Русия не иска война, сигурен е Чуркин

Стрелбата по протестиращите била от щабквартирата на Парубий
14 мар 2014 07:25,
116
Русия не иска война, сигурен е Чуркин
Снимка: БТА

Русия не иска война, руснаците също, заяви руският посланик в Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин, цитиран от световните агенции. В директен отговор към премиера на Украйна Арсений Яценюк руският дипломат обвини европейците и Вашингтон, че са провокирали тази криза, като са подтикнали украинците да свалят със сила законното си правителство, предаде Франс прес.

Руският дипломат подчерта, че руският Черноморски флот изобщо не се бърка в подготовката и провеждането на референдума в Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

Чуркин заяви пред участниците в заседанието на Съвета, посветено на украинската криза, че стрелбата по протестиращите в Киев е била от щабквартирата на "така наречения комендант на Майдана Андрий Парубий", който сега е начело на Съвета за сигурност на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Руският посланик призова за щателно международно разследване на извършеното в Киев насилие.

"Картината, която обрисуват киевската и западната пропаганда, напълно противоречи на информацията за това, че по представители на правоохранителните органи, така и по протестиращите са стреляли едни и същи провокатори", каза Чуркин.

Версията за съпричастност на Парубий към разстрела на протестиращи в Киев вече беше спомената от бившия шеф на украинската служба за сигурност Олександър Якименко в интервю за телевизия Россия-24, припомня ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица в интернет се появи запис от телефонен разговор между дипломат номер едно на Естония Урмас Пает и дипломат номер едно на ЕС Катрин Ащън. Двамата са обсъждали изводите на украински медици относно стрелбата на Майдана в Киев. По думите на естонския министър всички доказателства показват, че едни и същи снайперисти са убили хора от двете страни - милицията и протестиращите.

"Сега все повече и повече разбирам, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция", е казал естонският дипломат. В отговор на това Ащън е заявила: "Интересно. Тогава е нужно да се проведе разследване", припомня ИТАР-ТАСС.

Пред Съвета за сигурност тази нощ Чуркин посочи, че в Украйна всеки, който мисли по-различно от новите власти, е заплашван с насилие, в това число и украинските депутати.

Под заплаха за физическа разправа именно законно избраният украински президент Виктор Янукович е бил принуден да напусне родината си, посочи руският дипломат.

Чуркин припомни, че сега много постове в украинското правителство се заемат от националрадикалната партия Свобода, която в резолюция на Европейския парламент от 2012 г. е обвинявана в расистки, ксенофобски и антисемитски възгледи, противоречащи на европейските принципи и ценности.

"Къде отидоха сега тези европейски ценности? Изповядва ли ги новата власт в Киев?", попита Чуркин.

"Новите власти не направиха нищо за организиране на общонационален диалог с цел провеждане на конституционни реформи. Фактически властите в Киев сами разделят страната си на две", посочи руският дипломат.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чуркин, боли го чурката!
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 81Това са войни за влияние, не за освобожение ;)))
60
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧУРКИН и ПУТИН са направени един за друг!
59
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Болни русофили - вие не сте българи, а предатели - всички ваши прадеди се СРАМУВАТ от вас *** *** за 1 водка продавате България на най-болната идея - комунизма
58
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми е чудно как може да са ти сложили примката на шията и вече ти подритват столчето а ти им викаш -- абе ритайте по-силно, какво се подмотвате ! Айде ритайте че нямам търпение да ме обесите ! Ето това искат тези които толкова много обичат РУСИЯ.
57
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕРА ако учиш или работиш на Запад означава ли това, че обичаш повече Запада от България??? Много простички въпроси задаваш, а уж си умен гущер. Любов, практичност, професионална реализация, това са все различни неща. Американските военни работещи в Ирак да не би да обичат повече Ирак от САЩ? Китайците живеещи на Запад и представители на разни китайски производители да не би да обичат повече Запада от Китай? А американците изпратени да работят в Китай да не би да обичат повече Китай?
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименИ сега не е трудно бе ***,аз *** *** и жена ти,те ми плащат.Ти даваш кинти нч жена си и така се завърта икономиката.Ти пък се дупиш на друг,той те клати,плаща ти и ето пак врътка.Докато има продажни *** като теб,ще има и лесни кинти.
55
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕДИН БЪЛГАРИН, а преди това е била БЪЛГАРСКА, Крим и Фанагория, в пределите на БЪЛГАРИЯ
54
5
 
