МВФ се споразумя за помощ от $27 млрд. за Украйна

Яценюк: Украйна се намира на ръба на икономическия и финансовия фалит
Обновена: 27 мар 2014 14:16 | 27 мар 2014 11:53, Елка Василева
142
МВФ се споразумя за помощ от $27 млрд. за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Международният валутен фонд (МВФ) се споразумя на работно ниво за предоставяне на програма за международна помощ от 27 милиарда долара за Украйна, от които кредит от 14 до 18 милиарда долара от фонда във вид на стендбай споразумение, съобщи международната финансова институция, цитирана от световните агенции.

"Мисията постигна споразумение на ниво делегации с властите в Украйна за програма на икономически реформи, която може да бъде подкрепена с 2-годишно стендбай споразумение с МВФ", се казва в съобщение на фонда.

Финансовата подкрепа от международната общност предвижда отпускане на допълнителни кредити на обща стойност 27 милиарда долара през следващите две години, от които МВФ ще предостави кредит между 14 и 18 милиарда долара.

Точната сума ще бъде определена след пресмятането на двустранната и многостранната помощ.

Споразумението с властите трябва да бъде одобрено от Управителния и Изпълнителния съвет на МВФ, вероятно през април, след като властите приемат пакет от мерки за стабилизиране на икономиката и създаване на условия за устойчив растеж.

Макроикономическите неравновесия в Украйна станаха невъзможни за овладяване миналата година. Надцененият валутен курс доведе до дефицит по текущата сметка от над 9 на сто от БВП, а липсата на конкурентоспособност - до стагнация на износа и на БВП, се казва в съобщението на фонда, цитирано от Ройтерс.

Поради значителни външни плащания и ограничен достъп до международните дългови пазари международните резерви спаднаха до критично ниско равнище в началото на 2014 година. Бюджетният дефицит през 2013 г. беше над 4 процента от БВП, а правителството натрупа значителни закъснения по плащанията. През 2013 г. дефицитът на държавната компания Нафтогаз достигна близо 2% от БВП заради рязкото увеличение на продажбите при цени под себестойността. Без политически действия общо дефицитът на държавния бюджет и на Нафтогаз ще достигне 10 процента от БВП през 2014 г., се казва в съобщението на МВФ, посочва БТА.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна се намира на ръба на икономическия и финансовия фалит, предаде ИТАР-ТАСС.

Той очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година с 3%, но по думите му, ако мерките, за които настоява МВФ, не бъдат приети, икономиката на страната може да се свие с 10% тази година и да се стигне до дефолт.

Яценюк посочи, че общият обем на бюджетния дефицит е 289 милиарда гривни (около 28 милиарда долара).

Премиерът допълни, че цената на руския газ може да достигне 480 долара за 1000 кубични метра от първи април спрямо сегашните 268,5 долара, информира Ройтерс.

Равнището на инфлация в Украйна през 2014 година ще бъде между 12 и 14 процента, заяви още Яценюк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
добра новина, Путин загуби Украйна, сега е ред на Беларус
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пропуснах-крадливи.
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България,Испания,Португалия,дори Италия са на ръба на икономически и финансов фалит,защо не го обявявате,господа от МВФ?Юпитата,провалихте ли се мързеливи,високомерни,некадърни ,цинични мижитурки?
106
0
 
5
 
! Отговори
Маймун преди 10 години
Жал ми е за украинците....
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DYRJAVITE OT MATINSKA AMERIKA OTDAVNA ZAEBAXA TAQ MAFIQ NA USA MVF I SE OPRAVQT SAMI .NIE TYPUNGERITE NI NALAGAT MVF-to
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AIDE 4ESTITO UKRAINCI OTKYSNAXTE SI GLAVATA DO PYPA DA SA JIVI I ZDRAVI I PRAVNUCITE VI DA SA ROBI NA MVF.KOITO SE E XVANAL S MVF BQL DEN NEE VIDQL SPRAVKA BG.
103
0
 
7
 
! Отговори
до Киев преди 10 години
Май икономист го беше казал :"Преди да глътнеш яйцето цяло - измери го на *** си! "
102
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито за украинците. Първият транш вече е на лице. Уволняване на 24 хиляди държавни служители.
101
0
 
