Могат ли санкциите да уплашат Русия?

Ефективността на настоящите мерки е под сериозна въпросителна
23 мар 2014 20:33,
478
Могат ли санкциите да уплашат Русия?
Снимка: Reuters

В първите часове след поредната порция икономически санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, руската фондова борса и рублата се сринаха, посочва БиБиСи. Две от най-големите рейтингови агенции побързаха да свалят кредитния рейтинг на Русия и дадоха силно песимистични прогнози за икономическия растеж на страната.

Но дали тези санкции наистина работят? Изследване на престижния институт „Питърсън“ показва, че икономическите санкции са частично успешни в едва 1/3 от случаите.

От 174 казуса от Първата световна война насам най-голяма успеваемост (50%) е постигната, когато целта на мерките е сравнително скромна, да речем освобождаване на политически затворник. Когато обаче става въпрос за големи промени, успехът спада до гореспоменатите 30 на сто.

Като конкретен пример за провал, от БиБиСи посочват икономическите рестрикции, наложени от Съединените щати върху Куба през 60-те – ембаргото удря обикновените хора, но няма кой знае какъв ефект върху авторитарния режим.

От друга страна обаче, санкциите срещу Иран в последните години – блокиране на търговски канали за износ на петрол и на парични авоари на властта в чужбина – доведоха иранците на масата за преговори за противоречивата им ядрена програма.

Иранската икономика претърпя сериозни поражения вследствие на рестрикциите. Брутният вътрешен продукт на страната спадна с 6%, а инфлацията достигна ниво от 39%.

За момента санкциите срещу Русия се свеждат до замразяване на банкови сметки в чужбина и забрана за пътувания на хора от най-близкото обкръжение на Владимир Путин. Основният въпрос обаче е дали може да се очаква следващата стъпка – наистина сериозни икономически санкции.

Някои инвеститори не искат да стоят в напрегнато очакване. По последни данни над 60 милиарда долара са напуснали Русия само в първите 3 месеца от 2014-та г., което се равнява на сумата за цялата минала година.

Но трябва да се отбележи и друго – не са редки случаите, в които налагащите санкции всъщност страдат повече от тези, на които са наложени рестрикции.

В иранския случай ембаргото от 2012-та г. доведе до рязък скок в цената на петрола. И европейските рафинерии, които внасят по половин милион барела на ден от Иран, бяха принудени да търсят алтернатива.

Русия е на най-големият енергиен доставчик за цяла Европа и един от трите най-големи производители на петрол в света. Погледнато от този ъгъл съвсем очевидно е защо всички са притеснени от налагане на широкомащабни икономически санкции срещу Москва – ясно е, че руснаците далеч няма да са единствената засегната страна. И е ясно, че няма да са най-пострадалата от ембаргото.

Да, американският президент Барак Обама подписа указ, с който се разрешава налагането на санкции върху отделни сектори на руската икономика. Следващият ход е прилагането на обявените конкретни мерки.

Но дали ще се стигне дотам? Ако да, то Съединените щати и Европейският съюз ще имат една единствена надежда – да попаднат в онези 30%, когато санкциите дават резултат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
1
 
18
 
! Отговори
Маасун преди 10 години
Тъпите украинци им спряха тока на бедните хорица от крим! Но който се смее последен се смее най-добре
205
1
 
14
 
! Отговори
Йорко преди 10 години
Крим има невероятен потенциал за развитие и мн добро стратегическо място! Помислете си украинците как са развивали региона след като само автобусите все още се движеха с надписи от времето на СССР
204
1
 
12
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
На Путин му е забранено да пие кока кола!
203
1
 
11
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Целта на САЩ е винаги да са по силни от Европа. Натискат ЕС да налага санкции с/у Русия от които ще пострада повече самия ЕС отколкото Русия. Щатите никога няма да допуснат ЕС да се сближи толкова с Русия че те да останат на втори план. Кръв пикаят че ако Украйна влезе в НАТО няма да могат да разположат части от 6 АФ в Черно море и по точно Крим. С цената на всичко Русия няма да го допусне това.Отделно страни които не са от черноморския басейн корабите им могат да са в Черно море само 3 седмици.
202
1
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
дори и усетят негативите, връщане назад няма и едва ли някой ще съжалява че са си взели крим. има неща дето са по-важни от икономиката
201
6
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
И без това сме най големите нещастници в ЕС,да приключваме с европейската авантюра и да призовем другаря Путин да ни прибере под крилото си,както само той си знае.
200
3
 
