Газпром иска от Киев $1,66 млрд. до 2 юни

Сумата ще е предплата за доставки на газ през юни
13 май 2014 13:36, Елка Василева
147
Газпром иска от Киев $1,66 млрд. до 2 юни
Снимка: архив, Reuters

Нафтогаз Украйна трябва да внесе до 2 юни 1,66 милиарда долара предплата за доставката на руски газ през юни, заяви представителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от Газпром.

По думите му Газпром е представил на Украйна предварителна сметка за доставките през юни, основавайки се на обем на доставките от 114 милиона кубични метра в денонощие.

Още по темата
Като се вземат предвид почивните дни, Нафтогаз Украйна трябва да плати тази сметка до 2 юни и от 3 юни компанията ще получава газ, който да доставя на украинските си потребители само в обеми, които са платени, подчерта Сергей Куприянов.

Така общо Нафтогаз трябва да внесе през юни 3,42 милиарда кубични метра руски газ. Цената на газа за Украйна е 485,5 долара за 1000 кубични метра.

Куприянов отбеляза също така, че непогасеният дълг на Нафтогаз за руски газ в момента възлиза на 3,508 милиарда долара и затова не може да има съмнения, че това е "достатъчно значителна и обективна причина за прилагане на съответстващите по договора положения за предплата", допълва ИТАР-ТАСС.

Киев протестира срещу решението на Русия да спре намаленията, които й бе дала, но отмени след свалянето на президента Виктор Янукович и идването на власт на новите проевропейски власти, отбелязва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 91Ентусиаст :) ся да ти кажа Укарайна си добива сама повече от половината газ, който потребява, те затова съомяват въпреки всичко, да държат едни от най-ниските цени на газа за бита, по-ниски дори от тези в Русия, в същото време основен потребител на внасяния от Русия газ близо 3/4 е Донбаския регион, тояно тоя регион дето Русия иска да лапне :))) така че с действията си Газпром ще уадри точно тия, които искат да ходят при Путин :)
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виж знам ,че си много далеч от тези неща за това е безмислено да спорим , но да знаеш че е нормално една страна която излиза от конфликт да има силен , обикновено развиващите се страни имат високи ръстове докато за развитите страни всеки % е от значение те се радват и на 1-3% докато и Ирак и Либия имаха двуцифрени ръстове , това не значи че са станали нормални страни , десетилетия ще трябва да минат докато се установят там нормални обществени отношения .
87
0
 
0
 
! Отговори
do 93 преди 10 години
До АнонименA shte se napavam... shte se napavat drugi ( ili shte gi napavat ) :)
86
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен""Киев си го премести от единия крачол в другия"- няма парно, няма топла вода- няма газ за автомобили (таксита и др)- няма производство в всички фабрики и заводи където газа е суровинаили енергоносител (някой без алтернатива)- цени нагоре на всичко свъзано с газ (от хляб, до продукция от парници)Силно замърсяване на въздуха ... ... "Kolkoto i da se napyvate Maskva nqma da vidi kiorav dolar za toia gaz...
85
1
 
10
 
! Отговори
do 84 преди 10 години
До АнонименПротив хомосексуалистите нямам нищо против. Против това съм европейските ценности да се измерват с това дали Азис спечели евровизия. И да Русия е страна с традиционни ценности.
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
86 Напротив най-много приходи в бюджета на Русия носи петрола , газта участва само с около 5% докато петрола е 50 % и за тях е много важно цената му да не пада .
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 83Айде да не ми говориш глупости. Понеже Ирак са вързали, иракчанки си продават телата по целия Ориент, a в страната има гражданска война и е разделена на три. За Либия просто не ми говори, където всеки *** с автомат си прави феод и ти вземе ризата от гърба. Ръстове имали...тц тц.
82
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
84 Точно преди две години руснака , който взе Еврвизия също беше *** ,а разликата е че поне на сцената не беше с рокля и брада ,а какво се случи миналата година с Директора на Болшой театър , не го ли заля бившият му с киселина , какви ценности може да предложат мужиците когато през всичките векове са се стремяли да се доближат до Европа и все не са успявали
81
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nali v rubli sa plashtashe :)
80
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 83 Абе така е, но газът остана най-сериозния приход на Русия (всичко друго е 100% в частни ръце) - така че имат интерес да продават, ако ще и на ниска цена, от колкото да наливат милиарди в заобикаляне. Отделно че ако искат да заобиколят Украйна трябва да клекнат на друга държава...
79
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
82 Е това е целта на Москва и нашите жалки комунисти участват в театрото
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКакво ще се развикали за Волен?бил националист пак русофил? Русия не всичко и е читаво,но защитава някакъв морал и ценности в тоя скапан свят.За останалите да ви е вкусен вурста на Кончита.
77
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
72 Те и Ирак и Либия за миналата година имат едни от най-високите ръстове света като растеж на икономиката , нос уговорката , че тръгват от много ниска база и все пак този руст се дължи предимно на петролодобива , то винаги при тях си е било така като при Русия .
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКойто държи кранчето той поръчва музиката. А след няколко години мрежата като заобиколи Украйна жална им майка...
75
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aтака на лицето Волен Сидеров започна предизборната си кампания за Европейския парламент от Москва а я завършва с концерт на руската група Любе в НДК и това ми било нациналисти скапани руски ***.
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами какво очаква Украйна>?А й искали да е по старите цени...Тия освен че са луди, ами са и нагли!
73
1
 
3
 
! Отговори
ЛОШО ЗА НАС преди 10 години
е като се офлянкваха всички правителства и спъваха ЮЖЕН ПОТОК
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До пена Ами то така и трябва. Щом има цени "за приятели" и "за не-приятели" от страна на Русия - що да няма и обратното... Русия също чака много от запада - Руския флот чака поръчани кораби от Франция, Руските железници сглобяват скоростните си влакове с части от Сименс, ВПК разчита на почти 100% вносна електроника и електронни елементи, автоматизацията в руската газопреносна мрежа, находища и рафинерии за нефт - е 100% внос от запад.
71
0
 
3
 
! Отговори
CASH & CARY преди 10 години
По цивилизования свят е тъй
70
0
 
2
 
! Отговори
belousrv преди 10 години
Закон об амнистии вступил в силу, 15 тыс украинцев выйдут на свободуТурчинов е решил кой да убива украинци! Много искам да видя тези затворници!