БТР-и с руски знамена в Краматорск и Славянск

Проруски сепаратисти превзеха градския съвет на Донецк
Обновена: 16 апр 2014 14:35 | 16 апр 2014 11:07, Елка Василева
499
БТР-и с руски знамена в Краматорск и Славянск
Снимка: Reuters

Бронетранспортьори с руски знамена влязоха в източните украински градове Краматорск и Славянск, където проруски активисти окупираха държавни обекти и срещу които украинските власти започнаха вчера "антитерористична операция".

Вероятно става въпрос за украинска военна техника, превзета от демонстрантите, или за преминаване на подразделения на украинската армия на страната на сепаратистите.

Пет или шест бронетранспортьора влязоха в Славянск, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Първият от тях е с руско знаме.

На всеки от бронетранспортьорите са се качили по петнайсетина мъже във военни униформи. Те махат на местните жители.

Още по темата

Според репортер на Асошиейтед прес мъжете носят зелени камуфлажни униформи и са въоръжени с автомати и гранатомети.

Най-малко един от тях си е сложил лентата на Свети Георги, която се превърна в символ на проруското сепаратистко движение в Източна Украйна.

Според друг от въоръжените мъже, представил се като Андрей, бронетранспортьорите са от подразделение в състава на 25-а въздушнодесантна бригада на украинските въоръжени сили, което е преминало на страната на проруските активисти, посочва АП.

Три леки бронетранспортьора и камион, превозващ въоръжени мъже без отличителни знаци и носещи руско знаме, се движеха тази сутрин в Краматорск, предаде Франс прес, като се позова на свой фотограф на място.

След това колоната се насочи към Славянск, на няколко километра на север. За момента не се знае какви точно са бронетранспортьорите, отбелязва АФП.

Според агенция Интерфакс-Украйна, цитирана от Франс прес, бронираните автомобили са участвали в "антитерористичната операция", влезли са в Краматорск, но са били блокирани и превзети от проруските активисти.

Украинското министерство на отбраната увери, че нито един украински военен бронетранспортьор не е бил превзет на украинска територия. От министерството на вътрешните работи за момента не коментират въпроса, пише БТА.

Междувременно най-малко 20 проруски сепаратисти превзеха градския съвет на източния украински град Донецк, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на съвета.

Окупаторите са въоръжени. Те не са отправили никакви искания.

Въоръжените мъже не пречат на служителите да влизат и излизат от сградата, предаде Франс прес, като цитира своя кореспондентка на място.

Според нея окупаторите имат само едно искане: да бъде организиран референдум за федерализация на Украйна.

Проруски сепаратисти са окупирали от 6 април сградата на областната администрация на Донецка област. Те обявиха създаването на Донецка народна република.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
1
 
7
 
! Отговори
ДО ЛЪЖЕЦА411 преди 10 години
иСТОРИЧЕСКИ ФАКТ Е ЧЕ ДОБРУДЖА НИ Е ДАДЕНА И ОТ ГЕРМАНЦИТЕ И ОТ РУСИТЕ. Също е исторически факт описан от вашия фашистки сатрап Богдан Филов, ЧЕ СТАЛИН Е РАЗРЕШИЛ НА ЦАР бОРИС НЕМСКИ ДА ВЛЕЗЕ АРМИЯТА ЧАК ДО ДЕЛТАТА НА ДУНАВ, НО ТОЙ Е СЛУШАЛ БАТКО ХИТЛЕР. и царчето не е приел защото много го било страх да нямаме обща граница със Сталин, че народа какъв е русофилски... щяла да му отиде кораната. Е тя му отива пет години по-късно, но България си остава без цяла Добруджа. Чети чети, за да не лъжеш
341
10
 
4
 
! Отговори
do 416 X преди 10 години
Вие, КОМУНИСТИТЕ на САЩ и Англия трябва да им целувате краката, защото ако не бяха те да дават на СССР оръжия, техника,храна и дрехи, както и да се бият с Хитлер, то днес вашата Русия щеше да бъде само географско понятие и спомен за една несъществуваща вече изостанала държава.
340
1
 
