Руски войски в Украйна – легитимно и при безредици

Владимир Путин: В Украйна бе извършен държавен преврат
Обновена: 4 мар 2014 14:14 | 4 мар 2014 13:16,
417
Руски войски в Украйна – легитимно и при безредици
Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин обяви, че използването на руски въоръжени сили в Украйна може да стане само в краен случай и на легитимна основа.

Още по темата
Той все пак предупреди, че ако в Източна Украйна започнат безредици, Кремъл си запазва правото да използва всички налични средства.

Според него въоръжените групи, които взеха властта в Крим, са местни сили за самоотбрана, а не руски войници.

"Русия няма да провокира сепаратистки действия на полуострова", зарече се той, цитиран от ИТАР ТАСС.

Путин обаче настоя жителите на Крим да имат равни права в оформянето бъдещето на Украйна.

"Те имат същото право на самоопределяне като Косово", коментира руският президент, но отрече страната му да има намерения да присъедини автономната област.

На нарочно свикана пресконференция Путин определи събитията в Украйна като антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта.

"Оценката за това, което се случва в Киев, в Украйна като цяло – оценката може да бъде само една – това е антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта", каза той.

По думите му сваленият от Върховната рада украински президент Виктор Янукович не е давал заповеди да се стреля срещу демонстранти.

"Янукович е легитимният президент, но няма власт. Украинският парламент е легитимен, но не и останалата част, включително временният президент", продължи руският държавен глава.

"Той се съгласи с всичко, което опозицията поиска. Янукович щеше да бъде убит, ако беше останал в Украйна", заяви Путин и призна, че преди два дни се е срещнал с Янукович в Русия и той е невредим.

Владимир Путин потвърди информациите, че Янукович е поискал Русия да използва военна сила в Украйна.

"Няма нужда да изпращаме военни сили в Украйна. Разполагането на военни сили е последното нещо, което ще направим, но си запазваме правото за това, за да защитим руснаците в Украйна", заяви още веднъж той.

Руският президент заяви, че украинският народ е искал промяна, но не трябва да се поощряват незаконни, противоконституционни действия.

"Ако в Украйна се произведат избори в сегашната обстановка на "терор", Русия няма да признае резултатите", категоричен бе той.

Владимир Путин предупреди, че евентуални санкции над Русия ще се обърнат срещу Запада.

По думите му Русия е готова да бъде домакин на конференцията на Г-8 в Сочи, но ако западните лидери не искат да отидат, "не е нужно да го правят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забравяте ,че всички бивши от СССР членуват в ОНД!Всички са се подписали и реално участват !Това маи ви избягна !
251
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Касапутин цял свят го вижда що за нищожество е и той и подлогата му Пръцникович!
250
0
 
9
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Уважаеми Анонимен, по отношение на резолюциите на ООН имам много основания да ги считам за лостове с които едни държави манипулират световната политика. Много ми е интересно защо като толкова знаеш за резолюциите на ООН не си спомниш Сребреница и холандския контингент на ООН, който трябваше да защити цивилните граждани, нима сърбите са толкова глупави, че щяха да стрелят по войските на НАТО и да провокират война, не просто демократите оставиха сърбите да избият хиляди хора, поради свои си вижда
249
15
 
3
 
! Отговори
Боце преди 10 години
Стига войни, стига имперски амбиции!Цялата руска история от създаването до ден днешен е пропита от кръв и разруха.Стария режим в Украина не прави изключение,комунист с кръв взима власт и с кръв я дава, стар болшевишки принцип.Колкото и да е мъчно на другаря Путин, той загуби безвътратно Украина, благодарение на своето протеже Янукович....
248
0
 
