Могат ли санкциите да уплашат Русия?

Ефективността на настоящите мерки е под сериозна въпросителна
23 мар 2014 20:33,
478
Могат ли санкциите да уплашат Русия?
Снимка: Reuters

В първите часове след поредната порция икономически санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, руската фондова борса и рублата се сринаха, посочва БиБиСи. Две от най-големите рейтингови агенции побързаха да свалят кредитния рейтинг на Русия и дадоха силно песимистични прогнози за икономическия растеж на страната.

Но дали тези санкции наистина работят? Изследване на престижния институт „Питърсън“ показва, че икономическите санкции са частично успешни в едва 1/3 от случаите.

От 174 казуса от Първата световна война насам най-голяма успеваемост (50%) е постигната, когато целта на мерките е сравнително скромна, да речем освобождаване на политически затворник. Когато обаче става въпрос за големи промени, успехът спада до гореспоменатите 30 на сто.

Като конкретен пример за провал, от БиБиСи посочват икономическите рестрикции, наложени от Съединените щати върху Куба през 60-те – ембаргото удря обикновените хора, но няма кой знае какъв ефект върху авторитарния режим.

От друга страна обаче, санкциите срещу Иран в последните години – блокиране на търговски канали за износ на петрол и на парични авоари на властта в чужбина – доведоха иранците на масата за преговори за противоречивата им ядрена програма.

Иранската икономика претърпя сериозни поражения вследствие на рестрикциите. Брутният вътрешен продукт на страната спадна с 6%, а инфлацията достигна ниво от 39%.

За момента санкциите срещу Русия се свеждат до замразяване на банкови сметки в чужбина и забрана за пътувания на хора от най-близкото обкръжение на Владимир Путин. Основният въпрос обаче е дали може да се очаква следващата стъпка – наистина сериозни икономически санкции.

Някои инвеститори не искат да стоят в напрегнато очакване. По последни данни над 60 милиарда долара са напуснали Русия само в първите 3 месеца от 2014-та г., което се равнява на сумата за цялата минала година.

Но трябва да се отбележи и друго – не са редки случаите, в които налагащите санкции всъщност страдат повече от тези, на които са наложени рестрикции.

В иранския случай ембаргото от 2012-та г. доведе до рязък скок в цената на петрола. И европейските рафинерии, които внасят по половин милион барела на ден от Иран, бяха принудени да търсят алтернатива.

Русия е на най-големият енергиен доставчик за цяла Европа и един от трите най-големи производители на петрол в света. Погледнато от този ъгъл съвсем очевидно е защо всички са притеснени от налагане на широкомащабни икономически санкции срещу Москва – ясно е, че руснаците далеч няма да са единствената засегната страна. И е ясно, че няма да са най-пострадалата от ембаргото.

Да, американският президент Барак Обама подписа указ, с който се разрешава налагането на санкции върху отделни сектори на руската икономика. Следващият ход е прилагането на обявените конкретни мерки.

Но дали ще се стигне дотам? Ако да, то Съединените щати и Европейският съюз ще имат една единствена надежда – да попаднат в онези 30%, когато санкциите дават резултат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо никъде не се споменава за референдума за независимост във Венеция, и че 82% са гласували 'ЗА' ?Само за Крим и Украйна...
185
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Топ соц. *** трябва и ще страда заради империалистическите си амбиции. Заграбването на суверенни територии от друга държава е международно престъпление и руската *** трябва да си плати цената!
184
4
 
25
 
! Отговори
втори преди 10 години
Който в днешно време се мъчи да ограничава международните пазари сам ще страда, защото се намалят и неговите печалби, както и ръста му на БВП. С псевдо икономически похвати политика не се прави.Сеенето на беднотия и сриването на цели държави, носи изгода само на соросчетата. Нека ги спрем и да си отвяваме нашите интереси.
183
9
 