9
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
Военнослужещите от украинската армия, влезли в Славянск, са издигнали руското знаме, като по този начин са дали да се разбере, че са преминали на страната на привържениците на федерализацията.Цялото: bulgarian.ruvr.ru/news/2014_04_16/Ukrainskite-voenni-v-Slavjansk-izdignaha-ruskoto-zname-9721/
339
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честита ви поредна изборна загуба - гербаджии и ръбове!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!С тая истерия си признавате поредния фал. И още на следващия ден излизайте да протестирате, с турски тупани, които може да ви ги бият в главите Дал-и Взел.
338
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее свободна от платена олигархосороска *** България!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Марш към Украйна - ПУТЛЕРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, че украинците не щат да се бият един с друг и им трябват такива ястреби с кураж.
337
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма леви и десни политици - има национално отговорни политици и национални предатели, числящи се към шпионски централи и корпорации. Всяко НПО, което получава финансиране зад граница е престъпно сборище на национални предатели!
336
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възродителен процес за очистване на Украйна от ***!
335
1
 
10
 
! Отговори
БНА в НР БЪЛГАРИЯ преди 10 години
бе възпитавана точно в този дух. АРМИЯТА Е СРЕЩУ ВЪНШНИ ВРАГОВЕ. Затова у нас тя не взе никакво участие в преврата 1989г. Политиката си е работа на политиците, а армията е НАРОДНА. Това се наблюдава в Украйна. 70 години съветска власт си казват думата. Даже в царска България за борба с партизаните се създават отделни жандармерийски дружини. Защото у нас такава е традицията. Западните буржуазни идеолози това не го разбират защото там векове наред армията е изграждана да държи властта на богатите
334
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупаците милеят за времената на комунизма, защото не знаят какво е било преди това.
333
0
 
11
 
! Отговори
Абе... преди 10 години
...вие нормални ли те? Това е техния народ, как ще стрелят по него? Все едно от София да изпратят бригада във Варна да потушава протест... Проруските "сепаратисти", са УКРАИНЦИ! Не го забравяйте!...
332
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХПреди по добре ли беше, къса памет а купонната система през 90г.
331
10
 
3
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Германците ни дадоха незаконно отнетите Добруджа и Македония, а руснаците ни откраднаха 25 000 кг злато, събирано 100 год от народът ни,самочувствието на "хора" ... и надеждата ни за бъдещето!
330
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези украинци са пълни нещастници, как ще им вземе някои техниката без бой?
329
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали навсякъде цитирате *** думи на Путин:"Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в Русия трябва да говори руски език и трябва да уважава и спазва руските закони."По същата логика:Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в УКРАЙНА, трябва да говори УКРАИНСКИ ЕЗИК и трябва да уважава УКРАЙНСКИТЕ ЗАКОНИ и също ЦЯЛОСТТА И НЕДЕЛИМОСТТА НА УКРАЙНА!Точка по въпроса!Русофилите да си избършат бялото от устата!
328
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 403Прочети историята, тогава се исказвай
327
3
 
1
 
! Отговори
БКП и Русия преди 10 години
Идеологическа склонност към репресии и жестокости, доказана от дългогодишен опит; Особена слабост към единовластие и безскрупулно управление; Политическа надменност, безкомпромисност и силно чувство за уникалност, изместващи встрани всякакви принципи за морал, хуманизъм и добродетели;Агресивен атеизъм и омраза към всякаква духовна дейност в човешкия живот, с изключение на марксизма и ленинизма, зле прикрити зад конюнктурните им мимикрии;Самочувствие за над-национална роля в услуга на комунистите
326
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само искам да знам... хубаво ли ще ви е ако турците започнат да правят кофти неща в България и запонат да завземат бази на армията и да вдигат турски знамена в България???Замислете се малко! Това което се случва е в УКРАЙНА! Като не им харесва на руснаците там, да си ходят в тъпата Русия! Но не да развалят живота в една хубава държава.
325
6
 
19
 
! Отговори
:) преди 10 години
Хах, когато руските танкове отново влезнат в България, американофилите ще са първите, подлагащи нежно дупе, а ние, нормалните българи, ще продължим да сме си нормални...Отново няма да допуснем чужди бази, приятелските руски войски ще бъдат изпратени по живо, по здраво, след като очистят тази окаяна държава от самозабравилите се *** :)
324
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците са потомци на Волжка България и това е не успорим факт който беше забранен да се споменава по времето на продажната и антибългарска партия изпълнена със затворници и доказани масови убийци БКП!
323
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук един се чуди, как руснаците ще избиват украинци!За 30 год комунистите в Русия избиха повече от 50 000 000 руснаци, та няма да убиват украинци!