4
 
! Отговори
Потребител преди 10 години
До Анонимен (251)Нека да не прибързваме и да не правим тенденциозни коментари и квалификации от рода на "фашист". Защо да не се опитаме да разберем колко такива подобни "военни (или силови) нахлувания в суверенни страни" от вън е имало например през последните години на този век. И обикновено се стига до прословутите "геостратегически интереси".
247
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Дон Корлеонеидете в европа миите чинии проституирайте и чакайте България да се оправи------------------- А какво би правил в Русия? Ще те сложат на пиедестал, защото си им "братушка"? Много *** са бягали навремето при Сталин с подобни надежди и са свършвали на сечището в тайгата или в подземията на милицията.
246
0
 
6
 
! Отговори
Киро преди 10 години
17:20 Рада согласилась на переговоры о расширении автономии КрымаДепутаты Верховной Рады Украины по итогам встречи с представителями крымского парламента договорились создать рабочую группу для подготовки изменений в конституцию Крыма. По словам депутата Нестора Шуфрича, на встрече представители Крыма озвучили возникшие у них вопросы, суть которых политик не уточнил.
245
1
 
1
 
! Отговори
Градинар преди 10 години
До Анонимен 254 Ето виж тези "цветя", мили ботанико!:youtu.be/4BuHW_ximpMХайде най-после да узрее и твоята тиква.
244
0
 
2
 
! Отговори
Mimi преди 10 години
До sportoНа небето.....
243
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПламенРазликата между Косово и сегашните действия на Путин е резолюция 1244 на ООН. от 1999 г
242
5
 
2
 
! Отговори
sporto преди 10 години
Къде са чеченците бе
241
2
 
18
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
ериканците не дадат на племето *** да си направи една държава в щата Небраска, която да кръстим Индианаленд. Те имат повече право например от косовците, тъй като са живели там поне 1000 години преди това. И сега в Крим , където руснаците живеят от 200 години, а татарите от 800 години, трябва да се съобразяват с украинците, които са придобили административни права с един акт на Политбюро на КПСС от 1954г., точно на комунистите , които мразите, и да не могат да говорят на своя език. Опппааааааа
240
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
266 Пламене в тази суверенна страна един престъпен режим извършваше геноцид срешу собствения си граждани и беше се делегитимирал пред тях , НАТО не окупира за винаги КОсово , докато Путин иска КРИМ или Източна Украйна за себе си
239
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
оТ 268 ИСТИНАТА Е че Путин бламира Международното право по най-брутален и безпардонен начин , акто воичте на цялата Международна общественост се подигра с мебдународните норми
238
3
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Наистина украинците са промити мозъци като македонците!
237
0
 
0
 
! Отговори
свой преди 10 години
до 266Ти кого наричаш украинци?
236
2
 
19
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Ало демократите, аз въпреки, че симпатизирам на Русия не съм комунист. Значи така, това ли е демокрацията-който не е с нас е против нас. По-полека я карайте. Забравихте много бързо уроците от съвсем близкото минало. 1999г. когато демократите от САЩ и Европа, нападнаха една суверенна страна, която се опитваше да възстанови редът в собствената си провинция - забравихте ли Косово и Сърбия. Тогава демократите наложиха своя модел, като бомбардираха мостовете над Дунав и посолства в столицата. Защо ам
235
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
легитимни методи --------------------------265 Наричш ги легитиниДобре утре , догодина Редоган решава , че новото правителство ,а може и да е в резултат на протести както бешрре 1997 , нищо чудно да се стигне дотам и Ердоган решава , че правата на турците за застрапени и окупира Кърджали и сие и кво ТОВА ЛЕГИТМНО ЛИ ЩЕ ДА Е , КАЖИ БЕ ЧЕРВЕН ***
234
0
 
6
 
! Отговори
до 266 преди 10 години
Очаквам си ен ен да ми обясни колко много ги мразят!Аз знам ,че и Македонистите мразят Българите ако става на въпрос!Ама нормалния македонец ти обеснява как стоят нещата!
233
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
259 Ама ти наистина ли вярваш на подобни глупости , че протетсиращите на мейдана някой ги е пратил , много ви моля , ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ УКРАИНЦИТЕ КОЛКО МРАЗЯТ РУСНАЦИТЕ и поянтие си нямате