Правилни ли са сметките на Москва за Крим?

Държавите могат скъсат с енергийната си зависимост от Русия
Обновена: 9 мар 2014 20:06 | 9 мар 2014 19:19, Елена Кирилова
207
Правилни ли са сметките на Москва за Крим?
Снимка: архив Ройтерс

Русия не си направи добре сметката преди да нахлуе в Крим, заяви британският министър на външните работи Уилям Хейг пред BBC.

Той загатна, че европейските държави могат да ограничат енергийната си зависимост от Русия. За целта те трябва да намалят газовите си доставки от нея и да започнат да внасят от САЩ. Действията по инициирането на референдума за отцепването на Крим от Украйна Хейг нарече “смехотворно бързи”.

Министърът заяви, че смята, че Русия изпълнява предварително подготвен план за позиционирането на военни в Крим. Този план е бил вкаран в действие поразително бързо, но последствията му ще се усещат в дългосрочен план, категоричен е той.

“От една страна той ще обедини и ще консолидира цяла Украйна против руското влияние в страната. От друга, Европа ще ускори диверсификацията на енергийните доставки и ще изолира Русия”, уточни Хейг.

САЩ предупредиха Русия, че всеки ход за присъединяването на Крим ще затвори вратата за дипломацията. Председателят на кримския парламент Владимир Константинов пък заяви, че на практика Крим е изчерпал възможностите си да получи достоен статут в състава на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял отново с руския външен министър Сергей Лавров и го е предупредил, че поведението на Москва в Крим ще доведе до кръвопролития в региона.

Украинският премиер Арсений Яценюк призна, че в момента страната се сблъсква с най-трудните препятствия в историята си на независима държава. Той обеща да не отстъпи и сантиметър от украинската земя и да направи всичко възможно за мирното решаване на конфликта.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
26
 
! Отговори
USA gASS преди 10 години
Идва газ от САЩ, купувайте! Направо с дирижабли идва. Може тук-там и да гръмне, но не е беда,поне не за САЩ, а това е най-важно,нали?
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"pazarna ikonomika" e naisetne si kazvat tapite amerikantsi i evroboklutsi za kakvo e tseliqt tsirk!!!POKRIVANE NA NOVI PAZARI OT AMERIKA
12
2
 
23
 
! Отговори
дедомраз преди 10 години
САЩ и ЕС са в сериозна конкуренция на икономическия световен пазар. Западноевропееца не обича САЩ. САЩ подслушват всички западни политици вкл.Меркел. Няма да скъсат с Русия. Западна Европа има много инвестиции в Русия.
11
2
 
34
 
! Отговори
i преди 10 години
ДругарЮ Хейг, този път май вие не си направихте добре сметките.Наистина не си давате сметка, че прекалихте да дразните руснаците.Не съм русофил, но трябва да призная, че се учудвам на търпението на руснаците.Яростната пропаганда която тече в момента срещу Русия , показва само едно - Русия е наистина фактор в света и няма да ви остави да си разигравате кончето както на вас ви е кеф.
10
0
 
1
 
! Отговори
ха преди 10 години
Следователно една за друга зависимост
9
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 6Великобитания не внася газ от никъде и не и трябва да внася, те са изосител, ама Вие кремльовците си мислите че ако не е вашиО газ Европа Ке умре :) е нема а умре :) Вие Ке останете без клиенти
8
3
 
36
 
! Отговори
ще скъсат??? преди 10 години
По скоро наркоман ще скъса с хероина , отколкото прецуфрена европа с Руският Газ..
7
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин си изигра доста добре картите, имайки предвид, че го издебнаха докато е зает с олимпиадата. От запада ги е яд че само може да плюят лъжи през медиите, а легално не могат да му кажат нищо. Ей го до преди няколко дена лаеха че имало 12000 руски войници в Крим, и след като най-после разбраха, че по договор имат право на гарнизон от 25000, бройката магически скочи на 30000... Путин си направи сметката, Русия ще вземе каквото и трябва, ще остави *** за запада.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иска им се на САЩ да сринат икономиките на Европа като сътворят поредната "демократизация", ама май нема да се случи. С техният газ до никъде няма да стигнат, обещават да го продават на 12цента., а руският в момента върви по 40цента, но не казват как ще я достигнат тази цена. Единственият начин е като почнат да дупчат Европа наред за да търсят шистов газ и евентуално ако намерят да си го присвоят и да не делят с собствениците на земята. Вече виждам как се приема закон за добив на газ в България.
5
3
 
48
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Проблема на всички,които ще ограничат вноса на руски газ и ще станат енергийно независими е ,че няма толкова кофи в наличност да носят газ от щатите.Поради тази причина Китай е започнал ударно производство на кофи ;) Само да допълня мещо не съобщавано по нашите медии:-Китаи е подкрепил Русия във всички дейности спрямо Украйна....
4
33
 
4
 
! Отговори
АТИЛА преди 10 години
Братя Киевски,Кримски и Кавказки БългариРазвейте Знамената Бойни С ГЕРБА на нашите Деди от Рода ДУЛО ТРИЗУБ-БАЛТАВАР И ПРОЧИСТЕТЕ цялата територия на КАРА САКЛАН-Киевска Рус(Черна България) от Руската Хазарска и Славянска ***.Балтавари от Десен Сектор и Уйгуро Булгарски Джамаат.Взривявайте всички Руски Окупационни обекти в Киевска България.Режете ЗЕЛКИТЕ на Руските *** от БЕРКУТ, да знаят Задунайските Милиционерски *** какво ги очаква !!!КАЗАХ !!!bulgaria.ga
3
3
 
25
 
! Отговори
ЕвроGAY преди 10 години
Ще ни скъсат дупитата.
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха, и сигурно втечнена от САЩ ще идва по-евтина от тръбата...
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми като могат, да се откъснат бе. Ама май са само приказки.