МВФ се споразумя за помощ от $27 млрд. за Украйна

Яценюк: Украйна се намира на ръба на икономическия и финансовия фалит
Обновена: 27 мар 2014 14:16 | 27 мар 2014 11:53, Елка Василева
142
МВФ се споразумя за помощ от $27 млрд. за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Международният валутен фонд (МВФ) се споразумя на работно ниво за предоставяне на програма за международна помощ от 27 милиарда долара за Украйна, от които кредит от 14 до 18 милиарда долара от фонда във вид на стендбай споразумение, съобщи международната финансова институция, цитирана от световните агенции.

"Мисията постигна споразумение на ниво делегации с властите в Украйна за програма на икономически реформи, която може да бъде подкрепена с 2-годишно стендбай споразумение с МВФ", се казва в съобщение на фонда.

Финансовата подкрепа от международната общност предвижда отпускане на допълнителни кредити на обща стойност 27 милиарда долара през следващите две години, от които МВФ ще предостави кредит между 14 и 18 милиарда долара.

Точната сума ще бъде определена след пресмятането на двустранната и многостранната помощ.

Споразумението с властите трябва да бъде одобрено от Управителния и Изпълнителния съвет на МВФ, вероятно през април, след като властите приемат пакет от мерки за стабилизиране на икономиката и създаване на условия за устойчив растеж.

Макроикономическите неравновесия в Украйна станаха невъзможни за овладяване миналата година. Надцененият валутен курс доведе до дефицит по текущата сметка от над 9 на сто от БВП, а липсата на конкурентоспособност - до стагнация на износа и на БВП, се казва в съобщението на фонда, цитирано от Ройтерс.

Поради значителни външни плащания и ограничен достъп до международните дългови пазари международните резерви спаднаха до критично ниско равнище в началото на 2014 година. Бюджетният дефицит през 2013 г. беше над 4 процента от БВП, а правителството натрупа значителни закъснения по плащанията. През 2013 г. дефицитът на държавната компания Нафтогаз достигна близо 2% от БВП заради рязкото увеличение на продажбите при цени под себестойността. Без политически действия общо дефицитът на държавния бюджет и на Нафтогаз ще достигне 10 процента от БВП през 2014 г., се казва в съобщението на МВФ, посочва БТА.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна се намира на ръба на икономическия и финансовия фалит, предаде ИТАР-ТАСС.

Той очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година с 3%, но по думите му, ако мерките, за които настоява МВФ, не бъдат приети, икономиката на страната може да се свие с 10% тази година и да се стигне до дефолт.

Яценюк посочи, че общият обем на бюджетния дефицит е 289 милиарда гривни (около 28 милиарда долара).

Премиерът допълни, че цената на руския газ може да достигне 480 долара за 1000 кубични метра от първи април спрямо сегашните 268,5 долара, информира Ройтерс.

Равнището на инфлация в Украйна през 2014 година ще бъде между 12 и 14 процента, заяви още Яценюк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как бързо подписва от името на Украина заробващи договори този обратен козел.
48
1
 
21
 
! Отговори
Zohan преди 10 години
Мирише ми на поредното финансиране на война под формата на хуманитарна помощ.
47
1
 
36
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Стенд-бай споразумение означава, че парите ги дават на час по лъжичка срещу конкретни мерки- вдигане на цените, затваряне на предприятия, масови съкращения, приватизация на апетнитие отрасли на промишленоста от западни компании за жълти стотинки, "реформи" в пенсионното и здравно осигуряване...Същевременно няма да ги пускат да работят в Европа, щото на Европа не й трябват украинци, а само украински ресурси, тръба и земя.А честито, братя украинци, да видим кога ще е следващия Майдан.
46
1
 
14
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
49, не бъди толкова сигурен - Украйна примерно има поне 5-6 АЕЦ-а, има някаква промишленост. Сега покрай заемите ще усетят малко прилив на сили, ама скоро ще им излезе през носа, когато МВФ/СБ почнат със социалната евгеника.
45
7
 
3
 
! Отговори
Ал преди 10 години
Помощ за Украйна , О.К. А дали самата Украйна е наясно със себе си. Украинска територия бе присъединена към друга държава , а украинските войски там не направиха нищо. Не дадоха нито един изстрел , предадоха корабите си на врага и се измъкнаха по бели *** ! Егати 45 милионната държава.За сравнение през 1996 г. чеченците разпердушиниха руската 217 елитна въздушно-десантна дивизия в Грозни и си извоюваха независимост/макар и временно/ от Русия.
44
1
 
