Руски войски в Украйна – легитимно и при безредици

Владимир Путин: В Украйна бе извършен държавен преврат
Обновена: 4 мар 2014 14:14 | 4 мар 2014 13:16,
417
Руски войски в Украйна – легитимно и при безредици
Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин обяви, че използването на руски въоръжени сили в Украйна може да стане само в краен случай и на легитимна основа.

Още по темата
Той все пак предупреди, че ако в Източна Украйна започнат безредици, Кремъл си запазва правото да използва всички налични средства.

Според него въоръжените групи, които взеха властта в Крим, са местни сили за самоотбрана, а не руски войници.

"Русия няма да провокира сепаратистки действия на полуострова", зарече се той, цитиран от ИТАР ТАСС.

Путин обаче настоя жителите на Крим да имат равни права в оформянето бъдещето на Украйна.

"Те имат същото право на самоопределяне като Косово", коментира руският президент, но отрече страната му да има намерения да присъедини автономната област.

На нарочно свикана пресконференция Путин определи събитията в Украйна като антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта.

"Оценката за това, което се случва в Киев, в Украйна като цяло – оценката може да бъде само една – това е антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта", каза той.

По думите му сваленият от Върховната рада украински президент Виктор Янукович не е давал заповеди да се стреля срещу демонстранти.

"Янукович е легитимният президент, но няма власт. Украинският парламент е легитимен, но не и останалата част, включително временният президент", продължи руският държавен глава.

"Той се съгласи с всичко, което опозицията поиска. Янукович щеше да бъде убит, ако беше останал в Украйна", заяви Путин и призна, че преди два дни се е срещнал с Янукович в Русия и той е невредим.

Владимир Путин потвърди информациите, че Янукович е поискал Русия да използва военна сила в Украйна.

"Няма нужда да изпращаме военни сили в Украйна. Разполагането на военни сили е последното нещо, което ще направим, но си запазваме правото за това, за да защитим руснаците в Украйна", заяви още веднъж той.

Руският президент заяви, че украинският народ е искал промяна, но не трябва да се поощряват незаконни, противоконституционни действия.

"Ако в Украйна се произведат избори в сегашната обстановка на "терор", Русия няма да признае резултатите", категоричен бе той.

Владимир Путин предупреди, че евентуални санкции над Русия ще се обърнат срещу Запада.

По думите му Русия е готова да бъде домакин на конференцията на Г-8 в Сочи, но ако западните лидери не искат да отидат, "не е нужно да го правят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
4
 
20
 
! Отговори
+-+-+-+- преди 10 години
Евалла, Володя!
271
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 300 Спомни си жандармерията в София без опознавателни " знаци " . Нали сме в цивилизована Европа...
270
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво като ги снима цял свят? срам ли ги е от нещо? Войник с пушка и без опознавателни знаци е просто бандит, има си международно право, това е престъпление. Никоя цивилизована държава не прави такива неща.
269
24
 
8
 
! Отговори
Бандера преди 10 години
Путин даде заден ход, защото е в пълна изолация господа комунисти????
268
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаете ли че в този форум има много повече омраза отколкото между руските и украинските войници в Крим? Всъщност там няма дори омраза! Те общуват нормално помежду си. Доста хора се осмеляват да се фотографират с тях. Ситуацията е много различна от тази която ни представят медиите. Хаос има в Украйна.
267
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 293Стига със тези опознавателни знаци бе,руските войници били без опознавателни знаци.Ами много ясно че ще бъдат без такива знаци при положение че официално обявиха военно учение на еди си кои военни окръзи и са наясно че цял свят ги снима.А те може би са прехвърли тайно от другаде части за които не искат да се знае че ако се наложи могат да бъдат на дадено място в даден момент.Ти руснаците за *** ли ги имаш?
266
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не му остава много на путарин вече!Пръцникович го убива със всеки ден!
265
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Суверенна ама в ОНД!Следете договорите и не бъдете късопаметни!Ако питате какво е ОНД ,да ви питам какво е ЕС ?
264
20
 
8
 
! Отговори
Степан преди 10 години
Нека социологическите агенции да направят анкета за Украйна и ще видите, че защитниците на Русия са поне 80 % от българите. С толкова много болшевики България още дълго ще е на последното място в Европа.
263
0
 
0
 
! Отговори
Маймунак Осама преди 10 години
До БоцеИ как я загуби?
262
0
 
7
 
! Отговори
fire преди 10 години
Tova e vse edno tuka v Bulgariq qze, gele i vankata da zavzemem vlastta nasila i da se slojime za prezident, premier i taka natatuk.
261
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Потребител колко такива подобни "военни (или силови) нахлувания в суверенни страни" от вън е имало например през последните години на този век------------------- Такива нахлувания не е имало. Такива неща е правил само Хитлер навремето - войници без опознавателни знаци, отвличане на чужд президент и заплаха с война под измислен предлог.
260
1
 
10
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 10 години
Путин да внимава и да кротува, че ние имаме Плевнелиев! Русия - ТРЕПЕРЕТЕ
259
2
 
0
 
! Отговори
Секира преди 10 години
До бухалкатаСлед като отваряш фекалните теми може ли да споделя, къде точно искам да "акам" в момента.Надявам се наторената бухалка да се превърне в хубава плодоносна фиданка ....
258
0
 
3
 
! Отговори
Мили Бочко преди 10 години
До Боце Кръв и разруха има от '91 насам. Иначе, че е достатъчно си прав.
257
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПламенАми и аз имам резерви към много действия и бездействия на ООН, ама такъв е реда при нормалните държави, а Русия дори и не направи опит да спази този ред, така че по всички правила на международното право тя е агресор и от тук нататък никоя държава няма да признае евентуален нов статут на Крим
256
3
 
4
 
! Отговори
norges преди 10 години
До ВЪН ОКУПАТОРИ!da ti e*a maikata
255
1
 
6
 
! Отговори
за окупаторите преди 10 години
До ВЪН ОКУПАТОРИ! Това според независимите "СМИ" са примери за демократизиране и развитие на народите описани в поста :)
254
3
 
6
 
! Отговори
redeem преди 10 години
До Дон Корлеонеидете в европа миите чинии проституирайте и чакайте България да се оправиХахаха не всички мият чинии бе *** надъхан
253
2
 
16
 
! Отговори
ВЪН ОКУПАТОРИ! преди 10 години
АНГЛИЙСКИ ОКУПАТОРИ! ВЪН ОТ СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ, ШОТЛАНДИЯ, УЕЛЗ, ИСПАНСКИ ГИБРАЛТАР И АРЖЕНТИНСКИТЕ МАЛВИНСКИ ОСТРОВИ!ДАЙТЕ СВОБОДА НА ТЕЗИ НАРОДИ!АМЕРИКА ОКУПИРА ИРАК, АФГАНИСТАН, ГУАНТАНАМО В КУБА ПРЕВЪРНАТ В КОНЦЛАГЕР, ПУЕРТО РИКО.ИСПАНИЯ ОКУПИРА БАСКАТА ОБЛАСТ И КАТАЛОНИЯ.ФРАНЦИЯ ОКУПИРА ОСТРОВ КОРСИКА.ИЗРАЕЛ ОКУПИРА ПАЛЕСТИНА И СИРИЙСКИТЕ ГОЛАНСКИ ВЪЗВИШЕНИЯ.