Путин готов да подпише договора за приемане на Крим в Русия

Руският президент ще говори днес пред руския парламент
Обновена: 18 мар 2014 11:55 | 18 мар 2014 11:10, Елка Василева
211
Путин готов да подпише договора за приемане на Крим в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия одобри проекта за руско-кримски договор за приемане на Крим в Русия и образуване на нови субекти в състава на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

В подписано от него разпореждане Владимир Путин заявява, че смята за целесъобразно със Симферопол да бъде подписан договор за влизане на Крим в Руската федерация.

По-рано сутринта Путин уведоми двете камари на руския парламент и правителството за предложенията на Крим и на законодателното събрание на Севастопол за приемането им в Русия и образуване на нови субекти в състава на Руската федерация, съобщи пресслужбата на Кремъл.

От своя страна Държавната Дума – долната камара на парламента, подкрепи изявление „За ситуацията в Република Крим“, в което се говори за „свободното волеизявление“ на кримчани на проведения в неделя референдум за присъединяване към Русия.

Още по темата
В изявлението си депутатите обещават „със своите решения и действия да спомагат за социално-икономическото развитие на Република Крим и стабилността на дадената територия в преходния период“.

Междувременно различни държави по света се готвят да наложат нови санкции срещу Москва, ако тя не се откаже от претенциите към Крим. За разлика от обявените вчера санкции следващите ограничения ще засегнат вече не отделни политици, а могат да ударят цели отрасли на руската икономика.

На 16 март в Крим беше проведен референдум за съдбата на полуострова, на който 96,77% от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия. В понеделник Върховния съвет на Крим обяви Крим за независима държава и се обърна към Русия с предложение тя да бъде приета в Русия със статут на република. Градският съвет на Севастопол също прие постановление за влизане в състава на Русия като отделен субект на Руската федерация – град с федерален статут.

На 17 март вечерта Путин подписа указ „За признаване на Република Крим“, съгласно който Крим е признат за независима държава.

Във вторник Владимир Путин ще направи изявление пред двете камари на руския парламент във връзка с предложението на Крим и Севастопол за приемането им в Русия.

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин даде по-рано следните пояснения по повод процедурата за присъединяване на нов субект към федерацията:

"Чуждестранна държава отправя до Руската федерация молба за влизане в състава на РФ и за сключване на съответния междудържавен договор. Президентът на РФ информира за това Съвета на федерацията, Държавната дума, правителството на РФ, при нужда прави консултации. След подписване на междудържавен договор президентът на РФ сезира Конституционния съд на РФ с молба за оценка дали междудържавният договор отговаря на конституцията на РФ".

При положителна оценка от страна на Конституционния съд проектът за междудържавен договор и проектът за федерален конституционен закон, определящ наименованието на новия субект на РФ, неговия статут, границите, преходните разпоредби, се внасят в Държавната дума, разказа Наришкин. "Проектът за междудържавен договор се внася за ратификация, а проектът за конституционен закон - за приемане", уточни той.

"Ако тези два документа се приемат като закони за ратификация, в конституцията на РФ, в 65-и член, се прави съответната поправка", каза парламентаристът. В този член се изброяват субектите на РФ. "В случая се внася поправка - допълва се името на един или няколко субекта на РФ", добави Наришкин. Той увери, че при разглеждане на "кримския въпрос" Държавната дума "ще се справи със задачата си бързо и отговорно". Руската федерация включва в момента общо 83 субекта, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 15Rusia se namesiha v Krim samo zashtoto imat strategicheska baza tam. Dane mislish che im puka za horata? Koga na rusia i e pukalo za horata??
16
0
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 11 Никой не предпочита война,а им се подиграваме за некадърността и малодушието. А на приказки са много силни,като опря до деиствие се показаха ,че са мижитурки,точно като Българина.Псува си политиците по цял ден,ама на избори пак си гласува за тях
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 14Goliama glupost kaza no shtom te pravi shtastliv..
14
17
 
9
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
Много русофили бре, вие българи ли сте или руснаци
13
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия - гарант на мира и сигурноста в целия свят!
12
4
 
23
 
! Отговори
до 11 преди 10 години
Ами смешно ми е, че военолюбците от ЕС и САЩ показват мускули само пред малки държави, а пред Русия се ***.
11
13
 
6
 
! Отговори
TPE3BEH преди 10 години
Аман от руски г*золизци в тоя сайт.
10
4
 
9
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Няма значение, че СССР не съществува, за десно-сините антикомунисти в Русия е ужасяваща диктатура дори в днешно време, там избиват хора по площадите и изнасилват туристи дошли от демократичния свят. Такситата в Москва са танкове, а кондукторите в обществения транспорт проверяват билетчетата на пътниците с калашници в ръце. Във всеки магазин има само по 2 вида хранителни продукти, а те са радиоактивни. Руснаците са циклопи, а бензиностанциите там не се наричат така, казват се водкастанции. Ако едно семейство има повече от 1 дете, правителството взима всяко следващо, за да го вкарат във войска
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne znam zashto se smeete na ES i USA... predpochitate voina pred sankcii li ?
8
3
 
23
 
! Отговори
Радо преди 10 години
По нашите медии има цензура не се показва как хората в Крим чакаха на опашки с часове за да гласуват,как хората се радват,празнуват и всичко това е истинско хората искат да са в Русия......вия критиците защо не позволявате на тези хора да живеят както те искат!?или завиждате че там направиха референдум за един месец а у нас уж част от ЕС не ви позволяват слободно да си кажете думата!?
7
0
 
6
 
! Отговори
Депутатите преди 10 години
в Руската дума пратили предложение до Обама, да ги включи, ако може и тях в ОНЯ списък. Обили се хората
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес Кримския,утре Балканския.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
виц на деня: "Междувременно различни държави по света се готвят да наложат нови санкции срещу Москва, ако тя не се откаже от претенциите към Крим. За разлика от обявените вчера санкции следващите ограничения ще засегнат вече не отделни политици, а могат да ударят цели отрасли на руската икономика."
4
1
 
7
 
! Отговори
Ами да гърците са преди 10 години
виновни. Като са измислили тези Олимпиади. По добре гей паради от догодина
3
1
 
21
 
! Отговори
САЩ вече няма преди 10 години
да участват в никоя Олимпиада повече. Ако може ще ги отменят. След всяка Олимпиада Путин им взема по нещо. Което те вече си мислят, че е тяхно и хоп ПУТИН ги прецаква. РУСИЯ си събира своето, ама хамерикосите все едно им бъркат в задния джоб
2
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
здраствуйте братушки
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може ли и аз да си го преместя по повод случая...