Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна

Руска военна колона пое към Симферопол
Обновена: 2 мар 2014 13:09 | 2 мар 2014 12:51, Александър Попов
423
Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна ще мобилизира резервистите си, за да гарантира сигурността и териториалната си цялост, съобщи Съветът за национална сигурност, цитиран от Ройтерс и АФП.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Паруби съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

"Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление Парубий.

Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", допълва АФП.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Втората точка от решението на Съвета, според Парубий, е секретна, а в третата се предвижда провеждане на "учебни сборове на военнослужещите във въоръжените сили на Украйна".

Още по темата

На министерския съвет е наредено да отдели средства за гарантиране на сигурността на украинските граници, а на външното министерство - да се обърне към страните по Будапещенския меморандум от 1994 г. и други държави с призив да гарантират суверенитета, териториалната цялост и сигурността на Украйна, посочва ИТАР-ТАСС.

Документът съдържа искане за мерки за гарантиране на сигурността на енергийните обекти на територията на Украйна. Предвижда се и създаване на оперативен щаб за "мониторинг на ситуацията в Крим, който ще анализира информацията".

В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната.

Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция "Интерфакс".

Няма сведения за нападения срещу етнически руснаци в Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още по темата: украйнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия на няколко пъти е била в "изолация"...на Путин не му пука, че няма да го канят на партита...съвсем наскоро заради Абхазия уж беше в изолация...и какво стана ??? "Изолирания" Путин направи Олимпийски игри...и спечели най-много медали...някои подарени...от западняците...да му се сложат е така, един вид....
196
11
 
6
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Истинaтa е, че русия зaгуби и Укрaйнa, a бaзите нa НAТО скоро ще сa нa рускaтa грaницa. В товa нямa кой знaе кaквa трaгедия, зaщото в близко бъдеще- 1,2 години и рaшaтa ще бъде демокрaтизирaнa, a олигaрсите ще си я поделят
195
9
 
23
 
! Отговори
Demos преди 10 години
До всички американски *** и предатели тук:Американският империализъм взе поредната си жертва - Украйна. В държавата започва гражданска война. Народът е обречен на глад, смърт и мизерия. Истинският виновник за това е САЩ, а не Русия. Как една банда *** и престъпници, като Кличко и Тимошенко, ще управляват Украйна? Отговорът ни е твърде познат - като Боко Кратуня у нас. Резултатът ще бъде глад, смърт и мизерия за бедният украински народ!!! Гарантирано от САЩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
194
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
- Украйна практически няма флот. Флагманът на ВМФ на Украйна Гетман Сагайдачный днес е преминал на наша страна. Те са издигнали Андреевски флаг. Флагманът си идва след учения от Средиземно море в Черно море с нашия Андреевски флаг. Те са изпълнили заповедта на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Виктор Янукович и са преминали на страната на Русия, каза Игор Морозов, член на Съвета на Федерациите по международните въпроси.
193
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учете китайски и упражняваите забравения руски.Вече светът е в нова студена Воина!То и за хубаво може да е !Някак няма да върви да ни държат гладни,боси и да искат нещо в замяна!
192
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НинаТака е, Нина, европидалите разбират само от шут в дзурлата. От добро не разбират, твърде са алчни и агресивни, типично за диагноза извратен психопат.
191
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То не беше, Унгария, не беше Чехословакия, сега и Украйна. аман бе.
190
1
 
3
 
! Отговори
Геле преди 10 години
До Ангел до 209Глупако , разбираш ли , че СВЕТА тогава няма да го има..........
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТервелНе бе то без руския газ ЕС ще се разпадне, я се поинтересувай откога Русия продава газ в ЕС и откъде глупавите германци са си доставяли газ до 90-те години :)))
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 220Какво означава да застанат като те са даже правят съвместни военни обучения. Не знам ти от къде си ги измисляш ...
187
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АписРазрухата в прехвалената ти Европа предстои, с тия трилиони дългове, затова драпат за война :)
186
0
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
И да си допълня поста.За мене помощ от 1млрд долара си е чиста подигравка.Та те имат повече да дават само на газпром. За сериозна помощ говорим около 30 млрд
185
2
 
8
 
! Отговори
Нина преди 10 години
Да, правилно, братушки, западните "демократи" само от сила разбират, давайтеее....
184
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
amerikancite se osraxa ,cqlata kriza v Ukraina be texen scenarii,6te vidite kakvo 6te stane nakraq 6te si podviqt opa6kata te si pomislixa 4e Rusia sled promenite e otslabnala ama gre6at,6te go razberat skoro
183
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
руснаците, вън от Украйна.
182
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
216 Боклукa си ти, щото кьорaвa стотинкa не зaлaгaш нa " думите" си, лъжеш по руски.
181
5
 
13
 
! Отговори
kapo преди 10 години
Междувременно, украинския ВМФ е преминал на страната на Русия...
180
3
 
2
 
! Отговори
Ангел до 209 преди 10 години
И кво ще стане бе ***.ЕС им запорира парите .Путин идва с танковете.Европа отвръща с атомните.Америка от другата страна.Целия регион ще стане леща но от Русия и следа няма да има!!!
179
5
 
2
 
! Отговори
Апис преди 10 години
О даааа след като се отделиха от СССР и влязоха в ЕС в прибалтийските държави е разрухахахахахахаха еееей по *** човек от русофила не можеш да срещнеш във вселената.
178
0
 
5
 
! Отговори
до 220 преди 10 години
Китай дали биха застанали на страната на Русия.ааааа???? Китай смазаха 2000 студенти на площада пред цял свят !Китай ядоха дебелия по-време на Боксъорския бунт!Китай помнят Японската Империя!Ако смяташ ,че и Тибетските възстания са забравили ,то лъжеш се!В тях е и парата и икономиката на света!