Абубакар Шекау - опасен фанатик, начело на "Боко харам"

САЩ обявиха 7 милиона долара награда за него
13 май 2014 21:10, Елка Василева
123
Абубакар Шекау - опасен фанатик, начело на "Боко харам"
Абубакар Шекау. Снимка: Reuters

"Обичам да убивам всеки, когото Аллах поиска от мен да убия. По същия начин обичам да убивам пилета и овце": при лидера на "Боко Харам" Абубакар Мухамад Шекау нещата са ясни.

Подобно на тази извратена максима, извадена от едно от първите му видеозаписи през 2012 г., лидерът на ислямистката групировка, който пое отговорност за отвличането на повече от 200 ученички в Нигерия, е толкова краен и жесток, че дори някои от бившите му ислямистки съюзници прекъснаха връзките си с него, пише Бен Симон от Франс прес.

Според американското министерство на правосъдието Шекау може да е роден през 1965 г., 1969 г. или 1975 г. Роден е в село на земеделци и животновъди близо до границата с Нигер, в източния щат Йобе. Изучава теология при местни проповедници в Майдугури, столицата на съседния щат Борно.

Още по темата
Именно тогава той се запознава проповедника Мохамед Юсуф, създателят на "Боко харам", преди повече от десет години. Шекау тогава решава да стане част от движението, започнато от Юсуф, което привлича младежи безделници от Майдугури.

Движението обвинява западните ценности, наложени от британските заселници, че са отговорни за злините, от които страда Нигерия, като плъзналата корупция и огромната бедност сред по-голямата част от населението.

"Боко харам", което значи "Западното образование е грях" на езика хауса, е название, което самата групировка не приема, тъй като предпочита "Джама'ту ахлис суна лида'ауати уал-джихад" (Народът, заел се да разпространи учението на пророка Мохамед и на джихада).

Целият свят се отврати от думите, изречени от Шекау във видео, разпространено тази седмица. Екзалтиран, в него той поема отговорност за отвличането на ученичките от Шибок, щата Борно, в средата на април, които обещава да третира "като роби" и да "продаде на пазара".

За нигерийците това ново видео пасва на образа на ислямисткия лидер, на когото се приписват голям брой кървави нападения, откакто зае мястото на Мохамед Юсуф начело на Боко Харам, след като Юсуф бе екзекутиран от нигерийската полиция
през 2009 г.

"Откакто Шекау командва, "Боко харам" стана много по-безмилостна, по-жестока и по-разрушителна", отбеляза Международната кризисна група в неотдавнашен доклад.

Дори "Ансару" - фракция на ислямистката групировка, която също е поемала отговорност за отвличането на чужденци и е разпространявала видеа с екзекуциите им в интернет, реши да "се отдръпне на дистанция от "Боко харам", защото не одобрява безразсъдното клане и липсата на чувство за мярка на Шекау", отбелязва в доклада неправителствената организация.

По времето на Мохамед Юсуф "Боко харам" вече се отличаваше с жестокост, но групировката се съсредоточаваше върху прилагането на шериата (ислямския закон) в северната част на Нигерия, където живеят предимно мюсюлмани.

С идването на Шекау начело на групировката нееднократните нападения срещу цивилни, християни и мюсюлмани, направиха така, че проповедите на Юсуф срещу корумпирания нигерийски режим да бъдат забравени, смятат експерти.

"Шекау обвиняваше Юсуф още преди смъртта му, че е твърде умерен", смята Международната кризисна група.

С атентата срещу централата на ООН в Абуджа през август 2011 г., при който загинаха 23 души, "Боко харам" премина към по-напреднал стадий и породи страхове, че може да бъде привлечена в някое международно джихадистко движение.

Някои мислят, че кадри на "Боко харам" по това време са били обучавани в Алжир и Сомалия, но установените от групировката връзки в чужбина, за които спорят експертите, не успяха да бъдат потвърдени.

От 2011 г. ислямистите са вземали под прицел църкви, джамии и символи на властта, но също така училища, университети и общежития, избивайки ученици и студенти, докато спят.

Шекау е смятан за "терорист от световна величина" от Съединените щати, които обявиха 7 милиона долара награда за него. Два пъти бе обявяван за мъртъв от нигерийските сили на реда, преди отново да се появи във видеа, които са основното му средство за комуникация.

