Могат ли санкциите да уплашат Русия?

Ефективността на настоящите мерки е под сериозна въпросителна
23 мар 2014 20:33,
478
Могат ли санкциите да уплашат Русия?
Снимка: Reuters

В първите часове след поредната порция икономически санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, руската фондова борса и рублата се сринаха, посочва БиБиСи. Две от най-големите рейтингови агенции побързаха да свалят кредитния рейтинг на Русия и дадоха силно песимистични прогнози за икономическия растеж на страната.

Но дали тези санкции наистина работят? Изследване на престижния институт „Питърсън“ показва, че икономическите санкции са частично успешни в едва 1/3 от случаите.

От 174 казуса от Първата световна война насам най-голяма успеваемост (50%) е постигната, когато целта на мерките е сравнително скромна, да речем освобождаване на политически затворник. Когато обаче става въпрос за големи промени, успехът спада до гореспоменатите 30 на сто.

Като конкретен пример за провал, от БиБиСи посочват икономическите рестрикции, наложени от Съединените щати върху Куба през 60-те – ембаргото удря обикновените хора, но няма кой знае какъв ефект върху авторитарния режим.

От друга страна обаче, санкциите срещу Иран в последните години – блокиране на търговски канали за износ на петрол и на парични авоари на властта в чужбина – доведоха иранците на масата за преговори за противоречивата им ядрена програма.

Иранската икономика претърпя сериозни поражения вследствие на рестрикциите. Брутният вътрешен продукт на страната спадна с 6%, а инфлацията достигна ниво от 39%.

За момента санкциите срещу Русия се свеждат до замразяване на банкови сметки в чужбина и забрана за пътувания на хора от най-близкото обкръжение на Владимир Путин. Основният въпрос обаче е дали може да се очаква следващата стъпка – наистина сериозни икономически санкции.

Някои инвеститори не искат да стоят в напрегнато очакване. По последни данни над 60 милиарда долара са напуснали Русия само в първите 3 месеца от 2014-та г., което се равнява на сумата за цялата минала година.

Но трябва да се отбележи и друго – не са редки случаите, в които налагащите санкции всъщност страдат повече от тези, на които са наложени рестрикции.

В иранския случай ембаргото от 2012-та г. доведе до рязък скок в цената на петрола. И европейските рафинерии, които внасят по половин милион барела на ден от Иран, бяха принудени да търсят алтернатива.

Русия е на най-големият енергиен доставчик за цяла Европа и един от трите най-големи производители на петрол в света. Погледнато от този ъгъл съвсем очевидно е защо всички са притеснени от налагане на широкомащабни икономически санкции срещу Москва – ясно е, че руснаците далеч няма да са единствената засегната страна. И е ясно, че няма да са най-пострадалата от ембаргото.

Да, американският президент Барак Обама подписа указ, с който се разрешава налагането на санкции върху отделни сектори на руската икономика. Следващият ход е прилагането на обявените конкретни мерки.

Но дали ще се стигне дотам? Ако да, то Съединените щати и Европейският съюз ще имат една единствена надежда – да попаднат в онези 30%, когато санкциите дават резултат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
1
 
4
 
! Отговори
До 391 от Ония! преди 10 години
Кой прави икономика!?Ко речи!?Как според тебе се справя тая "икономика" с 16 трилиона дълг!?Щели щати фалират,в ръцете на Китай е съдбата на САЩ!
245
1
 
6
 
! Отговори
коста преди 10 години
Путин си го е преместил от единиа крацол в др.
244
1
 
1
 
! Отговори
Markozi преди 10 години
kolkoto se uplashi Kohl ot razbivaneto na berlinskata stena prez 1989 g...kolkoto se uplashi Turkyie ot Ellada pri prevzemaneto na north Cyprus...
243
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
немогат да уплашат Путин. Само пак ние ще пострадаме. И поне до колкото чета новини маи маи ще се окаже че че китаиците имат много голямо влияние в савременната политика. Американците до последно се надяваха китаи да вземе тяхната страна но като не взеха старана и всичко стана някак си вяло. Типично по американски само лаене без хапене. Ще затворят врата на русия към европа ще и отворят прозорец към азия. Немогат да я уплашат. и другия момент които може да се получи е да притиснеш диво животно в
242
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
prokletia shistov gaz mozeshe i vie da go dobivate, ama akyl ne doide li na vreme , ne idva nikoga
241
3
 
7
 
! Отговори
lewskar преди 10 години
Русия и САЩ са двете страни на една и съща монета.Анексацията на Крим е планувана много по отдавна отколкото си мислите и ако мислите че САЩ не са знаели ....трябва да сте ***.По -важният въпрос и от сега на къде?Кюрдистан,Пакистан,Северен Китай Източен Тимур ,Тайван,Абхазия , Осетия , Ингушетия и много други.Да ли вече Големите няма да инкасират всичко и всички не само финансово а и на хартия?Шистовият газ е малък процент от пъзела
240
1
 