9
 
! Отговори
seira преди 10 години
"МВФ се споразумя за помощ от $27 млрд. за Украйна"НА УКРАИНЦИТЕ - ЖАЛНА ВИ МАЙКА!
100
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе нали Украйна искаше в ЕВРОТО? Изведнъж им печатат долари? Интересно...
99
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинци Когато дойде време да се връщат кредите с лихвите ГЛАДОМОРА от времето на Сталин отново ще се върне но този път под демократична форма и ще разберете какво е хуманен геноцид! Да няма да идват комисари и чекисти да прибират зърното за индустриализация на СССР просто вашите и чуждите олигарси ще продават зърното за да си плащате кредите МВФ и земята ще ви изкупят на безценица...И ще станете чужденци в своята страна
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз също ще помогна с 82,95ст.
97
0
 
21
 
! Отговори
байй мунчо преди 10 години
МВФ Е НАЙ ГОЛЯМАТА МОШЕНИЧЕСКА ФИНАНСОВА ИНСТИТУЦИЯ В СВЕТА.ТЯ ДАВА ЕДНО ,ВЗЕМА ДВЕ.ОТ ТЯХНИТЕ ПАРИ НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА НЕ Е ПРОКОПСАЛА.ГОРКИТЕ УКРАИНЦИ.ДОСЕГА УКРАИНСККИТЕ И РРУСКИТЕ ОЛИГАРСМ ГОО ДЕРЯХА.СЕГА И МВФ.ДОЬРО НЕ ГИ ЧАКА.ТОВА Е ЦЕЛТА.ИЗСТРАДАЛ ОТ СВОИ И ЧУЖДИ НАРОД.РУУСНАЦИТЕ НАЛИ СА СЛАВЯНСКИНАРОД,ЗАЩО НЕ МУ ПОМОГНАТ С ДОБРО,А НЕ СЪС САНКЦИИ.ТЕ СА БЛИЗКИ НАРОДИ.У НАС ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА'КОЙ ТИ ИЗВАДИ ТАККА ДЪЛЬОКО ОКОТО. ОТ БРАТ МИ.'КАКТО И МАККЕДОНЦИЕ ПРИ НАС.
96
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВНе ми дреме за Украйна,дреме ми за българите в нея.Щом те подкрепят Янукович и проруската политика на страната,значи и аз съм за нея.Майнaта им на украинците,важна е българщината.
95
0
 
19
 
! Отговори
Ранобуден соросоид преди 10 години
До ГеоргиИ на България се е давало,но само за ***,турци,малцинства,бежанци и пр.Мнозинството,българите,абе кой го е еня за тях?
94
1
 
22
 
! Отговори
АСД преди 10 години
*** и Европа! Ограбиха Украйна, а сега им даваме още пари за да си грабят! Ужас.
93
0
 
16
 
! Отговори
Георги преди 10 години
А 1 или 2 милиард долара за България никой не отпусна когато имахме нужда. :@ :@ :@ ДВОЕН СТАНДАРТ
92
0
 
16
 
! Отговори
Дали Нали преди 10 години
Идеята е добра, но не много ;))) Не пише колко хора ще отпуснат, да си водят записки как за кратко време ще изчезнат всички пари, та народа пак беден и граден ще остане и да се научат европейците на хитрини... абе да ни беха отпуснали и на нас, ама не ((( Украйна им е по-скъпа, като Гърция. А НАС ТУРЦИТЕ И СИРИЙЦИТЕ НИ ЯЛИ (((((((((((
91
0
 
27
 
! Отговори
!!! преди 10 години
Збогом Украйна >>>здравей МВФ !!! ЖАЛКО ЗА НАРОДА !!!
90
0
 
26
 
! Отговори
Гневен българин преди 10 години
Кажете едно голямо "сбогом" на Украйна.Нищо няма да остане от страната им.Излязоха по-големи *** и от нас,а мислех,че ние сме първенци в тази категория.МВФ,САЩ и евреите вече се облизват и си разпределят части от държавата им,защото с този дълг украинците ще затънат за десетилетия напред.Путин им подаде ръка,но те я отказаха.Поне да бяха свалили незаконното еврейско правителство,което ги тласна към бездната,а не да гонят Янукович (избран по честен път ).Чао,Украйна.