ЕС е готов да окаже помощ на Украйна

Страната има европейска перспектива, заяви Барозу
Обновена: 11 мар 2014 14:39 | 3 мар 2014 15:28,
128
ЕС е готов да окаже помощ на Украйна
Снимка: архив, БТА

Европейският съюз е готов да окаже помощ на Украйна, заяви председателят на Европейската комисия  Жозе Барозу, който произнесе реч днес в Берлин, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна има в бъдеще европейска переспектива. Най-малкото, което ние можем да направим за тази страна, е да поддържаме нейния суверенитет", подчерта Барозу.

Той припомни, че Украйна в културен, икономически и политически план се отнася към Европа. "Онези хора, които развяваха в Киев знамето на ЕС, се  надяват, че в бъдеще ще са част от европейското семейство", посочи Барозу.

Кризата в Украйна е най-сериозната, с която се сблъсква Европа от падането на Берлинската стена преди 25 години, смята германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Франс прес.

"25 години след края на конфронтацията между двата блока, заплахата от раздяла на Европа е отново реална", подчерта той.

Още по темата
 Дипломат номер едно на Берлин призова за разрешаване на кризата по пътя на дипломацията. "Сега е часът на дипломацията. Дипломацията не е знак за слабост, а е по-необходима откогато и да е било, за да се избегне потопяването в бездната на военната ескалация", образно  се изрази министърът.

Той призова още веднъж Русия да преустанови всички военни действия в Крим, които отново нарече неприемливи. Същевременно говорител на германското правителство  заяви, че контактната група, предложена от Германия за разрешаване на украинската криза, трябва да открие всички канали на комуникация между Москва и новото украинско правителство, след като досега тези канали са се свеждали само до един телефонен разговор, предаде Ройтерс.

Когато Меркел е повдигнала пред Владимир Путин в неделя въпроса за контактната група, той се е вслушал в идеята, заяви говорителят.

Подобна група ще бъде съставена от международни организации и от отделни страни. Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт подчерта, че все още не е прекалено късно да се разреши украинската криза с политически средства въпреки различията между руския президент и Запада относно Крим, предаде Ройтерс.
Меркел е предложила на Путин и на американския президент Барак Обама изпращането на мисия в Крим, допълни говорителят.

Москва ще понесе тежки последици заради интервенцията си в украинския полуостров Крим, заяви днес полският министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от Франс прес.

"Знаем, че при хищниците апетитът идва с яденето. Залогът за свободния свят е да се противопостави на тази логика", заяви топ дипломатът пред журналисти.

След заседание на Полския съвет за национална сигурност, посветено на ситуацията в Украйна, полският президент Бронислав Коморовски каза, че неговата страна ще подкрепи идеята за европейски санкции срещу Русия.

Държавният глава предложи започване на постоянни консултации между съюзниците в НАТО, особено в областта на планирането, разузнаването и следенето на ситуацията на изток от границите на Северноатлантическия алианс.Той допълни, че ще повдигне въпроса за Крим по време на визитата си в Турция, която започва утре.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг  предупреди Русия за цената, която ще плати за действията си в Украйна по време на пресконференция в Киев, предаде Франс прес.

"Това не е начин, по който трябва да се поддържат международните отношения през 21 век. Това е неприемливо и ще има последствия и цена, която ще трябва да се плати", каза Хейг.

По-рано днес в интервю за Би Би Си Хейг заяви, че ситуацията в Украйна представлява "най-тежката криза в Европа" от началото на века.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
8
 
! Отговори
още хапчета! преди 10 години
До до господина с хапчеСравнението ти на България с Украйна е НАЛУДНО И НЕУМЕСТНО! Украинците репресират руското население, а у нас ДПС е дори съуправляваща партия. А турците в България имат гарантирани всички права. Имат партия, депутати, областни управители и МИНИСТРИ!!! Сега разбираш ли колко НАЛУДНИ са сравненията ти? И колко НЕАДЕКВАТНИ?
90
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 95Следователно в Русия има свобода на личността. Руснаците могат свободно да пътуват, напускат Русия и се връщат СВОБОДНО в нея. Тоест Путин не е диктатор, защото руснаците са свободни граждани. Ти сам каза,че милиони руснаци са отишли на Запад!
89
2
 
4
 
! Отговори
everest преди 10 години
Със съответната лихва обаче..
88
2
 
8
 
! Отговори
двойно гражданство преди 10 години
Премълчава се следното:че Игор Коломойски спонсорира УДАР на Кличко и има израелско-украинско гражданство.RT
87
3
 
15
 
! Отговори
Вести преди 10 години
Кога взеха властта, и колко бързо започнаха приватизация на енергетиката! Форум с представители на ЕС които ще приватизират украинската енергетика!То бива алчност ама още телата на убитите не са изстинали!ЕС демокрация и ценности!
86
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйнската конституция не разрешава двойно гражданство!Бягат в Русия тия дето държат да имат руско гражданство и представителите на режима на Янукович!Защо обаче се премълчава друго! От 2000 г., когато Путин дойде на власт над 13 милиона руснаци са напуснали Русия! От хубав живот ще да е?!!!Всеки малко запознат с разпадането на империите в миналото знае, че то е мъчително, кърваво, съсипващо милиони човешки съдби. Трети март само ни го напомня - Османската империя! А Руската империя???
85
2
 
