Газпром иска от Киев $1,66 млрд. до 2 юни

Сумата ще е предплата за доставки на газ през юни
13 май 2014 13:36, Елка Василева
147
Газпром иска от Киев $1,66 млрд. до 2 юни
Снимка: архив, Reuters

Нафтогаз Украйна трябва да внесе до 2 юни 1,66 милиарда долара предплата за доставката на руски газ през юни, заяви представителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от Газпром.

По думите му Газпром е представил на Украйна предварителна сметка за доставките през юни, основавайки се на обем на доставките от 114 милиона кубични метра в денонощие.

Още по темата
Като се вземат предвид почивните дни, Нафтогаз Украйна трябва да плати тази сметка до 2 юни и от 3 юни компанията ще получава газ, който да доставя на украинските си потребители само в обеми, които са платени, подчерта Сергей Куприянов.

Така общо Нафтогаз трябва да внесе през юни 3,42 милиарда кубични метра руски газ. Цената на газа за Украйна е 485,5 долара за 1000 кубични метра.

Куприянов отбеляза също така, че непогасеният дълг на Нафтогаз за руски газ в момента възлиза на 3,508 милиарда долара и затова не може да има съмнения, че това е "достатъчно значителна и обективна причина за прилагане на съответстващите по договора положения за предплата", допълва ИТАР-ТАСС.

Киев протестира срещу решението на Русия да спре намаленията, които й бе дала, но отмени след свалянето на президента Виктор Янукович и идването на власт на новите проевропейски власти, отбелязва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
44
 
! Отговори
Заради идиотите преди 10 години
Заради украинци, които си начисляват 28% загуби на газ в преоносната система, трябва да плащаме най-скъпия газ. По бързо да построяват южен поток и да ги отрежат тия украински фашистки крадци
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре да искат в ЕВРО, защото долара се скапва. Все пак Украйна няма да може да платят и в долари.
7
1
 
39
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Украйна от години краде от газа за ЕС,единственото спасение е по бързия строеж на Южен поток !
6
38
 
4
 
! Отговори
Ф-1 преди 10 години
ГАЗПРОМ са "ЕНЕРГИЙНИТЕ МУТРИ НА ПУТИН"!пО-СКОРО ДА ЗАПОЧВА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ШИСТОВ ГАЗ, ЗАЩОТО РУСКИТЕ РЕКЕТЬОРИ СЕ ОЛЯХА.
5
3
 
30
 
! Отговори
Чиборатор преди 10 години
САЩ и слугите им ЕС и НАТО да платят тази сума ... а след това да обяснят на гражданите си защо плащат сметките на кирлифочите от Киев !
4
3
 
33
 
! Отговори
Да дигнат преди 10 години
Да дигнат цената и на Меркел, щото може да гледа убийствата на рускоговорящи в Украйна и да го нарича конфликт вместо геноцид.
3
2
 
32
 
! Отговори
21 век преди 10 години
Ае сега "приятелите" на Турчинов и биндата му да им доставят от "евтиния" американски газ...........
2
4
 
43
 
! Отговори
време е преди 10 години
да им спрете кранчето на тия фашисти. докато не падне киевската хунта.
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито.