Правилни ли са сметките на Москва за Крим?

Държавите могат скъсат с енергийната си зависимост от Русия
Обновена: 9 мар 2014 20:06 | 9 мар 2014 19:19, Елена Кирилова
207
Правилни ли са сметките на Москва за Крим?
Снимка: архив Ройтерс

Русия не си направи добре сметката преди да нахлуе в Крим, заяви британският министър на външните работи Уилям Хейг пред BBC.

Той загатна, че европейските държави могат да ограничат енергийната си зависимост от Русия. За целта те трябва да намалят газовите си доставки от нея и да започнат да внасят от САЩ. Действията по инициирането на референдума за отцепването на Крим от Украйна Хейг нарече “смехотворно бързи”.

Министърът заяви, че смята, че Русия изпълнява предварително подготвен план за позиционирането на военни в Крим. Този план е бил вкаран в действие поразително бързо, но последствията му ще се усещат в дългосрочен план, категоричен е той.

“От една страна той ще обедини и ще консолидира цяла Украйна против руското влияние в страната. От друга, Европа ще ускори диверсификацията на енергийните доставки и ще изолира Русия”, уточни Хейг.

САЩ предупредиха Русия, че всеки ход за присъединяването на Крим ще затвори вратата за дипломацията. Председателят на кримския парламент Владимир Константинов пък заяви, че на практика Крим е изчерпал възможностите си да получи достоен статут в състава на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял отново с руския външен министър Сергей Лавров и го е предупредил, че поведението на Москва в Крим ще доведе до кръвопролития в региона.

Украинският премиер Арсений Яценюк призна, че в момента страната се сблъсква с най-трудните препятствия в историята си на независима държава. Той обеща да не отстъпи и сантиметър от украинската земя и да направи всичко възможно за мирното решаване на конфликта.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
4
 
12
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
НАДЯВАМ СЕ ЧЕ КОЙТО СЕ Е ПРЕСТРАШИЛ ДА ПРОЧЕТЕ СТАТИЯТА Е РАЗБРАЛ ЧЕ ПОНЕ ДО 2019-2020Г. НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЗА РУСИЯ ОТ СТРАНА НА КОНКУРЕНТИТЕ ЗАЩОТО НЯМАТ ДОСТАТЪЧЕН РАЗМАХ И КАПАЦИТЕТ ЗА ДА ГИ КОНКУРИРАТ ВЪВ НЕФТОГАЗЕНИЯТ СЕКТОР.СЛЕД ТОВА ПЪК РУСНАЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ СЪС ДЪМПИНГА НА ЕНЕРГИЯТА ПО ПРИМЕРА НА КИТАЙ ЗАЩОТО НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА И МОЩНА ФИРМА ПО ПРОИЗВОДСТВО И ЗАРЕЖДАНЕ СЪС ЯДРЕНО ГОРИВО-,,РОСАТОМ'' Е ТЯХНА И ИМА И ЩЕ ИМА ОЩЕ МНОГО ПОРЪЧКИ ЗА АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ.ТЪЙ ЧЕ ЗАПАДА Е АУТ!
113
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Винаги правя точни прогнозиНикога не взимам странаПросто изчислявам нуждите от ресурси и местонахождението им За Венецуела писах миналата година и тогава никой не ме разбра Ще кажа нещо ново! Израел им трябва вода и ще я вземат от Египет , просто гледайте
112
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янките имат огромни залежи и на природен газ, и на нефт, но умишлено не ги разработват... а само гледат сеира на Близкия Изток и Русия и чакат момент като този
111
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BoboСАЩ могат да си позволят да изнасят само дебело гъзо ***, защото това е стоката, с която разполагат в изобилие. Ресурсите и умовете крадат с любезното съдействие на източноевропейски продажни *** заблудени *** в полза на дребни изгоди на нашите васални правителства.
110
0
 
10
 
! Отговори
Странник преди 10 години
До Анонимен 149"разберете го един път завинаги, сметките за тока не са високи, вие сте бедни"Извинявайте, ще рече, че аз съм завиждал на българите не за евтиния ток, а за бедноста!
109
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вероятен сценарий.Крим се присъединява към Русия Криза в Русия Групата бизнесмени зад Путин губятВоенен преврат Сменят Путин Започват преговориКрим си остава към РусияКойто е бил с Путин го гъзят
108
0
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
на кирайците им се чудя - всичко ментосват, кога ли ще видим и "ктайски газ"
107
0
 
