Правилни ли са сметките на Москва за Крим?

Държавите могат скъсат с енергийната си зависимост от Русия
Обновена: 9 мар 2014 20:06 | 9 мар 2014 19:19, Елена Кирилова
207
Правилни ли са сметките на Москва за Крим?
Снимка: архив Ройтерс

Русия не си направи добре сметката преди да нахлуе в Крим, заяви британският министър на външните работи Уилям Хейг пред BBC.

Той загатна, че европейските държави могат да ограничат енергийната си зависимост от Русия. За целта те трябва да намалят газовите си доставки от нея и да започнат да внасят от САЩ. Действията по инициирането на референдума за отцепването на Крим от Украйна Хейг нарече “смехотворно бързи”.

Министърът заяви, че смята, че Русия изпълнява предварително подготвен план за позиционирането на военни в Крим. Този план е бил вкаран в действие поразително бързо, но последствията му ще се усещат в дългосрочен план, категоричен е той.

“От една страна той ще обедини и ще консолидира цяла Украйна против руското влияние в страната. От друга, Европа ще ускори диверсификацията на енергийните доставки и ще изолира Русия”, уточни Хейг.

САЩ предупредиха Русия, че всеки ход за присъединяването на Крим ще затвори вратата за дипломацията. Председателят на кримския парламент Владимир Константинов пък заяви, че на практика Крим е изчерпал възможностите си да получи достоен статут в състава на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял отново с руския външен министър Сергей Лавров и го е предупредил, че поведението на Москва в Крим ще доведе до кръвопролития в региона.

Украинският премиер Арсений Яценюк призна, че в момента страната се сблъсква с най-трудните препятствия в историята си на независима държава. Той обеща да не отстъпи и сантиметър от украинската земя и да направи всичко възможно за мирното решаване на конфликта.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идеята е да почнете да внасяте газ и нефт от САЩ. Тогава майка ви жална господа британци.
153
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русия продава 1000 куб м газ на България за 501 $ това ли са жълти стотинки, ркато средната цена за европа е 400 $ всяка година русия ни съдира по 300 000 000 $ над средноевропейската цена анонимен ***
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
разбира се , че Европа може да се откаже от руския газ , всички английски крави (жени) като пръднат и ще образуват достатъчно газ ,, за потреблението в Европа
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Драги европейски лидери, вие сериозно ли си мислите, че САЩ ще ви продават енергия за жълти стотинки като Русия? Май икономическата криза в ЕС тепърва предстои да се задълбочава.
150
2
 
10
 
! Отговори
чичо Гошо преди 10 години
Ха сега за Косово можеше за Крим неможело дали?Сега само гледайте как Путин ще изтъргува всичко това и с колко парички ще олекне ЕС и САЩ.
149
3
 
9
 
! Отговори
Бг преди 10 години
Подлогата на Щатите, Великобритания заплашва Русия с това че Европа щяла да внася газ от Америка .... Хахахаха
148
4
 
24
 
! Отговори
ferari преди 10 години
Само *** може да повярва че може да се внася газ от САЩ и това да не навреди на европейската икономика.Не съм за господството на Русия но Европа нищо не е направила за да го прекрати .Относно религиозната нотка в коментарите аз съм твърдо против такова разделение . Но след 25 г демокрация бих попитал чий ни беше да си обръщаме гъзът към САЩ,с какво се подобри животът ни ,какво ново построихме за тези 25г?Аз се сещам само за разруха и мизерия
147
7
 
32
 
! Отговори
ДО ДНЕС БГ преди 10 години
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОТ ДНЕС БГ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ДАЛИ СТЕ ГОВОРИТЕЛИ НА НА НЯКОЙ ОТ САЩ МОЛЯ ДА ГО ЗАЯВИТЕ АКО Е ТАКА... НЯМА КАК ИНАЧЕ ДА СИ ОБЯСНЯ ЗАЩО ВСИЧКИ ПИСАНИЯ СА ВСЕ ЕДНО СЛУШАМ ДЖОН КЕРИ, НА ТАЗИ ХУБАВА СНИМКА НА ПРОТЕСТ НА ПРО-ЗАПАДНИ УКРАИНЦИ ИМА ОКОЛО 500 ЧОВЕКА САМО ЧЕ БИ БИЛО ХУБАВО ДА ПОКАЖЕТЕ И ДРУГАТА СТРАНА НА ПРО-РУСКИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ ПРОТИВ ЗАПАДА КОИТО СА ХИЛЯДИ СА ХИЛЯДИ.
146
2
 
