Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна

Руска военна колона пое към Симферопол
Обновена: 2 мар 2014 13:09 | 2 мар 2014 12:51, Александър Попов
423
Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна ще мобилизира резервистите си, за да гарантира сигурността и териториалната си цялост, съобщи Съветът за национална сигурност, цитиран от Ройтерс и АФП.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Паруби съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

"Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление Парубий.

Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", допълва АФП.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Втората точка от решението на Съвета, според Парубий, е секретна, а в третата се предвижда провеждане на "учебни сборове на военнослужещите във въоръжените сили на Украйна".

Още по темата

На министерския съвет е наредено да отдели средства за гарантиране на сигурността на украинските граници, а на външното министерство - да се обърне към страните по Будапещенския меморандум от 1994 г. и други държави с призив да гарантират суверенитета, териториалната цялост и сигурността на Украйна, посочва ИТАР-ТАСС.

Документът съдържа искане за мерки за гарантиране на сигурността на енергийните обекти на територията на Украйна. Предвижда се и създаване на оперативен щаб за "мониторинг на ситуацията в Крим, който ще анализира информацията".

В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната.

Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция "Интерфакс".

Няма сведения за нападения срещу етнически руснаци в Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Апис преди 10 години
До ТервелНорвегия.
176
2
 
7
 
! Отговори
JJ преди 10 години
Двете най - добри държави са помолени за помощ, държави, които никога не са колонизирали, никога не са почвали войни само и само да заграбят ресурсите на другите, държави, които милеят за мира в световен мащаб :) Наскоро гледах филм за Украйна и това което е останало от нея след отделянето и от Русия, имаше инфо и за другите еврочленки, прибалтийските , трагедия и разруха.
175
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако европейски банки замразят Руски авоари това е акт на кражба срещу нация, целяща да нарани всичките и жители, което си е обявяване на война. Собствеността на Русия си е нейна собствено, където и да се намира, а алчните банкери могат само да се радват ако Русия им е поверила част от парите си, защото те печелят много повече от това отколкото от излагане на риск с подобни провокации. А на ракетите им трябват няколко минути, не повече.
174
4
 
1
 
! Отговори
Апис преди 10 години
Ще им направят какво си искат. Миналата година как им гепиха по 30% от сметктие в Кипър. ***, болшевики. После Абрамович и ко сами ще идат да му резнат зелката на *** :)))) А тук ще скимтите глупости "Соросиди", "Персеиди" и тн.
173
7
 
3
 
! Отговори
до 203 преди 10 години
Затова ли шефа на ООН, Бан Ки-мун ,заплаши Путин от международна изолация .И кво четеш някакви неизвестни Руски сайтове в който всеки може да напише каквото си поиска.Най -големия бизнес в света се върти именно от Китай и САЩ.Китай дали биха застанали на страната на Русия.ааааа????
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Дълга паметДа не бяха идвали? Искаше още да ти взимат децата за еничери и да те ограбват и убиват? Разбирам ... Дълга памет? Чудя се къде ли се е побрала таз памет
171
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aлооо тролa 210, Укрaйнa е Европейскa стрaнa, Европейски нaрод- НЕДЕЛИМA ЧAСТ ОТ ЕС! Войнa в Европa нямa дa имa, a Свободнa Укрaйнa, a русия ще " си взимa" пaржaлките и мaрш в сибир, отдето е дошлa!
170
1
 
4
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 211 Кой лъже бе ***? От седмица все им обещават,ама никой нищо не е дал. А и тази която идва не виждам кой е тоя лудия. Като не ти харесват фактите си замълчи
169
1
 
6
 
! Отговори
Геле преди 10 години
До АписЛеле, то бива изпрани мозъци ама това минава всички граници...... как точно ще умориш от глад страна владееща територия 1/6 от земната суша?
168
2
 
4
 
! Отговори
Нина преди 10 години
Супер, прекрасни новини, братушките да не спират, ще ги послещнем по стар български обичай с хляб и сол..давайте братушкии...
167
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кремълското империалистическо джудже е в пълна международна изолация!В самата Русия хората не искат война!Никой не иска да умира за амбициите на този нахален дребосък!
166
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** то и наш хан Аспарух е минал праз Украйна, да си я искаме и ние
165
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
188, щом си толковa сигурен в руските мaнтри, че Зaпaдa " нямaло" дa помогне нa Укрaйнa кaжи колко слaгaш нa лъжите си? Сегa ще почнеш дa увъртaш..смешници русофили, думите ви еднa стотинкa не струвaт, тъй кaто сa ЛЪЖИ, ЛЪЖИ! ФAКТ!
164
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека Русия най-после да си взима тази изкуствена "държава" и стига са клатили иначе, така рехавия мир в Европа!!! Заради едни катунци каквито са украинците, ще страда цяла Европа!
163
3
 
2
 
! Отговори
Геле преди 10 години
До АнгелАми нека пробват да им запорират парите. Ще е интересна гледка , когато вложителите дойдат с танковете.
162
6
 
2
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Rusia niama kak da specheli v tazi situacia. Rusofilite da vzemat da si piat odikolona i da se uspokoiat malko.
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнгелДокато имаш 5000 ядрени глави, никой никъде нищо, не може да ти запорира без да се замисли какви са последствията. Това е малката , но съществената разлика, че с женчото може да се е*аваш, но не и някое здраво ***.
160
7
 
2
 
! Отговори
Апис преди 10 години
До ГелеКакво руско ембарго за ЕС те гони? Те са умрели от глад за 3 седмици. Замразяват авоарите на олигарсите в швейцарските и люксембургските банки и такъв пуч ще му спретнат на ***, че няма да разберем кога са го обесили на сред Червения площад.
159
6
 
2
 
! Отговори
Дълга памет преди 10 години
До Анонимен---161;Американците Юджийн Скайларк и Дж.Макгахан станаха причина да има ЦАРИГРАДСКА КОНФЕРЕНЦИЯ.Там разрешиха на Русия да води война с Турция. ЕВРОПА и разреши.Руско--Турската война не беше ХУМАНИТАРНА акция на Русия а осъществяване на ИМПЕРСКИТЕ и интереси.Русия ни раздели в Берлин. Берлинския конгрес гарантира независимоста на Б-я от Русия. Всички злини които сполетяха Б-я са дошли от "освободителката" Русия.По-добре да не беше идвала.
158
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 193Виж сега Германия може да си доставя газ откъдето си поиска, има си терминали и връзки със северно море, руски газ в Германия се продава от 20-ина години и това стана по молба на Горбачов, Кол се съгласи да купува преференциално руски газ в замяна на ненамеса на Горби по въпроса за обединението