7
 
! Отговори
смях в залата! преди 10 години
Русия и руснаците са доказали, че могат да функционират и живеят и в пълна политическа и почти пълна икономическа изолация! В случай на санкции потърпевшите ще са други - не те! Така че, нашите мунчивци добре да помислят, дали такъв ход е разумен и дали е в интерес на жалката ни държавица, която, в кондицията, в която се намира (с тяхното активно участие и заради тях) и най-слабия повей може да отнесе в небитието!!!!
199
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В този момент "русофилстването" е не само вредно,то е опасно за България,която прави плахи стъпки към истинската демокрация.Какво означава да защитаваме своите интереси.Чии интереси На българските граждани или на българските олигарси,за които дружбата с Путинова Русия е жизнено важна,както слънцето и въздуха за всяко живо същество.България трябва да защити добрата позиция,а тя е противопоставяне на путиновото управление ,което е равнозначно с насилие.
198
8
 
4
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
За какво да налагат санкции след като самите руснаци санкционират Путин ?За първото тримесичие на 2014 над 60 млрд. долара са напуснали Русия , което се равнява на сумата напуснала Русия през цялата 2013
197
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цар Владимир много сърдито гледа. Никога няма да забрави обидите по линия САЩ-EU-Киев. И ако се повторят мамацата им ще доразкатае.
196
5
 
13
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Икономическите "санкции" са оръжие, което има жесток откат. Затова никой не налага такива. Налагат се плахи "финансови" санкции, които целят по-скоро да изнервят Путин. Мисля, че уверено се върви към нова студена война.
195
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България не може да си позволи санкции Туризма строителството и енергетиката ще изпаднат колапс това означава нови 200 000 безработни на улицата и това клатещо се правителство със сигурност пада и борда ще падне!На тези безработни кой ще им плаща ЕС ли Америка ли ?
194
20
 
9
 
! Отговори
19008 преди 10 години
Русия е държава, която разполага с възможността да бъде първа след световните сили. Русия разполага с почти неограничен брой природни ресурси и също така и огромна територия. Управниците на Русия обаче НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ С ТЕЗИ РЕСУРСИ И НЕ ГИ Е ГРИЖА ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ГРАЖДАНИН НА СТРАНАТА. Това е страната с най-висока смъртност при автомобилни катастрофи и смърт причинена от системна употреба на алкохол. Това е геноцид срещу собствения ти народ.
193
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е велик полководец.
192
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно...САЩ подслушва ЕС, казаха им в лицето Фък ЕУ, а Европа продължава да се държи като безропотна елитна *** обслужваща мазния чичко банкер отвъд океана.Много скоро европейските народи ще сер отърсят от съня и ще изритат мръсните си политици. Цялата политическа класа в "развтитото" западно общество я чака много жесток шамар скоро...
191
36
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само санкции и пълна изолация. Тази държава само това заслужава.
190
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците са свикнали и на лишения и на мизерия и на диктатура. На какво е свикнал Ханс - на висок стандарт. Колко ще издържи руснака без кока кола и мерцедеси и колко ще издържи Ханс на тъмно и със спадащ стандард заради загубени пазари? Стотици хиляди (дори по последни статистики над милион) германци работят в бизенс пряко свързан с Русия. Това значи средно 4 млн. германци са пряко свързани с Русия, на тях лизачката на Обама, баба Меркел как ще им обясни защо се дупят на Вашингтон?
189
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълна идиотщина от страна на европейските политици или по-скоро пълна продажност от страна на европейските политици, които са в джобовете на американската банерска мафия. Не може да правиш икономически санскции срещу страна, която е self-sufficient - демек има всичко, от което има нужда, за да функционира. Санкциите са насочени срещу ЕС, целят да го обезсилят, както и да разбият бизнеса на ЕС с Русия. Какво ще им спрат на Руснаците - айшитните и бургерите ли?
188
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По времето на Т.Ж., всички нови технологии, стигаха до СССР през България. Добри са санкциите, пак се продава, но на много по-висока цена. Нали Путин има много пари, които не са негови, а на народа му. Ще плаща народа, на Руската федерация. Ще станат още по-бедни хора бедните, и още по-богати богатите, в Русия.
187
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кока колата ли ще му спрат на Путин?