Защо руснаците харесват Путин

В Русия предпочитат да са световна сила пред по-висок жизнен стандарт
Обновена: 24 апр 2014 10:15 | 23 апр 2014 21:40, Елка Василева
412
Защо руснаците харесват Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руснаците са по-предани на своя президент, откогато и да било. В социологически проучвания мнозина казват, че предпочитат Русия да бъде световна сила, отколкото да имат високо жизнено равнище. В дългосрочен план обаче това няма да е достатъчно, пише вестник "Тагесцайтунг".

Одобрение от далеч над 80 процента - демократично избраните държавни глави на Запад могат само да си мечтаят за такива показатели. Подобни високи проценти обикновено са запазена марка на диктатори като "любимия водач" в Северна Корея и се съобщават от близки до властта статистически служби.

Но след присъединяването на Крим към Русия одобрението за ръководителя на Кремъл Владимир Путин достигна предизвикващите гордост 82 процента, дори според критично настроени социолози.

Още по темата

Вярната на официалната линия конкуренция му даде 85 процента. Това е повече в сравнение с март 2000 г., когато Путин бе избран за пръв път, и когато и у дома, и в чужбина все още го възприемаха като някакво безупречно същество.

След финалния удар срещу опозицията, гражданското общество и критичните медии в началото на третия си мандат през 2012 г. Путин имаше доверието на по-малко от половината руснаци.

Протестното движение след протеклите не съвсем безупречно парламентарни избори в края на 2011 г. го притисна само дотолкова, че да направи козметични, вътрешнополитически корекции. Западът прибързано започна да сипе прекалени хвалебствия за "снежната революция".

Но това вече не е актуално. Присъединяването на Крим съживи рейтинга му. Никога преди това - нито при акциите на Москва в Чечения, нито по време на войната на Русия срещу Грузия през август 2008 г. - руската нация не е била толкова вярна на лидера си, както при украинската криза. Дори и най-върлите врагове на Путин от лагера на демократичната опозиция вече сдържано нападат, за ужас на симптатизантите си на Запад, обекта на своята омраза. Реставрацията на империята очевидно дяволски изкушава дори либералните умове.

Но преди всичко - с критика срещу политиката на Путин по отношение на Украйна в обозримо бъдеще няма да може да се печелят избиратели. Все пак според социологически проучвания в разгара на кримската криза в началото на март почти 70 процента отговориха, че за тях е по-важно Русия да има статут на световна сила, отколкото по-висок жизнен стандарт. Заедно с мандата от Сената (Съвета на федерацията - бел. прев.) за военна намеса в Украйна Путин получава и мандат от гражданите за нещо, което руските политолози наричат "активно управление на кризи".


Русия отново действа като равнопоставен партньор на Запада

След искането за присъединяване на молдовската отцепническа област Приднестровието някои наблюдатели вече виждат как руски войници нахлуват в Южна Украйна и отварят коридор. Защото Приднестровието няма обща граница с Русия. При една подобна акция Украйна би загубила достъпа си до Черно море и тогава в Одеса няма да е НАТО, а руският военноморски флот.

Може да се стигне дотам, но не бива. Световните сили действат по-добре при "активно управление на кризи" с помощта на политически и дипломатически натиск - при условие че имат дълбоки познания за дадения регион. Правителството в Москва е наясно с това, поне след катастрофата в Ирак, където САЩ действаха като в руския израз "Имаш ли сила, не ти трябва разум". Русия, отново достатъчно силна, за да преговаря със Запада на равна нога, както видяхме в сирийската криза и ядрения спор с Иран, ще настоява за федерализация на Украйна. И после ще стои и спокойно ще наблюдава как нещата се развиват в нейна полза: имаш ли ум, не ти трябва сила.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние си обичаме Расим Плевнелъ...
224
17
 
13
 
! Отговори
бай Х преди 9 години
В Русия харесват Путин, в Турция - Ер Доган, в КНДР - Ким III... азиатска им работа.
223
5
 
24
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Мисля, че е очевидно защо го харесват. Защото защитава интереса на Русия, а не на западняците. По същата причина западните "демокрации" не го харесват.
222
3
 
8
 
! Отговори
нямам думи преди 9 години
До WillyНе си наясно нито със заплатата на Милер (24,3 мил руб. за 2013г.) нито със средната работна заплата (31хил. руб) Дори гастарбайтерите не получават 100$ в месец. По въпроса за пътищата!Само разстоянието Москва- Петербург е колкото двете магистрали София - Бургас и Варна.Ние със 110хил. кв км не можем да се оправим, а те са със 17 125 187 кв км .Гледай при нас да е добре, а не при тях да е зле, за да се радваш.
221
3
 
4
 
! Отговори
ppq преди 9 години
До Willyне е точно така. На мен преди година една руска фирма ми предлагаше заплата стартово от 1800 евро( разбира се по тогавашния курс) и някои други благинки за работа. Така или иначе нещата не се случиха, но ме учуди факта, че за позицията предлагаха точно 3 пъти по добра заплата от тук
220
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото е мъж отвсякъде!
219
5
 