36
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 10 години
НЕ САМО Крим, но и цяла източна, южна и централна Украина трябва да бъде присъединена към Русия. Още от 8-ми век тази земя се нарича Киевска Русь, и е люлка на руската нация. Вече 12 века тя се населява от руско-славянско население, което е проливало реки от кръв за да я защитава от набезите на авари, хазари, татари, турци, а също и германци през ХХ век. И днес ще успее да я отстои!
53
0
 
27
 
! Отговори
СРАМ СРАМ преди 10 години
Москва считает неприемлемыми и дискриминационными действия руководства Белого дома, отказавшегося допустить российских журналистов на пресс-конференцию президента США Барака Обамы и назначенного Верховной радой премьер-министра Украины Арсения Яценюка, заявил официальный представитель МИД России Александр Лукашевич.
52
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прочутите *** на БСП-то май пак са получили хонорар от партията майка :)))В БСП имат инструкции от Русия или пък просто им се мазнят подмолно.И сега троловете пишат тука в подкрепа за Русия. Или са *** изкуфели старчета и бабки жадуващи за "лесното" през комунизма. Няма лесно ако не работиш!!!А къде бяха преди 1-2 седмици?
51
1
 
31
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
Проблема на Европа (ЕС) е късогледството и привидната незаинтересованост от това какво върши САЩ на територията на Европа! А през последните години тази "държава" (мафиотски, еврейски, сатанински клан) се отнася с новите "демокрации" в Европа както се отнасяше през миналия век с държавите от Южна и Латинска Америка - свалят демократично избрани правителства и на тяхно място поставят марионетки с психически отклонения, често главорези (Пиночет), но верни на САЩ.
50
0
 
28
 
! Отговори
Дановски преди 10 години
До Акъл море, 33"Ако Русия се държеше така по времето на Югославия,Югославия щеше и досега да си е обединена държава."Съгласен съм, но внасям яснота: Русия през 1999 г. нямаше физическа възможност да се държи така. Русия сама беше на ръба на пропастта.
49
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Чуркин припомни, че сега много постове в украинското правителство се заемат от националрадикалната партия Свобода, която в резолюция на Европейския парламент от 2012 г. е обвинявана в расистки, ксенофобски и антисемитски възгледи, противоречащи на европейските принципи и ценности."Това ми е любимата част, искам да видя физиономиите на европейските плъхове след тези думи.
48
1
 
29
 
! Отговори
Руски журналисти преди 10 години
не са били допусната до пресконференцията на Обама и Яценюк. Страх ги е от неудобните въпроси, задададени пред цял свят. Какво стана със свободата на словото!!!!!!!!. Нещо май наш *** същото са го инструктирали в УСА амбасадата преди тайната вечеря с турците в Пловдив
47
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, защо не отскочите до Русия?Ей така, за да видите как живеят. Ама не ходете в Москва или в Санкт Петербург.Ще кажете скъпо е да ходим. Ами тогава поне се разходете виртуално по улиците на градове с големината на българските.Ще бъдете... разбити!Ходил съм в Русия, абсолютна мизерия е!И руснаците са супер диви селяни!То това им е генетично, още от крепостничеството!
46
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не иска война що дири в Крим
45
4
 
30
 
! Отговори
.... преди 10 години
когато се клехме в казармата , нато беше враг е и враг ще си остане !!! Да живее Българо - Руската дружба !!! Ако се наложи да се бием ще е против новите фашисти ( нато )
44
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каквото и да коментираме,коментарите са излишни и безполезни!!Едни са за ЕС и Америка,други за Русия,трети за Турция,но действията на една или друга велика сила отреждат доста страшно бъдеще за малките,бедни страни и техните икономики!!Страшното е:Никой и никога от горепосочените няма да позволят България/а и не само/да води СУВЕРЕННА,НАЦИОНАЛНООТГОВОРНА ПОЛИТИКА и да върви към просперитет!!Това трябва да го забравим.В другия случай се свалят НЕУДОБНИ правителства с оръжие и жертви!!
43
0
 
29
 
! Отговори
ПРОТЕСТЪРИТЕ преди 10 години
Американска фондация натъпкала с пачки протестърите срещу правителството! Огнян Минчев е лапнал 139 бона.Фондация "Америка за България" е отпуснала крупни суми на сдружения на едни от най-видните български протестъри, които от май миналата година искат оставката на правителството на Пламен Орешарски.Асоциация Прозрачност без граници е зарадвана със 139 920 лв. Председател на Управителния съвет е Минчев, показа справка в сайта на НПО-то. С крупната сума ще се мери корупционният риск във всяка от областите на страната и ще се оцени потенциалът на ключови местни институции.