Парламентът в Крим реши: Влизаме в Русия!

Референдумът за статута ще се състои на 16 март
Обновена: 6 мар 2014 17:04 | 6 мар 2014 12:25,
973
Парламентът в Крим реши: Влизаме в Русия!
Снимка: Reuters

Парламентът на Крим прие принципно решение за влизане на автономната република в състава на Руската федерация, съобщи вицепремиерът Рустам Темиргалиев.Върховният съвет на Крим реши още да отправи молба до ръководството на Руската федерация с оглед "започване на процедура по влизане на Крим в състава на Русия".

Според пояснителна бележка към постановлението, разпространена от Върховния съвет, "събитията от февруари 2014 г. в Киев рязко изостриха обществено-политическата ситуация в Украйна", "националистическите сили, заграбили властта чрез антиконституционен преврат, грубо нарушават конституцията и законите", а "екстремистки групировки направиха ред опити да проникнат в Крим с цел изостряне на ситуацията, ескалация на напрежението и незаконно заграбване на властта".

Събралите се пред сградата на кримския Върховен съвет посрещнаха решението му с ликуване и викове "Русия!", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Референдумът за статута на Крим ще се състои на 16 март. Това съобщи първият вицепремиер на автономната република Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс. Първоначално предложената дата за референдум беше 25 май, впоследствие го насрочиха за 30 март, а сега датата става още по-ранна.

Гласоподавателите ще трябва да отговорят на два въпроса. Първият е дали желаят Крим да се присъедини към Руската федерация, а вторият - дали са за връщане на конституцията от 1992 г., според която Крим е част от Украйна, предава БТА.

Идната седмица Държавната дума може да приеме законопроект, даващ възможност част от чуждестранна държава да бъде приета в състава на федерацията по опростен ред, съобщи пред ИТАР-ТАСС авторът на документа Сергей Миронов, лидер на партията "Справедлива Русия". "Казано открито, внесох този законопроект заради Крим", заяви той.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще опрости процедурите за придобиване на гражданство от хора с майчин език руски, които са живели в Русия или в бившия Съветски съюз. Медведев поясни, че това ще важи за хора или техни роднини, които в миналото са живели постоянно в Русия - на територии, която някога са били част от Руската империя или от Съветския съюз.

Сегашният закон от 2001 г. предвижда създаване на субект от Руската федерация на присъединяваната територия по споразумение с държавата, от която тя в момента е част. Поправката предвижда възможност Русия да приеме част от друга държава като свой субект, дори да няма сключен международен договор за това, в два случая: ако жителите на територията са гласували на референдум за присъединяване към Русия или ако легитимното държавно ръководство на част от друга държава приеме съответното обръщение към Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

От 28 февруари автономната украинска република Крим с двумилионно население предимно от руснаци де факто е под контрола на руски сили, напомня Франс прес.

По-рано днес украинският премиер Арсений Яценюк обвини днес Русия, че увеличава напрежението и извършва провокации в страната му, предаде Франс прес.

"Готова ли е Русия да уреди този конфликт и да започне истински дебат за начина за стабилизиране на ситуацията или все още има резерви и се опитва да засили напрежението, нещо, което прави в последните няколко часа, блокирайки украинските сили", попита Яценюк след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Шулц също засегна въпроса за евентуални руски провокации в Крим и добави, че ако тази информация се потвърди, ситуацията наистина ще е драматична.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


973
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
687
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвета на Руската федерация подготвя законопроект, който предвижда конфискуването на имущество, активи и сметки на европейски и американски компании на руска територия, включително и частните, в случай, че приложат санкции към Русия, съобщи РИА Новости.Законопроектът предполага даването на такива правомощия на президента и правителството за защита на суверенитета от покушения, заяви автора на мярката депутатът Андрей Клишас.
686
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Войната в Украйна свърши, следва втора серия с нови подробности. Сега сигурно ще се докаже, че милиционерите и гражданите убити на Майдана в Киев са загинали от едни и същи стрелци и куршуми. Остана да разберем кой ги подготви и кой им плати. Истината ще бъде твърде тежка и жалка за цяла Европа. Сега наред е дипломацията, този път нещата са далеч по-сложни. Остава да разчитаме на Кери и арменския нюх на Лавров, а историята със Сирия вече изглежда като детска градина. Актуални в тази ситуация се оказаха и публикуваните преди 20 дни спомени на бившия министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс.
685
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не случайно още този вторник сутринта представители на Лондонското сити предупредиха правителството на Камеран да не се занимават с никакви ограничения към Русия, защото загубите ще са непревидими. Осем часа по-късно във вторник, когато завърши пресконференцията на Путин в Угарьово всички проумяха, финансовия удар на Москва и че всъщност става дума за дълбоко проектиран процес на предвидимостта.
684
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оказва се, че през през последните 36 часа Путин и екипът му са разиграли неочаквана финансова операция. Тактическото указание е било Сбербанк да изкупува американските пари, тоест акции с намаление до 30% отстъпка. Последиците от него се оказват феноменални за руската хазна. Така Кремъл надскочи всички спекуланти, които се навъртаха за лесна плячка като ги наказа жестоко. От цялата финансова паника руската държава спечели повече от 14 млрд. долара. Това наистина еработа по ноти
683
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещата са ясни! Ако Крим отиде в Русия, то Украйна ще стане част от НАТО!Кремълският хипофизник си мисли, че не могат да го прецакат. Ще го прецакат и още как!
682
4
 
