Парламентът в Крим реши: Влизаме в Русия!

Референдумът за статута ще се състои на 16 март
Обновена: 6 мар 2014 17:04 | 6 мар 2014 12:25,
973
Парламентът в Крим реши: Влизаме в Русия!
Снимка: Reuters

Парламентът на Крим прие принципно решение за влизане на автономната република в състава на Руската федерация, съобщи вицепремиерът Рустам Темиргалиев.Върховният съвет на Крим реши още да отправи молба до ръководството на Руската федерация с оглед "започване на процедура по влизане на Крим в състава на Русия".

Според пояснителна бележка към постановлението, разпространена от Върховния съвет, "събитията от февруари 2014 г. в Киев рязко изостриха обществено-политическата ситуация в Украйна", "националистическите сили, заграбили властта чрез антиконституционен преврат, грубо нарушават конституцията и законите", а "екстремистки групировки направиха ред опити да проникнат в Крим с цел изостряне на ситуацията, ескалация на напрежението и незаконно заграбване на властта".

Събралите се пред сградата на кримския Върховен съвет посрещнаха решението му с ликуване и викове "Русия!", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Референдумът за статута на Крим ще се състои на 16 март. Това съобщи първият вицепремиер на автономната република Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс. Първоначално предложената дата за референдум беше 25 май, впоследствие го насрочиха за 30 март, а сега датата става още по-ранна.

Гласоподавателите ще трябва да отговорят на два въпроса. Първият е дали желаят Крим да се присъедини към Руската федерация, а вторият - дали са за връщане на конституцията от 1992 г., според която Крим е част от Украйна, предава БТА.

Идната седмица Държавната дума може да приеме законопроект, даващ възможност част от чуждестранна държава да бъде приета в състава на федерацията по опростен ред, съобщи пред ИТАР-ТАСС авторът на документа Сергей Миронов, лидер на партията "Справедлива Русия". "Казано открито, внесох този законопроект заради Крим", заяви той.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще опрости процедурите за придобиване на гражданство от хора с майчин език руски, които са живели в Русия или в бившия Съветски съюз. Медведев поясни, че това ще важи за хора или техни роднини, които в миналото са живели постоянно в Русия - на територии, която някога са били част от Руската империя или от Съветския съюз.

Сегашният закон от 2001 г. предвижда създаване на субект от Руската федерация на присъединяваната територия по споразумение с държавата, от която тя в момента е част. Поправката предвижда възможност Русия да приеме част от друга държава като свой субект, дори да няма сключен международен договор за това, в два случая: ако жителите на територията са гласували на референдум за присъединяване към Русия или ако легитимното държавно ръководство на част от друга държава приеме съответното обръщение към Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

От 28 февруари автономната украинска република Крим с двумилионно население предимно от руснаци де факто е под контрола на руски сили, напомня Франс прес.

По-рано днес украинският премиер Арсений Яценюк обвини днес Русия, че увеличава напрежението и извършва провокации в страната му, предаде Франс прес.

"Готова ли е Русия да уреди този конфликт и да започне истински дебат за начина за стабилизиране на ситуацията или все още има резерви и се опитва да засили напрежението, нещо, което прави в последните няколко часа, блокирайки украинските сили", попита Яценюк след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Шулц също засегна въпроса за евентуални руски провокации в Крим и добави, че ако тази информация се потвърди, ситуацията наистина ще е драматична.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


973
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
727
5
 
9
 
! Отговори
pravoslaven преди 10 години
da jivee rossia vo vek i vekov
726
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
doide vremeto i Balgariq da se prisaedini kam Rusia
725
6
 
18
 
! Отговори
Към Комунистите преди 10 години
ЕС ли е виновен че си избрахте за 7 път БСП и ДПС? ЕС ли е виновен че нямате осъден политик и мафиот? ЕС ли е виновен че мафията доведе голия Цар? ЕС ли е виновен че си избрахте Гоце за 10 години? ЕС ли е виновен че си нарязахте заводите за скрап? ЕС ли е виновен за масовата приватизация? ЕС ли е виновен че погледнахте на изток към Европа и си останахте бедни? ЕС ли е виновен че ви оправляват Олигарси като Пеевси? Ес ли е виновен че нямате осъден депутат? ЕС ли разпределя порцийте на Доган?
724
0
 
