Газпром иска от Киев $1,66 млрд. до 2 юни

Сумата ще е предплата за доставки на газ през юни
13 май 2014 13:36, Елка Василева
147
Газпром иска от Киев $1,66 млрд. до 2 юни
Снимка: архив, Reuters

Нафтогаз Украйна трябва да внесе до 2 юни 1,66 милиарда долара предплата за доставката на руски газ през юни, заяви представителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от Газпром.

По думите му Газпром е представил на Украйна предварителна сметка за доставките през юни, основавайки се на обем на доставките от 114 милиона кубични метра в денонощие.

Още по темата
Като се вземат предвид почивните дни, Нафтогаз Украйна трябва да плати тази сметка до 2 юни и от 3 юни компанията ще получава газ, който да доставя на украинските си потребители само в обеми, които са платени, подчерта Сергей Куприянов.

Така общо Нафтогаз трябва да внесе през юни 3,42 милиарда кубични метра руски газ. Цената на газа за Украйна е 485,5 долара за 1000 кубични метра.

Куприянов отбеляза също така, че непогасеният дълг на Нафтогаз за руски газ в момента възлиза на 3,508 милиарда долара и затова не може да има съмнения, че това е "достатъчно значителна и обективна причина за прилагане на съответстващите по договора положения за предплата", допълва ИТАР-ТАСС.

Киев протестира срещу решението на Русия да спре намаленията, които й бе дала, но отмени след свалянето на президента Виктор Янукович и идването на власт на новите проевропейски власти, отбелязва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"ба има и по-богат пазар- китайския-там са па 2 милиарда"Be te sa 2 miliarda ama pari nqma, pari...
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Боби Аз да ти кажа нещо което не знаеш - Мазут имаше и има за цяла зима без газ. И още нещо - всички вагони за превоз на мазут (малко по специални са) собственост на ЛукОил бяха минали ревизия 6 месеца по-рано... ЛукОил си разкараха всичкия залежал мазут в България, Румъния и Сърбия в тая криза. Хляб не се усети да няма (щото се пече повече на пропан-бутан или ток от колкото на природен газ) а хлебна мая се внася от Турция и то масово - там проблеми нямат.
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименба има и по-богат пазар- китайския-там са па 2 милиарда
106
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До пенапено оди си при вуте, газта не е нужна само да пържиш риба, а и за промишлеността, но по-скоро последствие ще има за европейските държави, понеже хохолите крадат не само история и територия но и газ
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До пенаАбе те само да фалират само, им стига.
104
20
 
2
 
! Отговори
пена преди 10 години
И като им спрът газта и се види, че нито ще умрът от глад нито ще замръзнат Русия какво ще прави? Накрая може да се окаже, че на Европа ще и е по-добре без руската газ и тогава Путин ще трябва да се обяснява на много от неговите хора ....
103
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"99 За Кувейт ОАЕ или Саудитска арабия ли говриш , не се ли дължат тези чудеса там единствено и само на петродоларите , кажи арабисте"napraviha im ot pustinqta rai, ne znam nqkoi pokrai rashata da e prokopsal
102
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време беше Русия да спре да снабдява Украйна с безплатен газ. Докато ЕС и САЩ се чудиха какви лъжи и клевети да хвърлят към Русия, тя снабдяваше Украйна с гориво. Нормалната бизнес логика е да врътнат кранчето и да прилагат възможностите по договор, който им разрешава снабдяване само с авансово плащане. Хайде сега ЕС и САЩ на практика да помогнат на фашистките си приятели от временното правителство!
101
1
 
5
 
! Отговори
do 105 преди 10 години
Европа не е само Католическо-Протестантска. но хайде това е дълъг спор.
100
5
 
1
 
! Отговори
ВАРНА преди 10 години
до 103 анонимен,е за това говоря както на тях им са нужни свежи пари от газ,нефт така са им нужни битови продукти от Европейския пазар,200 милиона в тая северна държава как се хранят,Европа може и без газ за 1-2г,а Русия без папу може ли за толкова....... :D :)
99
3
 
17
 
! Отговори
минаващ преди 10 години
Така ще бъде честно - ДА СИ ПЛАТЯТ! Още в началото на Демокрацията ми втълпиха, че безплатен обяд няма и ... запомних го! Пък и самопровъзгласилото се фашистко правителство в Киев няма причина да получи приятелски жест от Русия.
98
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
102 руснаците не са съвсем европейци , да стремят се към Европа , но са далеч .
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗа Либия и Ирак ти говоря, дето ги издълбаха отвътре. понеже ми обяснявай че САЩ ги възстановява.
96
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
101 Варна първо правило в маркетинга е , че най-важен е пазара не самата стока , стоки бол особено в нашето задоволено общество в Европа , борбата е за ПАЗАРИ , така че за Русия е много по важно да има богатия Европейкски пазар от 500 млн души отколкото за Европа .
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 97 Ти имаш ли представа каква е разликата между произведение на изкуството и ценности? Културата им била европейска - ами нали те самите са европейци? традиционни ценности са патриотизъм и нормално семейство.
94
0
 
7
 
! Отговори
ВАРНА преди 10 години
Ако не са Германия тоя ЕС умира отвсякъде,хубаво че държат Европа тия хора,те винаги ще се оправят,защото са велика нация и много умни хора,обаче не виждам как 90% от Европа ще се справи,ако Русия спре газта,от друга страна,ако Русия спре газта,как тя ще се справи със загубите,нож със две остриета,равносметката = на никого не му е изгодно да се спира газта,защото и двете страни ще загубят много пари :)
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
99 За Кувейт ОАЕ или Саудитска арабия ли говриш , не се ли дължат тези чудеса там единствено и само на петродоларите , кажи арабисте
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 95По една случайност се занимавам с арабския свят. Така че не ми обяснявай. Независимо какво показват цифрите БВП това са вече едни разбити общества, с висока престъпност, бедност и вътрешни конфликти. глупост е да говориш как след време ще прокопсат благодарение на САЩ. Стандартът на живот там беше много по-висок преди да се намеси САЩ, особено в Либия. Тъпо и цинично е да се обяснява "че като камиларите се оправели" тогава ще ги oгрее от Запад.
91
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Naglite blqdove polovinata strana im vzeha i gaz iskat da se plashta
90
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
92 като например да се наливат до припадък или да се бият групово в руските бани / последното в баните не ти ли се струва малко по по така а / , а иначе цялата им култура говорим за това което е световно известно като балет , музика , литература , живопис всичко това са европейски школи .