Косово и Крим – има ли двойни стандарти?

Сега се споменава принципът за непромяна на границите
Обновена: 19 мар 2014 07:35 | 18 мар 2014 21:01, Елка Василева
364
Косово и Крим – има ли двойни стандарти?
Снимка: Reuters

Това се случи вчера, но всички сякаш са го забравили. На 17 февруари 2008 г. косовските албански депутати гласуваха декларация за провъзгласяването на независимостта на Косово - южна провинция в една суверенна държава, призната от ООН - Сърбия. Това беше едностранно решение, одобрено от някои страни членки на Европейския съюз, но отхвърлено от други като Испания, Словакия, Гърция, Румъния и Кипър. Така е все още и до днес, пише Жан-Кристоф Бюисон, в. "Фигаро".

През този ден журналистите от целия свят, отразяващи събитията на място, бълваха репортажи за един народ, който плаче от емоции, който ликува заради обявяването на независимостта. Навсякъде се виждаха щастливите лица на мъже, жени и деца, облекчени, добронамерени, приветливи. Свободата беше дошла.

Кой тогава си помисли да запита какво е мнението по въпроса на няколкото хиляди сърби, окопали се от 1999 г. в села, заобиколени от бодлива тел и от бронетранспортьори на международните сили за защита КейФОР? Никой или почти никой. Кой тогава даде думата на монасите и на монахините от местните православни църкви и манастири, които все още не бяха атакувани или опожарени от албанските екстремисти, мечтаещи за етническо и религиозно прочистване? Никой или почти никой. Кой тогава се заинтересува от това малцинство в населеното предимно от албанци Косово? Никой или почти никой.

Шест години по-късно Крим - южна провинция на Украйна, обявява с общонароден референдум желанието си да се откъсне от родината майка, както направи Косово със Сърбия. Приветстват ли западните страни тази заслужаваща разбиране демократична стъпка, одобрена с 96,6 процента от гласовете на избирателите? Показват ли по телевизиите същите кадри на радостни излияния в Севастопол и Симферопол, както едно време беше в Прищина и Призрен? Не точно.

Този път се заявява, че правото на народа на Крим да разполага сам със себе си (да поиска присъединяването си към Русия) е "незаконно" (визирам Лоран Фабиюс) и че то не е идентично с това на народа на Косово (нито пък с това на народите на Словения и Хърватия през 1991 г., на народа на Босна през 1992 г. и на народа на Шотландия без съмнение идния септември).

За разлика от 2008 г., когато никой не се сети, сега някои коментатори започнаха да споменават принципа за неприкосновеност на границите, наследени от 1945 г., като че ли от 1989 г. насам този принцип не стана неуместен с разпадането на съветската империя и с раждането на десетки нови страни върху нейните руини!

Що се касае до репортерите, изпратени в Крим на този съдбовен 16 март 2014 г., между две интервюта с две карикатурни "бабушки", които се радваха, че техният регион отново се връща под защитата на "Свети Путин", те не престанаха да задават въпроси на онези, които смятат за най-чистите измежду кримчаните - татарите. О, колко подходящи са татарите! Толкова представителни, толкова привлекателни, толкова различни от ужасните сърби от Косово! Татарите са малцинство на полуострова от неговото повторно населяване с руснаци през 19 в., а после и заради тяхната масова депортация към Централна Азия по заповед на Сталин през 1944 г. Това малцинство хората го съжаляват предварително, вещаят му бъдеще подобно на това на абхазците, смятат го за обречено на най-лошите погроми.

И ако се припомня, че татарите са били първите, които са живели в Крим (нещо, което не се подчертаваше във връзка със сърбите, превърнали Косово в сърце на своята средновековна държава още през 13 век или че нито един византийски хроникьор не споменава присъствието на албанци в региона през онази епоха), се пропуска фактът, че тези сунитски мюсюлмани с нрави също толкова диви, колкото и жестоки, са били смятани до 18 век за абсолютни чудовища - грабители на християнски села, търговци на роби, които дори са изгорили Москва през 1571 г. Единствено казаците са успявали по онова време да им се противопоставят и успяват и днес.

Така работи западната медийна памет. Избирателно. И една последна подробност. Украйна никога не призна независимостта на Косово. Така че сега нейната враждебна реакция спрямо принципа на едностранната инициатива на парламента на Крим до известна степен изглежда последователна. Но не такъв е случаят с Франция и САЩ, които бяха първите страни, признали Косово за нова държава още през февруари 2008 г. Едновременно с Албания, Турция и Афганистан.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
Gjaurskite jivotni da ne se pritesnjavat za Kitai i Rusia.Razshirjavaneto na Kitai e kum Filipinite,Indonezia(gnusna muslemska smrad,kojato trebva da se iztrebi)i Avstralia.
167
17
 
9
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Много преди преди татарите в Крим са живели българи, непросветени драскачи. И стига ронихте крокодилски сълзи за сърбите, които жестоко изтезаваха и убиха десетки хиляди българи в Македония - цветът на българската интелигенция там. А допреди броени години да кажеш, че си българин в Македония, беше престъпление и се отиваше в затвора. Ронете сълзи за сънародниците си, а не за сръбските бандити, подпомагани от Русия. Руснаците са нашественици в Крим, населени в имотите на изселени в Сибир българи.
166
0
 