12
 
! Отговори
IIvanoff преди 10 години
Как никой не се замисля този ХУБАВЕЦ как е избран и от кой е сложен да командва и разпределя парите (в чия полза) към тези, които Вие си мислите че пряко избирате?...
84
5
 
3
 
! Отговори
до господина с хапче преди 10 години
Тази статия е до господина с хапчетата .vesti.bg/sviat/balkani/erdogan-pak-sybudi-prizraka-na-osmanskata-imperiia-6000559?utm_source=flip.bg .От това изказване разбирам , ако не се лъжа , че Ердоган има териториални претенции не само към България но и към съседни наши страни , така че колко му е да окупира Тракия и Кърджалийско , по образец на Путин . Ясно е че Турция нападне ли някоя държава всички вкупом скачат срещу агресора
83
2
 
21
 
! Отговори
lkv преди 10 години
Само да попитам , кой ще ги вземе тези милиарди ....шайката бандити които превърнаха Майдана в кървава баня и после се самоназначиха за управляващи на Украйна ??? Народа на Украйна трябва да е много *** та да остави тези *** да ги управляват !!!
82
2
 
20
 
! Отговори
краят на Европа преди 10 години
Европа никога не е била в по-безнадеждно положение.освен когато Запада даде на Сталин да прегази част от Европа,но днес е по-лошо.Бившият президент Вацлав Клаус каза,че"ЕС е в последната си фаза на разрушение на демокрацията"TheNewAmerican thenewamerican/world-news/europe/item/12951-eu-in-final-phase-of-destroying-democracy-czech-president-warns .Сега има война срещу Русия(която се отърсва от оковите на комунизма),акт на безумие и продажничество за неевропейски интереси.
81
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И децата знаят вече как помага ЕС.
80
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Украйна има в бъдеще европейска переспектива.--До тук стигнах с четенето на тази Статия Тоз ПОРТУГАЛСКИ ЛУКАВ *** ДА СИ ГЛЕДА ПОРТУГАЛИЯ ЧЕ И ТАМ ПОЛОЖЕНИЕТО Е МНОГО ЗЛЕ А ДАНО СЛУЧВАЩОТО СЕ В УКРАЙНА ДА СЕ ПРЕХВЪРЛИ И В НЕГОВАТА РОДНА СТРАНА ТОГАВА ЩЕ ГО ПИТАМ ТУЙ ТЪПО КАКАДУ КВО ЩЕ ГОВОРИ
79
1
 
15
 
! Отговори
Е вижте статията преди 10 години
Статия от днес в Билд - ГерманияЕксперта по външна политина на Христианско-демократическия съюз (ХДС) Филип Мисфелдер се изказа против спешно предоставяне от МВФ и Евросоюза на финансова помощ за Украйна. Защо да подпомагаме украинските олигарси? казва германския политик
78
1
 
10
 
! Отговори
Ето я помощта преди 10 години
"Я расскажу вам об идее приватизации энергетического сектора на прозрачных аукционах: "Черноморнефтегаза" и других компаний, которые являются частью "Нафтогаза Украины", рассказал Арсений Яценюк в Киеве на встрече с представителями европейской бизнес-ассоциации.
77
25
 
2
 
! Отговори
боец преди 10 години
Путин да не се заиграва много , с такива мощни и високотехнологично развити държави . Ще видите че накрая пак ще стане каквото кажат американците . Какво стана с Ирак , нали уж САЩ са им искали петрола, а в момента Американските войски са на 100 процента извън Ирак . Сега петрола служи за единствено и най вече на иракския народ . Впрочем добива на петрол там в момента е рекорден . Кажете ми друга държава която да похарчи 1 трилион долара за демокрация . Това е страната на нограничените възмож
76
2
 
10
 
! Отговори
До 81 преди 10 години
От началото на годината 650,000 украинци бягат към Русия, тия 150,000 са само в последните дни.
75
1
 
24
 
! Отговори
Гочо преди 10 години
Спрете да се бъркате във вътрешните работи на чуждите държави.С Америка разбунихте целия свят.На американците не им стигна Азия и северна Африка,ами сега и в Европа се намесиха.И какво добро видяа от тях тези държави?
74
4
 
9
 
! Отговори
хапчетата, СВОБОДОЛЮ преди 10 години
До СВОБОДОЛЮБИВВземай си хапчетата, СВОБОДОЛЮБИВ! Преди 2-3 дни у нас беше турският външен министър ДАВУТОГЛУ. Който заяви, че турците имат много комшии на които казват комшУ, но единствено на нас българите казват комшИ. Тоест това е израз на особена почит към нас българите. Освен това националният герой на Турция и пръв турски президент Ататюрк многократно е заявявал публично: "Този който е против България, той е и против Турция!" Нямам какво да допълня. Пий си хапчетата, СВОБОДОЛЮБИВ!
73
1
 
10
 
! Отговори
Нема проблем преди 10 години
с лихва 15%
72
1
 
20
 
! Отговори
stalin преди 10 години
Над 150 000 души от Украйна са подали заявления за убежище,гражданство и работа в Росия.Само за няколко дни.Това е защото искренно вярват на барозчо че ще ги ,,оправи,, и защото видяха как ,,оправи,, нас.