Русия и Китай против намеса във вътрешните работи

Двамата президенти апелират за отказ от едностранни санкции
Обновена: 20 май 2014 11:26 | 20 май 2014 11:26, Елка Василева
171
Русия и Китай против намеса във вътрешните работи
Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: Reuters

Русия и Китай ще се противопоставят на намесата във вътрешните работи на други държави и апелират за отказ от езика на едностранните санкции. Това се посочва в съвместно изявление на лидерите на двете страни, прието след днешните разговори между Владимир Путин и Си Цзинпин в Шанхай, предаде ИТАР-ТАСС.

Държавните глави на Русия и на Китай призовават да не се финансира или насърчава дейност, целяща да се промени конституционният строй на друга държава.

Те отбелязват "неотклонно засилващата се взаимна зависимост между страните и народите в общия свят", приканват "да бъде пазена стабилността в международните отношения, мирът и сигурността на регионално и глобално равнище" чрез уреждане на кризисните ситуации, борба срещу тероризма и трансграничната престъпност, мерки срещу разпространението на оръжия за масово унищожение.

В съвместната декларация се отправя призив към всички региони и обществено-политически организации в Украйна да започнат диалог и да изготвят нова конституция, отчитаща правата на гражданите. Русия и Китай изразяват загриженост по повод продължаващата украинска криза и настояват за намаляване на напрежението, проявяване на сдържаност и търсене на мирен изход от нея, заявяват двамата президенти.

Двете страни са обезпокоени от използването на технологиите за информация и комуникация във вреда на държавния суверенитет и неприкосновеността на личността. Те призовават за разработване на правила за поведение в информационното пространство, се казва още в изявлението на двата президенти, разпространено след срещата им в Шанхай.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО neni4a Чукча какво стана с договора за газ май нищо
129
2
 
7
 
! Отговори
къртите миФки преди 10 години
Абе, тука ври от ерудити и блестящи политически анализатори, на много високо ниво, напълно в съзвучие с интелектуалното равнище на съвременния българин. Ей, затова имаме и СИЛНА държава, защото има уууумни хора като вас, бравос !!!
128
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РумбоХаха ти си бил по голям по експерт по руската доктрина от путин бе.Ядрена война между свръхсилите НИКОГА няма да има. И едните и другите го знаят това много добре. Това е само за сплашване на второстепенните сили. Да не мислиш че на путин не му е ясно че цялата им европейска територия може да бъде изпарена.
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Румбо Дрън дрън ярина. Западные оценки размеров ядерного арсенала Китая (200250 зарядов) настолько абсурдны, что их нет смысла комментировать. Минимальнейший минимум 3,5 тысячи зарядов, в реальности их, видимо, в разы больше.По производству почти всех классов и видов техники Китай сегодня превосходит все страны НАТО вместе взятые, а по некоторым (в частности, по танкам) все страны мира вместе взятые.Подробнее rusplt.ru/world/Kitayskaya-armiya-7801.html
126
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 136 абе пич ква война м/у русия и китай кви 5 лв.те са партньори но да предположим хипотетично са сбият то русия ще унищожим напълно китай в рамките на месец.за разлика от китай русия има ракети с достатъчно заряд да носят ядреният потенциал, докато китай има там няколко десетки и при това няма с кво да ги метне.РУСИЯ Е НА 1 МЯСТО ПО БОЙНИ ГЛАВИ И ЗАЕДНО СЪС САЩ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ДЪРЖАВИ КОИТО ИМАТ ЯДРЕН ПОТЕНЦИАЛ ПО ВЪЗДУХ, СУША, ВОДА И ПОД ВОДА НО РУСКОТО Е В ПЪТИ ПО КАЧЕСТВЕНО ОТ САЩ БОКЛУЦ
125
4
 
13
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 135 Абе всеки в Русия може да си пише каквото си иска. Видя се,че Русия стана по-голяма демокрация от ЕС и САЩ. Истината е ,че нищо не е толкова просто. А Китай помни какво му причиниха японците и те ще го отнесат. Китай в днескашния свят не може сам да се справи . Китай му трябват съюзник кой да му прикрива гърба.За Китай е по-удачно да преглътне мераците си за Сибир и да си осигури спокойствие и защита на север
124
2
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
До АнонименЗа няколко часа Русия може да сведе населението на Китай до десетки милиони,при това без особен риск от ответен удар!Китай го знае много добре!Новата руска военна доктрина е:Незабавен ядрен отговор при каквато и да е агресия срещу Русия!Избягване от въвличане в пълномащабна конвенционална война(за каквато нямат ресурс)Така че.....Ако някой си мисли,че ще завладява Сибир с многомилионна армия-много се лъже!
123
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РумбоБъдещата война между русия и китай няма да е ядрена. И двете страни много добре знаят, че могат да се унищожат. Ще се води с по конвенционални средства и русия няма да е в състояни я да издържи. Проста няма потенцияла да задържи сибир. Не може да има никаква аналогия с хитлеровото нахлуване в европейската част.
122
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До neni4a Абе, *** руски. Цитатът е от Илона Расколникова Правда.ру 17 Юли 2012 Прекаляваш с одеколона, ***. Бъди по-учтив с руските си господари.
121
3
 