23
 
! Отговори
. преди 9 години
Щот е пич.При нас такива политици от много години не са се свъртали. То кой ли ще ги допусне до властта?
218
13
 
15
 
! Отговори
А преди 9 години
Обичат го защото през последните 100 години Ленин, Сталин и наследници са избили минимум 20 млн руснаци, разрушили са живота на кой знае още колко милиона и се опитват да поддържат населението максимално просто и необразовано, с промит от пропаганда мозък! Същата политика БКП/БСП провеждаха и провеждат в България. В резултат и в двете държави имаме разрушено общество и държава. Разликата, е че Русия има ресурси, нищо повече!
217
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 336! Благодаря ти за написаното! Този реалитет с руснаците в България е забучен нож в тила ни. Това е дългогодишна практика. А Българина, както казваш само като чуе руснак и му потича мъзгата...за жалост. Събудете се Българи! Свободата трудно се извоюва а лесно се продава...
216
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
358. Willy Willy Данните на тази статия са от Запада !Изчисляваха рейтинга му от Олимпийските , защото едновременно с тях се развиваха събитията и в Украйна .Непрекъснато го даваха , къде седи , кой поздравява , ще остане ли за края !Имат нови техники за борба с терористите , имат ли ги във въоръжаването ? Путин ще се намеси ли в Украйна . Този човек беше като на рентген ,, само задаваха въпроси какво ще прави ? И след Олимпиядата 2 дни се чудеха какво става в Крим ! Вместо в Украйна , си въ
215
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е за Руснака житейски стандарт???- именно: Водка! Затова ако цената на Водката е ниска, руският стандарт е висок. Путин не е толкова смел , колкото изглежда. Крим е от много много отдавна руски, в територията на Украина. Сега бе най-лесно да се приобщи към Русия. Само се надявам България да не се приобщи към Русия със Путинските Евроазийски Съюзни Мечти...защото в България все още тлее пламъкът на Комунизма. Тези които чакат подобно предложение не са малко. Именно те спират прогреса в БГ.
214
4
 
11
 
! Отговори
111 преди 9 години
Ами ако им изпратим Боки, Серго, Доган или Костов да ги управляват най- вероятно Русия ще се разпадне на около 10000 държавици, как няма да го харесват. Изкуство е да управляваш слабонаселена държава с огромна територия и да управляваш без излишни лигавщини и ..
213
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обичат го, защото защитава интересите на Русия!Колкото и да плюете и се опитвате да го показвате като диктатор, на руснаците им е все едно и го подържат, защото не се е надупил на америка.Колкото и да се опитвате да държите българите в информационно затъмнение по повод истината за Украйна, много от хората намират начин да я получат
212
2
 
14
 
! Отговори
361. Will преди 9 години
Ако знаеш милиардерите в САЩ , някои са трилионери- и нагоре . Един такъв може да изхранва цяла България !Затова в Америка се отчита средната работна заплата на Средната класа !И минималната заплата , която Обама искаше да я направи 10 долара на час.Тази сутрин имаше беседа , че средната класа в Канада взема по-висока заплата , на тази в Америка!В Америка благодарение на Войните ,богатите станаха още по-богати !
211
4
 
11
 
! Отговори
Willy преди 9 години
Сталин е казал, че не е важно как се гласува, важно е кой брои гласовете! Социологическите агенции се надпреварват да служат на Путин, защото иначе ще ги ликвидират! Шефьт на Газпром Милер взима заплата 17,5 млн рубли! Това прави около 500000евро, или 42 хил на месец! Така че ако 65 руснаци вземат по 100 евро, заедно с Милер средната заплата ще е 734 евро! А колко много олигарси има във феоодална Русия! Стига заблуди, вижте им пътищата...Не вярваите на руските медии, те са по-зле от нашите!
210
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
358. И ти си ОВЧИЦА , но няма кой да те води !Обаче си отворил една уста голяма !
209
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По обратната причина по която Българите НЕ харесват Станишев , Орешарски , Доган , Пеевски и Бареков а именно не е предал интересите на народа и страната си
208
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RUSNACITE OBI4AT PUTIN KAKTO OVCETE OB4ARQ . NALI I OVCETE VARVQT SLED OV4ARQ ZA DA GI ZAVEDE NA PA6A . OV4A RABOTA BEZMOZA4NA KOMUNISTI4ESKA . TE TAZI KOMUNISTI4ESKA ZARAZA NQKOI DA IM DAVA OT QDENE , ZABELEJETE OBRAZOVANIE KATO 4E LI OBRAZOVANIETO SE DAVA NA LITAR ILI KILOGRAM , SLUJBA , KANCELARIIKA NQKAKVA , ABE IZOB6TO NEKOI DAVA . KOLKO HUBAVA E KOMUNISTI4ESKATA IDEA . TATE NOSI , MAMA MESI NA6 KOMUNIST LAPA . DA JIVEI JIVEI TRUDA
207
3
 
10
 
! Отговори
До 355. преди 9 години
Средната работна заплата в България е 300 евро , в Русия 727 евро ?БВП на Русия е колкото 4 щата на САЩ , включително Ню Йорк !Но те мързи да четеш !
206
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Харесват го, защото е достоен, не е предател като Горбачов.