31
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ЦИОН преди 10 години
СЛАВА НА РУСИЯ- НЕПРЕВЗИМАЕМАТА ПРАВОСЛАВНАТА ХРИСТИЯНСКА КРЕПОСТ ,СРЕЩУ ЕВРЕЙСКО-МАСОНСКИЯ САТАНИНСКИ ЦИОНИЗЪМ,СЛАВА И НА ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН -ЧОВЕКА В КОЙТО Е НАДЕЖДАТА НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ДА ИЗРИНЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА ВСЯКА ГНУСНА РЕПТИЛСКА И ЦИОНИСТКА ГАДИНА
182
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че те нищо не произвеждат от какво да се уплашат. Това е все едно със санкции да плашиш зулусите.
181
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По последни данни над 60 милиарда са напуснали Русия през първото тримесечие на 2014 година!!Бизнесът винаги има две страни.Колко милиарда за същият период напуснаха американските и европейски данни??Мълчание!!Защо не кажете на хората,че между 250-300 милиарда са напуснали западни и европейски банки??Тези загуби големите ще си ги покрият при всички случаи!!Ние,как ще изпърдим колчето,което ни забиха??
180
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин ще си го премести фара от другата страна на борда. Но западняците доста ще се озъбят, ако Путин им слезе на акъла и въведе санкции.
179
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смешковците от запада и янките ще плашат Русия. Абе урковци, радвайте се, че Путин още не е решил да дойде до Брюксел. Русия не е Югославия, Ирак, Либия.. където се насажда измислената западна демокрация. От по-ясно е, че ЕС рухва в мизерията си.
178
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сикорски (Забележи Киевски руснак)------------- Сикорски е киевски поляк. Затова руснаците никога не са се хвалели с него.
177
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А могат ли да уплашат Европейците ?!
176
4
 
12
 
! Отговори
Интересно! преди 10 години
Эдуард Ходос, автор на книгата Еврейский фашизм или Хабад -- дорога в ад разобличава силите стоящи зад Майдана -еврейската фашистка секта Хабад, целяща възстановяването на Новата Хазария! Самият Ходос е евреин с дълбоки познания за религията, говори за символиката предшестваща подобни събития, координацията им с еврейски празници, "грешката" която е направил Янукович на Ханука, боядисването на Арахангел Михаил от бяло в черно ... Много интересно!youtube/watch?v=UFp5FTaxsbY
175
2
 
2
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 10 години
айде и аз се отеглям... всичко най-най!
174
2
 
2
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВУспех от София
173
4
 
0
 
! Отговори
рамбо преди 10 години
да живее русия и социялизма.да възродим съветския съюз и бивша югославия а същто и гдр.руската армия трябва да влезе в киеврлитварлатвия рестониярполшарбългариярчехия и унгария.да възстановим варшавския договор и сив.това ни чака помиретесе с деиствителноста.
172
1
 
6
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВRT-TV е може би най силната опозиционна медия, в сащ ( опозиционна т.е. не се интересува от мнението на Уолт Стриит), и показва нещата такива, каквито са, което е страшно от една, от друга, па да си се върна в СУ и една магистртура в Москва и ще съм сигурен че ще си изхраня децата ( как се променя живота преди исках свобода, сега децата да са сити да получат добро образование, а Русия това е сигурно)
171
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не ти обещава, че ще станеш богат. Казват ти че можеш да станеш богат. Нещо невъзможно по Живково време. Но за да станеш богат в България трябваше не само да си умен предприемчив и да имаш капитал а и да можеш да се противопоставяш на ударните бригади, съзадени от БСП за да подтискат инициативата. Със същата цел поставиха и свои хора в администрациите, съдебната власт и полицията. Общо взето умряла работа. И сега искат да работя за тях... *** гъбясали! Да ***!
170
2
 
2
 
! Отговори
рамбо преди 10 години
време е руската армия да влезе в киеврзапорожие и донец а после в литварлатвия и естония.накрая руската армия трябва да си доварши работата като прегази и полша и българия.да на ссср да на югославия да на гдр.
169
1
 
11
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВПо повод пропагандата!Аз съм руснак израснал със западните медии! Веднъж чух новините на едно руско радио, които вного критикуваха власта в лусия от тогово почнах да слушам радиото редовно, с мисълта че до ден два ще ги затворят, минаха 5 години това радио не го слушам от 4 но покрай Украина си го пуснах веднъж, работи си! В Русия няма пък чак такава цензура както го обявяват на запад, а от 2 месеца насам забелязвам че в ес и сащ, за доста по цензурирани!
168
1
 
2
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 10 години
До Анонимен 274Нали казах вече че съм в грешка, може би даже 1000 не са мгли да направят!
167
3
 
3
 
! Отговори
rambo преди 10 години
да живее велика русия и великия съветски съюз.ние българите подкрепияме русия и путин.слава на ссср.да възродим бивша югославия и гдр.да възродим съветския съюз.да живее социализма и комунизма.