46
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Ясно е, че Крим ще се върне към Русия и никой не може да го спре. Най-малко украинците. САЩ и НАТО като цяло също не могат да направят нищо. Обама няма да започне война, защото знае, че не може да спечели нищо. Всичко ще си остане в сферата на "санкции". Русия ще наложи ответни "санкции". ЕС ще понесе икономическата цена, а ние в още по-голяма степен.Ако обаче се стигне до съюз между Китай и Русия срещу САЩ и изостряне на положението до "студена" война, искан референдум за оставането ни в НАТО!
681
3
 
28
 
! Отговори
до790 преди 10 години
На 30-40 години света се обръща на обратно.Запада си спечели едни 25 години ,но Мечката и Дракона ще си взимат своето ,а дали днес или след 20 години Афростан ,Нюлжир ,Англистан и Турчланд ще са в Б отбора и ще догонват.
680
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СтойневКак хубаво ще наторим добруджанската земя с *** като теб които сами ходят да се предлагат на чужда държава,която и да е тя.Това се нарича национално предателство,а твоите"братушки"може само да те заплюят в лицето затова.
679
33
 
3
 
! Отговори
Така преди 10 години
Руските войски са в подготовка да нахлуят в Молдова,в Приднестровието.Браво ***-лер.
678
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 785Как добре ще ми пасне едно килимче от меча кожа на вилата.Нали знаеш какво се прави със стръвниците.Така че ходи да плашиш гаргите.Твоята мечка гладна ще си умре ако не й дойде ума в главата
677
6
 
50
 
! Отговори
Стойнев преди 10 години
Аз имам 7000 декара обработваема земя в Добруджа и съм готов да се откажа от нея и да я предоставя на братушките безвъзмездно, да разположат свои бази без да им поискам и лев. Да живее братска Русия и по-скоро да обърне малко внимание и на нас!
676
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BGРазбира се теб например може и в чувал да те изпратим да"влезеш" в любимата ти русия.Време е да изхвърлим ***
675
4
 
23
 
! Отговори
до 785 преди 10 години
Незнам какво усещаш ,чустваш, мислиш ,но цял свят разбра ,че баба Меца се е наспала и е гладна!И дори се моли да не е стръвница ,че ...Другите детско-политически закачки са просто за политиканстване по-български.Мразя хора държащи се неадекватно и говорещи глупости и то пред факти.
674
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Украина терористи вече управляваха .Начело с Янукович.Но тяхната свърши.Да се готви джуджето от Москва,защото в Русия също има мислещи нормални хора,които ще изметат това недоразумение с наполеонов комплекс без покритие
673
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗащо виете на умряло червени *** Усещата ли как изтичате в канала ***.Свършено е с вас Вие сте просто тор.
672
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В новинарската емисия по Евронюз съобщиха ,че Катрин Аштън от вчера си е изключила телефона и е неоткриваема за медиите които искат тя да коментира скандала от записания разговор с естонския външен министър,след като от Естония признаха ,че разговора е автентичен и се е състоял ,тепърва започва голямо е*ане на еврео-майдански *** и оядени бюрократски брюкселски пърдялници
671
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Косово също търговци на човешки органи станаха президенти, защо и в Украйна терористи да не станат. СЛед като Запада ги поддържа...
670
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "Ало "студентката" не си ли чувала думата правопис" - това е фалшив профил на клакьор с умишлена диалектна грешка.
669
4
 
14
 
! Отговори
BG преди 10 години
Neka i Bulgaria vlezne v granicite na Rusiq , neka togava d a vidim Iujnata ni susedna kakvi pretencii 6te ima ...
668
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До студенткаТи кажи.Помоли някой да ти прочете отново поста ми и кажи къде видя "първопис"Или имаш дислексия?Имаш ли изобщо завършено начално образование?.Излишен въпрос.Червените *** ви набират по простотия