2
 
! Отговори
slaviani преди 10 години
15 godini otvarvarstvoto na amerikanskite fashisti sarbia pomni baldgaria pomni rusia pomni,shte doide vidov dan bog da e s nas.slbir e goliam ima miasto za vsichki ozurpatori i ubiici na deca.
239
3
 
5
 
! Отговори
niki преди 10 години
Evropeiskia saioz e edna nehimana oraganizacia za porobvane na darjavi . Rusia nishto niama da izgubi
238
2
 
0
 
! Отговори
Маяк преди 10 години
Боби, реално не се знае НЕЗ-а на 40N6. 400 км е даден като максимум рейндж, а не NEZ (no escape zone). Никога в описанието на ракетите не се дава НЕЗ, защото той е променлива величина и е в някакви плаващи граници. Ако се целиш в пътнически самолет ще е близо до 400 км, ако се целиш в изтребител, разбира се по-малко. Но по спецификация ракетата е с рейндж 400 км. Сигурно може да прелети 450, но това е вече извън спецификация.
237
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боби, е да де :) Заслон-а е с ПЕСА, той си е пасивен.Заслон М + П-37 спокойно сваля цел на 300-400 км с RCS okolo 20m^2, да не са от най-евтините ракети но са точно за тази цел направени, а един самолет е МНОГО МНОГО по-скъп. Особено от ония невидимите.
236
3
 
9
 
! Отговори
независим преди 10 години
Абе вие луди ли сте,Русия и САЩ да се бият заради вас,или заради когото и да е било в света.Царска Русиуя е подкрепила Америка в тяхната революция,след това САЩ подкрепят Октомврийската революция.Заедно победиха фашизма.Баланса беше малко нарушен,постепенно се оправя.Знаете,че естественото състояние на везната е покой.
235
1
 
2
 
! Отговори
Маяк преди 10 години
Както писаха по-надолу феновете, Ц-400 е най-модерната противовъздушна система в момента, и основно се деплойва като такава с ракети тип 1 и тип 2, които са точно за сваляне на въздушни цели - тип всякакъв.Боби - УСА не биха пускнали Б2 над територии, в които има активни Ц-300/400. Той може да бъде свален спокойно с ракета 9M96E2, която е по принцип за изтребители, но може и с 40N6, която е най-далекобойната - до 400 км. не знам откъде ги взе тези 400+ км. Няма такъв тип ракета за Ц-400.
234
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Та Боби, цената на една ракета за Ц-300 е 1 млн., биха праскали изтребители (особено от по-скъпичките) с нея и още как...
233
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боби, това, за което говориш, вече е целесъобразност, но не и техническа неспоснобност. Да едва ли биха харчили Ц-300/400 за изтребители, като имат много по-евтини средства за тях, както посочих - МИГ 31 например, стар, но супер ефективен дефанзивен прихващач - идеален за противодействие на агресивно оръжие като Ф/18/22 (примерно).На Ц-400 със сигурнсот биха я ползвали, за да свали Ф22 примерно, предварително облъчен от Заслон на МИГ31. Ракетата на Ц-400 не струва 250 млн, като Ф-а ;)
232
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боби, що да не могат да стрелят Ц-400 по изтребители? Могат и още как. За кораби всякакъв вид руснаците си имат Бастион с ракети Яхонт, нещо на което НАТО-вските морски съдовя нямат отговор и много добре го знаят.За всякакви видояве самолети С-300/400 са си идеални. Да не говорим за МИГ - 31 оборудвани със Заслон, от който на "невидимия" Ф-22 му се присира.
231
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАТО вече инсталира ракетите в Украйна , а Путюновите консервни кутии дават бомбаж
230
2
 
17
 
! Отговори
много, преди 10 години
ама много харесваха Горби и Елцин,защото разпадаха.Сега мразят Путин много,ама много,защото првибавя.И това май ще продължи.
229
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Срещу Русия едва ли, но виж ако наложат санкции на Плевнелиев да му блокират спестяванията в офшорните банки, той ще получи инфаркт и българите ще останат без президент.
228
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Абрамович няма да си оттегли нищо, защото в момента, в който тръгне нещо да тегли, ще му замразят авоарите. Не да му ги взимат, само до изясняване на позициите му...
227
3
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Ама преди двайсетина години как разказахме играта на проклетия империализъм,камък върху камък не остана и тях и от парите им.Ходиме да им бачкаме сега с идеята да ги превземем отвътре.Всъщност ако не беше проклетия капитализъм ,как щяхме да си палим огън например,сигурно с търкане на клечки.