14
 
! Отговори
Анти ЕС преди 10 години
Тикво куха, 272-ра,новият световен ред е термин използван от дъртия Буш в реч от 1990 година, мислен от ционистките хулигани в щабовете на ЦРУ. Каква ВСВ, от кой индиански резерват падаш?!
165
0
 
8
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 10 години
Oт 7 рухнали империи, Вашингтон е следващата!!!
164
10
 
5
 
! Отговори
полис преди 10 години
Путин по гестаповски и сталински начин ускори един процес в Крим, който рано или късно щеше да се случи. Интересно е обаче, дали Путин и Русия ще загубят повече, отколкото ще спечелят от тази акция. Същото важи и за Украйна. А непоследователността както на Запада, така и на Русия е пословична. Русия казваше, че Косово е неделима част от Сърбия, а освен това Русия има 3 договора с Украйна, в които гарантира териториалната и цялост. Очевидно договорите с Русия нямат никаква стойност.
163
3
 
8
 
! Отговори
Анти ЕС преди 10 години
На западните хулигани им трябва нов 11-ти септември и ракети в Куба. Само така се спира проклетият Нов Световен Ред.
162
1
 
11
 
! Отговори
* преди 10 години
Крим -подарен от Хруш чов на Украйна си е Русия и си отиде на мястото заради екстремисти,които искат независимостта на Украйна да се даде на ЕС и МВФ.Това което наистина е шокиращо е факта ,че Кнесет прокарва закон за РЕФЕРЕНДУМ ОТНОСНО ОКУПИРАНИ ПОД МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО ЗЕМИ и медията даже не го споменава,искам да чуя какво ще кажат световните лидери за това"Че исраел има право да живее в сигурни граници?"Ами всяка държава може така да каже и направо да се обявим за джунгла,за какво да има закони.
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Мразя АНГЛО-САКСОНИЯБерлинската е малка стена,по- добре китайска да прегради Европа
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 257А ти от какъв сой си? Случайно да не си паднал на султан Баязид от десният тестис,докато е палувал с пра,пра........ баба ти? Ти по-малък азиатец ли си ?
159
0
 
7
 
! Отговори
Анти ЕС преди 10 години
Рони Рейгън се върти в гроба като гледа колко ефективни са санкциите на кенийския *** във Вашингтон.
158
3
 
8
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 10 години
Tрябва ни НОВА БЕРЛИНСКА СТЕНА с чумавия запад!
157
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има и троен стандарт - Чечения !...който Путин пропуска, въпреки, че му напомнят от време на време.
156
0
 
3
 
! Отговори
браво преди 10 години
Интересна статия.Двойният стандарт в света се обяви веднага след края на Втората световна война когато хора изповядващи религия,че на Мойсей бил дал тайно,устно учение от Бог,небиблейска доктрина и тези европейци,руснаци и някои семити от Средния изток се обявиха за Израел от Библията.
155
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 247Кагато избухват събитията в Косово по времето на Милошевич знаеш ли какво е съотношението сърби към албанци - 70:30. Сега знаеш ли какво е - 90:10. Етническо прочистване с благословията на западната демокрация. А в Крим знаеш ли колко са руснаците - над 60%. Само че те нямат право, щото не се кефят на евроатлантическата идея - НАЛИ ?!
154
0
 
8
 
! Отговори
PJ преди 10 години
До до 230-,,Обезлюдяването на селата е изцяло заслуга на БКП и Тодор Живков,,--------------------------------------------ЛЪЖА! Селата се обезлюдиха по време на ,демократичните,, промени.
153
1
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Много хубав коментар! Не съм фен на руската политика, но трябва да знаем, че думата "демокрацията" винаги е избирателна и е политически инструмент. Ако ни е изгодно ще е "борба за справедливост и демокрация", а ако не и е изгодна ще бъде "незаконно", "манипулация" и пр.
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха, едната провалено империя прави реверанс на другата провалена империя. А вие се държите, като че ли вчера сте паднали от Марс и като че ли не знаете от вашите баби и дядовци на какво са способни сърбите. Косово се отдели след 10 години кървава война, Крим се отдели на втория ден, след като Украйна скърши хатъра на Русия.Да се надяваме , че руските журналисти ще върнат жеста на френските другари, когато през април Квебек откаже да излезе от Канада.
151
1
 
5
 
! Отговори
опа преди 10 години
До АнонименКак ще коментираш факта, че Крим е автономна област с право на самоуправление и самостоятелно вземане на решения?! Верно нищо общо с Косово!!!
150
1
 
7
 
! Отговори
x преди 10 години
Сащ един ден Господ щеги накаже много лошо,и за постапкити на някои хора ще пострадат невинни....
149
2
 
6
 
! Отговори
грайфер преди 10 години
Браво, рядко срещано журналистическо виждане. Как така може да противоречи на ортодоксалната Демо(но)кратична позиция на чичо сам и ЕС ?:-)! Със сигурност демократите ще я порицаят. Добре, че са останали и незаразени с вируса на демокрацията, дето все още мислят, преди да скандират.