14
 
! Отговори
pedi gri преди 10 години
Dolni mrusni judeiski bokluci......slava na pravoslavieto. Smurt na judeite koito predadoha Hristos
145
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 190 Турция не пуска газовози през проливите, в замяна получава руски газ на цени като за Германия.... И ние и Румъния няма от къде да внасяме... Съответно трябва да направим газова връзка с Гърция, и терминал при тях... Впрочем Япония внася природен газ с кораби и цената му там е към 500$ за 1000 куб. метра...
144
6
 
4
 
! Отговори
До 192 преди 10 години
Що ле пич ако в щатите го продават на $70 както казват ти да не мислиш че в Русия го произвеждат по скъпо просто няма конкуренция и на $600 пак ще го купуваме. Но ако щатите почнат да вкарват като нищо Русия ще свали под тяхната цена и ще ги откаже е ако няма склучени 20годишни договори. Бъди по комуникативен какво е това пий си хапчетата може и да бъркам дай твоето мнение.
143
4
 
4
 
! Отговори
До 190 преди 10 години
С превоза ще е много под $200 Ама ако мислиш че Русия ще държи цена $400 а щатите $200 няма да е пак ще ги ядем *** на $20 по ниско към $380 освен ако Русия не свали цената твърде много на $70 и да убие вноса от майната си абе Европа може и да спечели от цялата дъндания :)
142
1
 
2
 
! Отговори
grozdan преди 10 години
До АнонименANONIM4O TI NQMA6 VODA A PRAITE TI NIKOI NE GI ISKA HORATA ISKAT VODA AMA NIAMA6 MAIKA A HARTIA S KARTINKI BOL AMA NE STAVA ZA PIENE , DA NE TI KAZVAM KVO DA U4I6 6TOTO NE SI GO 4UVAL AMA NEISE KAK DA TI OBQSNQ 4E SI PROS KATO SI PROS
141
14
 
5
 
! Отговори
изберете сами преди 10 години
Цена на 1000 куб метра газ в САЩ - 70 $Цена на 1000 куб. метра в ЕС -350$Пет пъти е по-евтина шистовата газ в САЩ, докато дойде в Европа ще стане около 200 $
140
19
 
5
 
! Отговори
Светлото бъдеще преди 10 години
САЩ строят 6 ( шест) терминала за износ на втечнен газ- първият е готов догодина, другите 2014Във Франция 40 атомни реактора бездействат заради Северен Поток.Тъпия *** изгуби Южен поток , ще загуби и останалото...Явно е традиция по цял свят най-големите *** да стават полицаи/милиционери...
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Grozdancho дете сладко ако аз имам 100 литра вода и 100 лева и ти имаш 100литра вода и 10лева и аз имам забрана да ти продавам вода а ти продаваш нали се сещаш че аз ще остана със 100 вода и без пари но ти със 110 лева и без вода незнам може да ти продам 1 литър и да ти взема всичките пари защо щатите почнаха да изнасят сега защото барела е 110 долара е не 25 когато го внасяха момчето ми математика учи :)
138
8
 
3
 
! Отговори
До 183 преди 10 години
Куха кратуно неразбрали че износа на газ от САЩ е забранен как да внасяш 4 страни от Европа са пратили молба до Обама да разреши износа за да могат да внасят ся че повечето политици в бг са кухаци като теб и нефтохима още само нефт от Русия може да преработва и газта само от Русия я вкарват незначи че в Европа не мислят за други варянти :)
137
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скапаните ингилизи чий го дървят под носа на Русия?! И седнали да заплашват, ще берат много ядове!
136
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде да видим как Европа ще намали зависимостта си от руски газ! Ако можеше, досега да го е направила! Айде, какво чакат, да почват да внасят от щатите!
135
7
 
25
 
! Отговори
Крим преди 10 години
Русия не се намеси в живота на Украйна, преди извершване на нацистски преврат във Киев.Сега Русия е длъжна да се намеси и да предотврати установляването на фашистската диктатура на руската територия-Крим!