15
 
! Отговори
44 преди 10 години
затриха Украйна вече
43
1
 
26
 
! Отговори
ДО 46 преди 10 години
НА "ЗАЕМ" МУ СЕ КАЗВА "ПОМОЩ" ОТ КАКТО И НА "РОБСТВОТО" МУ СЕ КАЗВА "ПРИСЪСТВИЕ"
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само че статията пак е измикярена еи ТЕЗ МАСОНОТАЛМУДИСТИ НЕ СЕ СПИРАТ ДА ДЕЗЕНФОРМИРАТ ГАЗТА РУСНАЦИТЕ Я ПОВИШАВАТ НА 480$ НО МВФ НАЛАГА НА УКРАИНА ДА ПОВИШИ ГАЗТА ЗА ДОМАШНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ 50% А ЗА ПРОМИШЛЕНИ НУЖДИ 40% ВЪРХУ ТЕЗИ 480$ ЗА 1000КУБИКА ТОВА Е САМО ЕДНО ОТ ИЗИСКВАНИЯТА НА МВФ ОТДЕЛНО НАМАЛЯВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ СЪС 50% И ОЩЕ КУП БЕЗОБРАЗИЯ
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ме е яд!!!! Сега България ще отстъпи първото място по бедност:((((
40
0
 
19
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Сега Обама, който беше най-загрижен за украинците, ще ги награди с визи, както правят истинските приятелски държави.
39
3
 
23
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Трябва да си лишен от мозъчна *** за да не видиш какво се случва. САЩ през последните години увеличават разполагането на военна мощ навсякъде. В близкия изток, в югоизточна Азия. Арабската пролет - Либия, Сирия, Египед. Украйна е поредната стъпка в тази насока. Агресорът не е Русия, дами и господа. Агресорът е една черна ушата пионка. И уверено влачи света към нова война. Това не е заем. Това е дотация за да се удържи гражданския мир в Украйна.
38
2
 
21
 
! Отговори
откога .. преди 10 години
заема се нарича помощ ... ?? ако е помощ ... да е фрее ... ако е заем .. каква е лихвата :) ?? или нещо бъркам ....
37
3
 
32
 
! Отговори
атакист преди 10 години
Напечатаните долари от миналия месец вече си имат собственик. Ако не искаш тези хартийки получаваш бомби с обеднен уран. Това е великата демокрация за която ревете.
36
1
 
30
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Честито на бъдещата най-бедна членка в съюза на богатите. Украйна официално е пътник, сега работната сила и специалистите им ще избягат на запад, а останалите ще се гърчат в евро мизерия, докато Брюксел ги тупа по рамото. САЩ ще си разположат ПРО системата, МВФ ще ги изцеди като лимон, а Украйна ще се разгради, което беше и основната цел на запада.
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Български сценарии.Реформи-преходи, помощ-кредит,дефицид-валута ..,.. бля,бля.След годинка две ще плачат за членство в Руската федерация ама....
34
1
 
24
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
къде ги дават тия помощи безвъзмездно че и ние да си вземем по един че око може и повече.единственният шанс да се спасят е украйна да влезе във руската федерация и русия да ги плати
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
един сайт пише 27 друг 18 трети за спасителен пакет от 14-18 изобщо нашите медиите са толкова непрозрачни и разногледи... да не споменавам и такива редовни като нагорен които пишат политически насочени глупости навсякъде
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моя личен съвет е да си купите йодни таблетки, да си напълните стотина литра вода, да не изхвърляте миналогодишните консервирани домати и да си поразтребите мазето. За всеки случай. Щото работите хич не отиват на добре.
31
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 31 НагоренПопокатепетълНещастник,за периода 1979-1989 година окупаторът СССР е построил в Афганистан 1500 предприятия и е обучил около 100 000 работещи кадри,докато за 25 години Западът им построи макови полета и се зае с охраната им!!Ясен ли съм,шматко!!!!
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жал ми е за тях.Като знам, че масите са цяла година на картофи, какво ли ще е от тук нататък?