В записите се вижда един крещящ и развълнуван Шекау да отправя постоянно заплахи срещу нигерийски "мишени", които понякога нарежда да бъдат екзекутирани.

В други моменти той изглежда сякаш изобщо не е наясно с актуалните събития и заплашва със смърт световни лидери като бившия британски министър-председател Маргарет Тачър и бившия папа Йоан Павел Втори, които вече са мъртви.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
3
 
! Отговори
xx преди 10 години
вие не сте добре да пубкликувате такива измислени простотии и да промивате хората. но все пак предполагам затова ви има все още в интернет "ефира". очаквайте скоро 'демокрация' и в нигерия
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да му се види сметката на този ***.
91
6
 
5
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 10 години
Боко харам и Боко тиквуня - двете лица на една и съща монета
90
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Боко харам" означава в точен превод - "Боко", всеки знае кой е Боко, "харам" означава "грях", тоест "Боко е грях".
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Боко харам", което значи "Западното образование е грях" - като доказателство Боко посочва журналистката *** от "Днес".
88
1
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 10 години
Движението обвинява западните ценности, наложени от британските заселници, че са отговорни за злините, от които страда Нигерия, като плъзналата корупция и огромната бедност сред по-голямата част от населението...Така е и в България днес.
87
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Холивудски сценарий, съвместна продукция с ЦРУ. Все едно са го извадили от поредния екшън. Работил съм в чужбина с арабски мюсюлмани, с *** мюсюлмани, с филипинци мюсюлмани. Съвсем нормални и възпитани от религията хора. Социален е проблемът, особено в Нигерия, където край петролопроводите се стреля без предупреждение, а мизерията е ужасяваща. Както в почти цяла Африка, а днес вече и в България.
86
1
 
9
 
! Отговори
sylar преди 10 години
pyskaite go toq v na6iq parlament
85
0
 
18
 
! Отговори
чики рики преди 10 години
Мирната и толерантна религия ислям в действие. Всички *** на Марс.
84
0
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Този на снимката е класически продукт на исляма!
83
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма кой друг освен Русия да финансира този ненормалник.
82
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е човек на руските терористи!Русия доказа, че е една терористична страна и от нея могат да се очакват всякаква ***!
81
9
 
28
 
! Отговори
SS преди 10 години
Гледах клипчета в Тубата за този. Очевидно човекът не е съвсем сам в главата. На някои кадри се виждат модерни леко бронирани машини. Как са закупени и от къде пари? Най-вероятно САЩ финансират подобни групировки за да държат страната в хаос и да отслабват местната власт чрез корупция в поза на "Шеврон" и Тексако.
80
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно към едно е този със Станишев.И двамата избиват хора - единия малко по "демократично".
79
4
 
7
 
! Отговори
102г истинска любов преди 10 години
Нигерийският вариант на Боко харем
78
2
 
31
 
! Отговори
Килъра преди 10 години
А в *** на такива им правят паметници и даже си правят партии, за справка ДПС!
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези хора явно са склонни към жестокост генетично. Човешките жертвоприношения в тоя район на света, човекоядството май са разпространени доста...Но тезата за Нигерийския нефт ми звучи най-убедително, заедно с тезата за износ на "демокрация". А антируската истерия е направо жалка, колкото и атакистките неуравновесености.
76
5
 
12
 
! Отговори
s преди 10 години
Мдаа, абсолютно си намирисва на вече изтъркания познат сценарий - демокрация чрез бомби. Там просто скалъпени преврати на полит ниво няма да свършат работа. А иначе, явно всичко що е свързано с Боко, дали става въпрос за харам или тикувня, все е на лошо. В случая и двамата взимат пари отвън, и двамата са терористи спрямо народа и родината.
75
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам за тия,много са далеч, ама в България престъпната организация "Боко Тиквун" за 4 г. разката майката на народеца!
74
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
този дори не е религиозен фанатик - няма нищо общо с тероризма. Той е стандартен патологичен случай на психопат. Въпросът е защо му се връзват тия около него?А отговорът на това може да се крие в парите. Забелязахте ли как напоследък в Нигерия се увеличи насилието? Изглежда местните не могат да се справят? Май ще им трябва помощ и "демокрация"? Да не забравяме,че Нигерия е един от най-големите производители на петрол в света. Само очаквам кога ще дойдат да им "помогнат" войниците на корпорации