10
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ПОЛЗВАМ ПО 55ЛВ КИТАЙСКИ ТОНЕР ПРИ СЪЩОТО КАЧЕСТВО КАТО ОРИГИНАЛНИЯТ. ТАЗИ СТАТИЯ ,,НОВОЕ КАЧЕСТВА РЬНКА НЕФТИ'' НА КСПЕРТ.РУ ЩЕ ВИ ПОКАЖЕ НАГЛЕДНО КОЛКО СА БЕЗХАБЕРНИ ЗАПАДНИТЕ *** КОИТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ В БЛИЗКИТЕ 5-6 ГОДИНИ ЩЕ МОГАТ ДА ПОДЧИНЯТ РУСИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ. ПРОЧЕТЕТЕ ДОБРЕ И ЗА ВТЕЧНЕНИЯТ И ШИСТОВИЯ ГАЗ КАКВО ПИШЕ ВЪВ НЕЯ! ВИЖТЕ И ТОВА ЧЕ ,,ГАЗПРОМ'' СА СИ ВЪРЗАЛИ ГАЩИТЕ СЪС ПОНЕ 120 МИЛИАРДА КУБОМЕТРА МИНИМУМ НА ГОДИНА И ВЪВ НАЙ-ЛОШИЯТ СЛУЧАЙ ИЗНОС ЗА ЕВРОПА И ПАК ЗАПОВАЙТЕ ДА СПОРИМ
106
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
разтреперехте ли се еврогейове, а мечката още не е заревала. Шубето е голям страх
105
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Странник"До Анонимен 104Щом в България е най-евтиния ток, защо българите не могат да си плащат сметките за тока???"разберете го един път завинаги, сметките за тока не са високи, вие сте бедни
104
1
 
8
 
! Отговори
Странник преди 10 години
До Анонимен 104Щом в България е най-евтиния ток, защо българите не могат да си плащат сметките за тока???
103
1
 
10
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Анонимен129 ТО КИТАЙ ИМ БРЪКНА ВЪВ *** И ЗА ТЕЗИ СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ И ЗАПАДАЩИЯТ ЗАПАД ВИЯТ НА УМРЯЛО. ВЪВ АНАЛИЗА НА ЕКСПЕРТ.РУ ,,НОВОЕ КАЧЕСТВО РЬНКА НЕФТИ'' ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ АКО СИ ДАДЕТЕ МАЛКО ЗОР ДА ГО ПРОЧЕТЕТЕ ЧЕ КИТАЙ САМО ЗА ДВЕ ГОДИНИ ТОЛКОВА СЕ Е ПРЕСТАРАЛ ВЪВ ПРОИЗВОДСТВОТО НА НОВИТЕ ТРИСЛОЙНИ ФОТОВОЛТАИЦИ СЪС КПД УВЕЛИЧАВАЙКИ ГО ДВОЙНО ОТ 22% ДО 43,5% ЧЕ Е СЪСИПАЛ КОНКУРЕНЦИЯТА СЪС ЦЕНИТЕ....БЛИЗО 20 ПЪТИ.ДАВАМ И ЛИЧЕН ПРИМЕР ОРИГИНАЛЕН ТОНЕР Е 165ЛВ ЗА ,,БРАДЪР'' ПОЛЗВАМ ПО 55ЛВ
102
8
 
3
 
! Отговори
до 135 преди 10 години
Продажен ***! Програмиран си да си *** и нищо повече!
101
7
 
3
 
! Отговори
Bobo преди 10 години
То фирми като ексон шеврон конокофилипс и други за няколко години ще залеят Европа с американска газ. Щатите имат твърде много дори го изгарят при добива на петрол защото няма къде да го съхраняват. За сега износа е забранен но вместо да го изгарят като нищо ще го изнасят та дори и до Европа. Ако е на добра цена да заповядът.
100
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗащото ***, като нас го дотират. САЩ имат един гол ***... Дългове и заграбени ресурси. Докога!?
99
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спомня ли си някой, че Русия, Китай и Бразилия са в икономически съюз.Сеща ли се някой, че Китай е могъща икономика, с която и САЩ се съобразява.
98
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Румбоабе айде стига с тая глупава олимпиада, то поне да имаше нещо интересно за гледане
97
2
 
6
 
! Отговори
ОDESSA преди 10 години
Е, обикновенните руснации ви казваха братя, много ги мразите нали? Те могат да мразят истински.
96
2
 
6
 
! Отговори
Bobo преди 10 години
Със кораби се доставя проблемите са два има само един кораб с необходимия обем други три се строят в момента но до 3 години няма да е. Другия проблем е че закона на САЩ не позволява изнасяне на ресурси при петрола BP се усетиха и изнасят леко преработена суровина и я рафиниран пак в Европа. Иначе рафиниран петрол бензин се изнася от САЩ за цял свят дори от арабите се кара в щатите рафиниране и се кара в Мексико и Европа транспорта не е проблем при голями количества. Ако щатите разрешат износа.
95
0
 
4
 
! Отговори
...до 131-и преди 10 години
Стоимость газа в Нью-Джерси, откуда топливо поставляется, в частности, в г Нью-Йорк, выросла до 90 долл США|1 млн BTU (британских термических единиц), тогда как 3 января 2014 г составляла около 14 долл США/ 1 млн BTU (1 ММbtu).На 2 других хабах, откуда топливо поступает в штаты от Южной Каролины до Нью-Джерси, цены подскочили до 95 долл США/1 млн BTU.Так высоко цены на газ не поднимались последние 10 лет.Суточное потребление топлива в США 6 января 2014 г увеличилось до исторического максимума и составило 3,56 млрд м3.Одна тысяча кубических метров природного газа содержит 35 800 000 BTU