйна.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл пък говори по телефона с руския си колега Сергей Шойгу. Той му каза, че без промяна на място, Русия рискува още по-голяма нестабилност в района, изолиране в международната общност и ескалация, която ще застраши сигурността на Европа и на света, съобщи Пентагонът.

Според Белия дом САЩ ще преустановят участието си в подготвителните срещи за срещата на върха на Г-8 в Сочи. Подобно намерение вече обяви и Канада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


801
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
514
0
 
3
 
! Отговори
язе преди 10 години
До ER_Dr Стахотно стихче! Пиши още и да си жив и здрав!
513
2
 
24
 
! Отговори
язе преди 10 години
Ей ,това е циничното в поведението на тия *** отвъд океана- да предизвикват и разпалват конфликти по света, а после искат да се спазват някакви правила и закони.Събитията така ги нагласят че правият винаги излиза виновен че даже и го порицават но мисля че сега объркаха конците яко и ще са от е.баната страна! Желая го силно!
512
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинците да си върнат задълженията към Русия иначе идва Съдя изпълнител и ти взима всичко. Така е и по нашите демократични европейски норми директиви закони стриктно следени от Брюксел да не се нарушават. Ако желаят САЩ да платят дълга на Украйна на Русия мисля, че няма да има проблем. Но нека САЩ да платят и тогава да защитават определената си кауза.
511
5
 
34
 
! Отговори
писна ми преди 10 години
САЩ са агресорите за цял свят! От тях тръгна и глобалната икономическа криза, на която всички сме жертви! Те са инициаторите и на повечето намеси в политиките на не една държава по света!Те са виновни за милионите жертви!Сега и в Украйна под натиска на външни сили хората застават един срещу друг!Даже не съм убеден и в това-една група въоръжени маскирани индивиди завзеха институциите,избраха управление на мегдана и сега искат да самоуправстват!Да, ама не!Военните им бият шута и те реват за помощ
510
3
 
30
 
! Отговори
U$A преди 10 години
Нарушили международното право, разгърнали сили в суверенна държава...абе когато тези наглеци от САЩ 'демократизираха' страни, с които нямат нищо общо (граници, народност, население и т.н) - тяхното беше оправдано?!?! И самите САЩ разпалват навсякъде подобни конфликти, например в Сирия, Либия, Ирак, Украйна... Въоръжават 'протестиращите' и ги финансират...това не е ли намеса във вътрешните работи на суверенна държава? Ако същото се направи спрямо САЩ-това е финансиране на тероризма...
509
1
 
38
 
! Отговори
ivankata преди 10 години
Американците да Го духат
508
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Президентът Обама заяви на президента Путин, че ако Русия има притеснения относно отношението към рускоговорящите и малцинствата в Украйна, адекватният начин да разсее тези опасения е като се обърне директно към украинското правителство", подчерта Вашингтон.Явно Путин им е заявил следното: "Обърнал съм се лично към президента на Украйна. Той е при мен в Русия, заедно с цялото правителство!"
507
2
 
35
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 10 години
Русия икономически върви нагоре, а САЩ задлъжняват все повече и повече на Китай и Русия. Та с какво ги плашат американците всъщност? Украинците са хубав народ, но националистите им са безумци. Ще страдат обикновените хора. Путин има морално право да си прибере подаръка направен от Хрушчов обратно щом хохлите са неблагодарници и минават всякакви граници.
506
2
 
28
 
! Отговори
ИМАМ ВЪПРОС! преди 10 години
ЩЕ ЗАДАМ ЕДИН ПРОСТИЧЪК ВЪПРОС! Как би реагирала Германия,ако Франция или Русия се опита да откъсне Австрия от Германия и се опита да я вкара в някакъв антигермански съюз?Как би реагирала Франция, ако Германия или Русия се опита да откъсне Белгия от връзките и с Франция и се опита да включи Белгия в антифренски съюз?В 1989 г нас ни убеждаваха, че ЕС ще бъде съюз на равноправни държави в който се влиза по желание. Оказа се,че те правят Латинска империя-2, а влизането е задължително (Украйна!)
505
1
 
30
 
! Отговори
АК - 47 преди 10 години
Другарю Обамов , а кой забърка всички военни конфликти по света и особенов Близкия изток през последните 25 - 30 г. - Русия ли ??Или руснаците в Украйна да чакат защита от НАТО и от вас западните "демократизатори".Неее , няма да стане с размахване на пръста - Русия има целия потенциал да ви сложина дебелата ракета на руския мечок и да ви пововози . Така че по леко с размахванетона гейското западно пръстче.
504
0
 
14
 
! Отговори
maple преди 10 години
Kakva Amerika bre....nad 60% v Amerika sa Meksikanci i Pe4ki(negri).....smqh. Az sym podanik na Canada i nikoga ne bih oti6al da jiveq v taq djungla USA. Ako tarsite haos,toi e tam,a ne v Rusiq.
503
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори и викито знае че източна украйана е мала россия"Little Russia, sometimes Little Rus (Russian: Малая Русь or Малороссия; Ukrainian: Мала Русь or Rus' Minor), is a historical political and geographical term in the Russian language referring to most of the territory of modern-day Ukraine before the twentieth century".
502
1
 
10
 
! Отговори
ER_Dr преди 10 години
Сын капитана в каюте играл,Тайком он на красную кнопку нажал.Взвились "Булава", "Тополь" и "СС",Нет больше города Лос-Анджелес.
501
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква изолация бре ***?! Половината свят зависи от руските туристи за да преживее, другата половиня зависи от руските пари и природни ресурси. По-голяма тъпащина не бях чувал. Но нека издразнят руснаците и те да им счурят манерките. Явно еврейската *** само така щу си седне на дто. Драсиха ги от хитлер, ама те се наиграха долните юдеи нещастни.
500
0
 
21
 
! Отговори
! преди 10 години
И аз заплашвам кучето с печена наденица в ръка, а то се чуди какво му говоря и се облизва :)
499
1
 
20
 
! Отговори
Вести преди 10 години
Руската армия е привела свързочни войски в отбранителна готовност в случай на ядрена атака!76 десантни дивизии са предислоцирани в западна и централна Русия!
498
2
 
41
 
! Отговори
тя преди 10 години
Какво направиха с ред суверенни държави намиращи се на хиляди километри от тъпата им Амиерика? Югославия , Египет Палестина, Либия , Ирак , Сирия да не говорим за Латинска америка и ред др. " Миротворци" - ха- ха- ха .
497
3
 
43
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Американците много държали на международното право ... Не мога да повярвам. Откога е придобило за тях значение? Явно е било след 2-рата инвазия в Ирак (без санкция на ООН). Украйна е отмъщението им за това, че не можаха да нападнат Сирия. Сега реват за "международно право" - голям мерак имат да действа, само когато им е изгодно.
496
6
 
39
 
! Отговори
тя преди 10 години
Тия простаци плашат руската " мечка". Тя е строшила доста глави ,така че тъпите американци да внимават многоооо !!!
495
2
 
37
 
! Отговори
вокал преди 10 години
Не се заигравайте с тази тема момчета , че стигне ли се до конфликт работата е сериозна. Американците се месят навсякъде и разбуниха света , сега обаче нещата загрубяват .Русия няма да се стресне от някакви просташки заплахи, и какво правим тогава ние........ С кого сме, нямаме армия няма държава , нищо нямаме . Анадола това и чака , дупе да ни е яко !