0
 
! Отговори
Разпутин преди 10 години
До Анонимен 831Засранец!
723
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХаХа В крим е имало само хазари юдеи и татарите са им наследници и тъй като вие иверите ни пишехте че сте нашите врагове на бг си ходете на майната на джупитер,джунгария в бнай брит , британия и джу йорк
722
6
 
20
 
! Отговори
... преди 10 години
ЕС ? ЕС ЩЕ ВИ СПРЕМЕ ПЕTPОЛА ! ВИЕ СТЕ МАШИНА ЗА УБИЙСТВА СЪЗДАДЕНА ОТ АМЕРИКА ! АКО ПРЕДИЗВИКАТЕ ВОЙНА КОЯТО РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕНА ДА ЗАПОЧНЕ , ВИЕ ЕС ЩЕ БЪДЕТЕ ПОДВЕДЕНИ ПОД ОТГОВОРНОСТ ЗА ПРОЛЯТАТА КРЪВ НА ХОРАТА ПО СВЕТА !
721
0
 
3
 
! Отговори
до чистка преди 10 години
И правилно така трябва да бъде .след като славяните били потомствени роби така трябва да се действа.Да идват в бг то как ще се разбират със съвремените робовладелци незнам
720
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна помогна на част кримските татари да се завърнат в родните места след изселването им от Сталин.Ако беше Русия господар на Крим един татарин нямаше да види земите на своите деди!Защо ли в Русия няма българи? Къде са потомците на волжките българи? - Русия просто ги е унищожила!
719
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и хитлер и Сталин и бонапарте бяха джуджета
718
2
 
15
 
! Отговори
край преди 10 години
чистак какво робство като руснаците са мнозинство - ми то Крим си е техен. И тикакво предпочиташ крим под татарска власт може би.
717
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крим е съединението на княжество България с източна Румелия.Румелия е автономна област на султана,Крим на окрайната. Нарушавйки всички международни спогодби Княжеството съединява румелия а сърбия ни обявявва война.Сега да видим кой кой ще обяви война на Русия май бг тъпанарите
716
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кремълският хипофизник ще си остане сам-самичък!Дори Лукашенко и Назърбаев скоро ще се отрекат от него.Колкото и да скача едно джудже, не може да скочи нависоко!
715
11
 
2
 
! Отговори
чистка преди 10 години
При подобна ситуация от Абхазия и Южна Осетия Москва депортира грузинци, гърци и евреи. Присъедини ли се Крим към Русия ще има масова депортация на татари. Крим го чака руско робство.
714
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мащехата на ЕС - Анжи Меркел е заявила, че референдум в Крим е нелегален.
713
0
 
2
 
! Отговори
До знаещ преди 10 години
точно затова за да не бъде изнудван хрушчов прехвърля крим на украйна.За да разберете всичко гледайте красн.цион
712
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Краят на февруари и началото на март е пурим и всеки евреин трябва да е във маска (майдана)празнуват избиването на 70 000 гой в персия.
711
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До знаещ.Така езнаещ но договора еподписан от троцки след стрелбата по ленин.А знаеш ли за средния пръст на СТАЛИН
710
1
 
20
 
! Отговори
111 преди 10 години
"Ако тозчас бъдат арестувани и спрени 50те най- влиятелни евреи, на света ще настъпят вечен мир и благоденствие"- Хенри Форд.
709
0
 
2
 
! Отговори
Исус преди 10 години
ВАШ баща е дявола и лъжите ви нямат край
708
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оня кийто снимаше гойската скотобойна на майдана е от саерс маткал тайните ви евреиски служби.Убивахте гой като кучета и обвинихте беркута .Бедни и богати заставате зад раби то на Киев.Винаги сте убивали и продължавате да убивате на пурим