МВФ се споразумя за помощ от $27 млрд. за Украйна

Яценюк: Украйна се намира на ръба на икономическия и финансовия фалит
Обновена: 27 мар 2014 14:16 | 27 мар 2014 11:53, Елка Василева
142
МВФ се споразумя за помощ от $27 млрд. за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Международният валутен фонд (МВФ) се споразумя на работно ниво за предоставяне на програма за международна помощ от 27 милиарда долара за Украйна, от които кредит от 14 до 18 милиарда долара от фонда във вид на стендбай споразумение, съобщи международната финансова институция, цитирана от световните агенции.

"Мисията постигна споразумение на ниво делегации с властите в Украйна за програма на икономически реформи, която може да бъде подкрепена с 2-годишно стендбай споразумение с МВФ", се казва в съобщение на фонда.

Финансовата подкрепа от международната общност предвижда отпускане на допълнителни кредити на обща стойност 27 милиарда долара през следващите две години, от които МВФ ще предостави кредит между 14 и 18 милиарда долара.

Точната сума ще бъде определена след пресмятането на двустранната и многостранната помощ.

Споразумението с властите трябва да бъде одобрено от Управителния и Изпълнителния съвет на МВФ, вероятно през април, след като властите приемат пакет от мерки за стабилизиране на икономиката и създаване на условия за устойчив растеж.

Макроикономическите неравновесия в Украйна станаха невъзможни за овладяване миналата година. Надцененият валутен курс доведе до дефицит по текущата сметка от над 9 на сто от БВП, а липсата на конкурентоспособност - до стагнация на износа и на БВП, се казва в съобщението на фонда, цитирано от Ройтерс.

Поради значителни външни плащания и ограничен достъп до международните дългови пазари международните резерви спаднаха до критично ниско равнище в началото на 2014 година. Бюджетният дефицит през 2013 г. беше над 4 процента от БВП, а правителството натрупа значителни закъснения по плащанията. През 2013 г. дефицитът на държавната компания Нафтогаз достигна близо 2% от БВП заради рязкото увеличение на продажбите при цени под себестойността. Без политически действия общо дефицитът на държавния бюджет и на Нафтогаз ще достигне 10 процента от БВП през 2014 г., се казва в съобщението на МВФ, посочва БТА.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна се намира на ръба на икономическия и финансовия фалит, предаде ИТАР-ТАСС.

Той очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година с 3%, но по думите му, ако мерките, за които настоява МВФ, не бъдат приети, икономиката на страната може да се свие с 10% тази година и да се стигне до дефолт.

Яценюк посочи, че общият обем на бюджетния дефицит е 289 милиарда гривни (около 28 милиарда долара).

Премиерът допълни, че цената на руския газ може да достигне 480 долара за 1000 кубични метра от първи април спрямо сегашните 268,5 долара, информира Ройтерс.

Равнището на инфлация в Украйна през 2014 година ще бъде между 12 и 14 процента, заяви още Яценюк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
18
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Зарибяването или заробването - кой както иска да чете, започва.
88
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нулев ръст на руската икономика, който е най-вероятен за текущата година, ще бъде цената за присъединяването на Крим към Русия, и това е приемливо за руското общество. Така смята деканът на факултета за свободно науки и изкуства в държавния университет на Санкт Петербург и бивш финансов министър Алексей Кудрин, предаде РИА Новости. Моята прогноза е, че икономическият ръст ще бъде около нула, плюс-минус 0.5%, каза Кудрин пред журналисти. Оттокът на капитал от Русия, за настоящата година, може да достигне 150 млн. долара, е оценката на финансиста.
87
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 27 милиарда долара ли ти оцениха натовареният и изнесен в САЩ златен резерв и държавни съкровища,ЯЦЕНЮК???Новият"мистър УКРАЙНА 10%"!!Новият украйнски Филип Димитров,Иван Костов,Александър Йорданов и цялата пасмина от български правителства и финансови гений-сервитьори и инженер-химици управлявали ни до сега!!Няма лек за ненаситното човешко око,ненаситно е,докато не го затвориш!!!
86
0
 
24
 
! Отговори
иван к. преди 10 години
МВФ да е помогнал на някой народ да живее по-добре.Видяхме какво стана в България когато той се намеси. Онзи президент от село добре ни излъга с него.Има дебели книги по въпроса, които проследяват държава по държава и дата след дата какви тегоби са изживяли нациите от от подобни заеми.
85
0
 