11
 
! Отговори
САШТ преди 10 години
До Анонимен9 : Запомни, няма да има никакви икономически санкции от ЕС! А САЩ сам не може да наложи нищо.
120
4
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
До българиндо 126 Отговорът се съдържа във въпросът ти!Кой е по-опасен за Китай-страна контролираща целия свят(и евентуално китайските интереси) или такава,която няма да им се меси,даже ще подкрепи евентуално анексиране на Тайван и твърди мерки в Тибет и мюсулманския Запад?Сибир е отдавна бленувана,но военно недостъпна територия за Китай!Там ще ги допуснат,но само икономически.Русия ще отговори на всяка агресия направо с ядрен удар и Китай много добре го знае.Сега просто си вдига акциите.
119
6
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 130 Ей,НПО ***,стига си писал глупости ,че чак ми се доповръща от ла*нари като тебе. Ти къде намеси МАО бре ????? Кажи бе ????? Китай се промени и това всички го виждат. И кога Сибир е бил в пределите на Китай бе ??? Кажи бе ????? Китаиците им е много добре ясно,че и за тях има тополи и след 1969 ,когато ги размазаха си седят мирни и тихи за териториални претенции.Те не са ***,че да правят втора подобна грешка.
118
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"При все че китайците са много доволни от сътрудничеството с нас и винаги подкрепят Русия в Съвета за сигурност на ООН, в лични срещи из кулоарите техни дипломати намекват уж на шега пред руски колеги: нали разбирате,че скоро ще се наложи да ни отстъпите част от Далечния изток?Та ние сме повече от милиард,а вие нямате вече и 150 милиона из цялата си огромна територия.Тези опасни тенденции - демографски, съответно и геополитически, би трябвало да изплашат руското правителство." e-vestnik.bg/15141
117
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До neni4a Поне българско име да си бе сложил, ***.Миянма, Лаос, Северна Индия, Виетнам, Непал, Бутан, Тайланд, Малайзия, Сингапур, островите Рюкю, 300 острова в Южнокитайско, Източнокитайско и Жълто море, освен това Киргизстан, Монголия, Тайван, Южен Казахстан, афганистанската провинция Бадахшан, Забайкалието и южната част от Далечния изток до Охотск - ето пълния списък с територии, изгубени от Китай според Мао с рухването на империята Цин.
116
4
 
3
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До българин Айде спри с простотиите си бре. Китай има спор за територии с Япония Виждам,че си пълен профан и крайно незапознат. Китайците са нация,която не е агресор . Китаиците ,целта им е не да водят воини за територия,а да живеят в мир . Не случайно са построили своята китайска стена. И моля ви,стига с това отричане,на факта,че Китай и САЩ си правят кибер-война. И не е само заради едните технологии а за шпионаж.
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българино, Студената война никога не е свършвала.
114
5
 
3
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Анонимен 122:Така е, пъпът им е хвърлен в Москва. България за тях НИЩИЧКО не е. А американците са лоши, защото спечелиха "студената война" и постоянно тъпчат "Русия"-та на Путин по муцуната хищна..
113
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Румбо 121:Както си умничко, имам едно въпросче: Кое е по-опасно за Китай - "силна Русия" или "силни САЩ"? И второ въпросче: кое о по-опасно за Русия - "силни САЩ" или "силен Китай"? Малко историческа справка: Русия и САЩ НЯМАТ териториален спор, а Русия и Китай ИМАТ. Населението на САЩ е няколко пъти по-богато от това на Русия, също и на Китай. Русия има МНОГО ДЪЛГА граница с Китай - СЛАБОНАСЕЛЕНИ РУСКИ РАЙОНИ, до ГЪСТОНАСЕЛЕНИ КИТАЙСКИ. Руснаците са бедни, китайците още повече. Е, умнико?
112
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гадни китайци, не искат да купуват скъп газ като нас, българите.
111
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците от доста време се пънат да проадавт *** Китай без особен успех, Китайците искат изцяло борсова цена на доставките без държавни гаранции и авансови плащания, което ще рече към този момент около 160-180 долара за 1000 куб м доставени в Китай, Руснаците искат цената да е функция на цената на нефта + калкулиране на разходи за транспорт до Китай/както е при нас/ ....В общи линии спора се води около едни 200-250 долара за 1000 к.м.Китайците едва ли ще отстъпят те си имат и техни находища