12
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Ха-х 101Статията е за моментното фин. състояние на Украйна.А примера ти е доста глуповат. Никой не вярва, че САЩ могат и ще си върнат дълговете, но все още им дават да трупат нови. Пример поредното вдигане на тавана на дълга от преди два месеца.А Украйна ще гризне дръвцето и то не защото не може да се оправи или е в тотален колапс, а защото ще натрупа дълговете към определени институции.Не е все едно дали ще правиш дълг към банка или към заложна къща. А МВФ и СБ са точно второто.
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро руския аскер ще си плакне ботушите от Босфора до Атлантическия океан.
83
0
 
17
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
Честито ви заробване Украинци,така се почва бавно да не усетите от начало какъв ви влиза.Ще ви разрушат бавно и сигурно пронишленоста,животновъдство ,селско стопанство, и всичко което сте постигмали.Превръщат ви в колониална държава.Така се случи и с България.Където са стъпили проклетите американци след тях мизерия и смърт.От 1944г. до ден днешен всяка година водят по една или две военни агресии срещу неудобни за тях правителства.Избиват невинни деца,жени и старци и налагат удобни и послушни пра
82
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия изгореха лошо, сега ще ги почнат с едни приватизации, едно крадене, едни сладки обещания как то сега боли, ама ще стане по-добре, само чакай, прави краставици и т.н. България 2.0
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До az-Ти не си годил скоро в магазин. Инфлацията си я има и не е изчезвала. През 1998 година,хлябът струваше 0.27-0.30лв, а сега е 1лв. Бензинът беше 1лв,а сега е 2.60. Не трябва да потискаме инфлацията,а да я изпреварваме с приходите си.
80
0
 
6
 
! Отговори
az- преди 10 години
До ха-ха - 93Кухи, чети внимателно, а не ми цитирай глупости. Ясно съм го написал - дълг, а не дефицит. А дълга е натрупат от поредица от дефицити. Украйна спокойно може да натрупа дълг до 30% от БВП, демек около 90 млрд. с които да си стабилизира системата без това да е рисково.Прочети си собствения пример за дефицита на САЩ от 2009 г. Не виждам да са фалирали още.Макар че рано или късно ще стане, колкото и да не ти се иска. Предполагам, че ще е по-скоро рано.
79
0
 
11
 
! Отговори
Бай Григор преди 10 години
Ей сегинка , ще цъфнат и ще вържат украинците , обаче те поне имат шанс ,догодина след нов Майдан да изгонят сегашните си фашизоидни управници и да се хвърлят направо в Русия ....туй което ние изживяхме , на тях ще им се вижда рай!
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РОТШИЛД Е ТВОРЕНИЕ НА САТАНАТА
77
1
 
8
 
! Отговори
az- преди 10 години
До 89За останалото съм съгласен, за валутния борд не. Ако махнем валутния борд икономика няма да развиеш, но душа да ти е яка за краденето, далаверите и хрантутенето на *** и всекви други ***, за което ще плащаш с инфлационни кухи кинти.Много пречи тоя борд на всички "пишман бизнесмени" и "пишман политици" да крадат на воля, но ще си седи
76
1
 
8
 
! Отговори
az- преди 10 години
Украйна има 10% дефицит от БВП и това е трагедия - САЩ има дългове 300% от БВП, но това е нормално, естествено и непритеснително за никой. Важното е далавера да става, а черния човек от бялата къща да осигурява живот на аванта на нещото наречено хамериканци
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВасилевЕх Василев,много лошо момче. Не си подготвен за днес. Русия се разплати с тези институции още през 2007 и ги прати на майната им. По въпросът с България, крайно време е и ние да ги пратим на майната им,защото този валутен борд все повече пречи на развитието на икономиката ни. За устойчив ръст в икономиката се счита нарастване с 3% годишно,а ние от 1998година се движим 1.2-2% нарастване на БВП.
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ще видят кон боб яде ли? Ще се оформят нови стотина милионери и 80 % бедни и гладни, като започнат да затварят фабриките.
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде , вампирите от МВФ и еурогейовете от EС си намериха свежа мръвка.Да и е "честито" на Украйна .
72
0
 
22
 
! Отговори
az- преди 10 години
Е сега тъпите украинци ще видят кво е светло бъдеще и светъл капитализъм. Ще получат като нас *увито в целофанче. За начало от 1 май газа им с 50% по-скъп. Натам следва скок на ток и горива с по 50-100% до края на годината, а догодина с по още толкова. В хода на преговорите ще им затворят АЕЦ-овете им като опасни и ще правят солари. Нефтгаз и останалите монополи на сергията и задължителни концесии на всичко от което се печели.С останалото да си правят икономика и да изнасят в Русия.
71
0
 
8
 
! Отговори
XAXA преди 10 години
Сега тези като ги приемат в европейския съюз след 10 г. той ще се разпадне защото и така си е крив, и ние пак ще сме от кривата страна.
70
0
 
18
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
Има ли някой друг, освен мен, който мисли, че Яценюк е хомосексуалист ?