Русия и Китай против намеса във вътрешните работи

Двамата президенти апелират за отказ от едностранни санкции
Обновена: 20 май 2014 11:26 | 20 май 2014 11:26, Елка Василева
171
Русия и Китай против намеса във вътрешните работи
Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: Reuters

Русия и Китай ще се противопоставят на намесата във вътрешните работи на други държави и апелират за отказ от езика на едностранните санкции. Това се посочва в съвместно изявление на лидерите на двете страни, прието след днешните разговори между Владимир Путин и Си Цзинпин в Шанхай, предаде ИТАР-ТАСС.

Държавните глави на Русия и на Китай призовават да не се финансира или насърчава дейност, целяща да се промени конституционният строй на друга държава.

Те отбелязват "неотклонно засилващата се взаимна зависимост между страните и народите в общия свят", приканват "да бъде пазена стабилността в международните отношения, мирът и сигурността на регионално и глобално равнище" чрез уреждане на кризисните ситуации, борба срещу тероризма и трансграничната престъпност, мерки срещу разпространението на оръжия за масово унищожение.

В съвместната декларация се отправя призив към всички региони и обществено-политически организации в Украйна да започнат диалог и да изготвят нова конституция, отчитаща правата на гражданите. Русия и Китай изразяват загриженост по повод продължаващата украинска криза и настояват за намаляване на напрежението, проявяване на сдържаност и търсене на мирен изход от нея, заявяват двамата президенти.

Двете страни са обезпокоени от използването на технологиите за информация и комуникация във вреда на държавния суверенитет и неприкосновеността на личността. Те призовават за разработване на правила за поведение в информационното пространство, се казва още в изявлението на двата президенти, разпространено след срещата им в Шанхай.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 120 много тъпо изказване *** много си зле
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До българин 117Те така се излагат и издават на кой господар служат. Все САЩ в устите им. За тях България нищо не струва. Важна е велика Русия с огромната армия, нищо, че ни дерат кожата с цените за газ.
108
3
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
На Русия и трябва Китай,разбрахме защо-от два-три месеца го обсъждаме!Защо на Китай му трябва Русия е въпросът!Ключът е в американската доктрина за световно превъзходство/господство и тотален контрол.Идеята на американците е след унищожаването(или маргинализирането) на Русия,да подчинят напълно и Китай.Според вас Китай навит ли е на тази схема?Ще се откажат ли китайците от собствените си планове за света,за да угодят на САЩ?Така че,Китай си пази интереса и силна Русия е гаранция против САЩ.
107
3
 
4
 
! Отговори
Хурка преди 10 години
До Анонимен 115Видимо от много учене на икономика БГ и Европа са на този хал.
106
5
 
2
 
! Отговори
работещ преди 10 години
До Боби 116:"Детската работа" - тръбопроводчето Путин - Пекин де, щяла да струва барем 60 милиарда, отделно не е ясно още колко милиарда за разработка на съответното сибирско газово находище, а щели да трябват и барем 5 години, от започване на работите, за да стане далаверата. Евентуално през 2019 г.
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКой е казал, че не е важно ? Не е важно за Китай. За Русия е жизненоважно. Страна, която живее само от износ на суровини.
104
7
 
5
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Анонимен 109:Не знам, Путин на кого какъв бил, виждам обаче, че с наглите си простотии се излага пред цял свят. Не знам и кой толкова в България се е загрижил за американците. Виждам обаче, как пълзящи и смърдящи червени *** като тебе ден и нощ плюят американците и славят Путин и "Русия"-та му. Що така? Да не би да сте "съветски хора"? Или се дупите на *** по заповед на тези, които ви дават да плюскате, както сте пълни некадърници? А? Или НАЙ-ВЕЧЕ сте ПОТОМСТВЕНИ КОМУНИСТЧЕТА.
103
1
 
7
 
! Отговори
един от многото преди 10 години
Дали хамериканците няма да се насе*ът сега
102
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари преди да учите руски учете икономика Това не е като да играете казачок
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След това заявление акциите на Газпром" спаднаха с почти 2 процента.Според източници на агенцията, проблемът за цената на газа опирал до предплащането на доставките, от което зависело цената на суровината.
100
1
 
7
 
! Отговори
маке преди 10 години
Малко ми е притеснено от този нов съюз. Щото, нали сега сме в НАТО, та, ако не дай боже стане война, къде че ги копаме ?
99
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как е, путинофили ? Москва и Пекин не успяха да съгласуват цената на руския природен газ за Китай по мегасделката, която се очакваше да се подпише по време на визитата на президента Путин в Шанхай.Преговорите продължават, като руската страна е изразила готовност да субсидира доставките за сметка на бюджета чрез данъчни ваканции,съобщава Reuters.Русия се надяваше да завърши повече от 10-годишните преговори за доставките на природен газ за Китай по време на посещението на Путин. Кой е надупения?
98
0
 
8
 
! Отговори
работещ преди 10 години
До момента няма съобщение за подписване на договор за доставка на природен газ от Русия за Китай. Нямат споразумение за цената на газа (според официалните руски източници). Не се чува и подкрепа на Китай за сепаратистки "проруски" тенденции в Украйна (естествено - в Китай има поне няколко района и множество народности, които биха поискали същото). Интересно. Пътешествието на Путин дотук има главно социален характер. А иначе, нещо "съветските" и китайските хора не са се запрегръщали още.
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само руски не знам ама не ми и трябва
96
0
 
3
 
! Отговори
Хурка преди 10 години
До neni4aТой за да се разрови в други медий, нали трябва да знае езици Да се чете на други езици не е като да се танцува чалга...
95
1
 
3
 
! Отговори
! преди 10 години
До ШопНе знам дали гледаш баскетбол, Америка срещу Китай. Преди няколко години на олимпиадата, изгониха 4 китайци от основния отбор за да може дрийм *** да спечели. Най-ниския от тях беше по-висок от най-високия американец ! от 1.5 милиарда все има 12човека с височина над 210см
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен - 96Обаче има няколко малки проблемаТова са пари които за 2 страни като Китай и Русия са смешни. За сравнение само за Берлин при събарянето на стената гласуваха 20 милиарда марки повече (не Германия а общинския съвет за Западен Берлин да ги отпусне на Източен за да се изравнят стандартите и това през 1990-1992)Ако един град може да разполага тогава с над 13 милиарда $ какво остава за страни с ресурси?Образовай се!
93
13
 
2
 
! Отговори
TrollTerminator преди 10 години
Да видим до кога Китай ще подкрепя тази шовинистична *** Путин!
92
6
 
3
 
! Отговори
КAКВО, КAКВО??? преди 10 години
Чувaм, Китaй мaй изобщо не думaет кaк москве?! Федерaлизaция ЙОК, НОВ КОНСТИТУШЪН С ДЕМОКРAТИЧНИ ЦЕННОСТИ ИЕС ТAВAРИЩИ! Китaецa спийквa с Бaрaковите думи зa свободнaтa изявa нa нaродите! В зaключение дa ЖИВЕЙ НОВA И СВОБОДНA НЕДЕЛИМA УКРAЙНA! Грaниците след ВСВ не могaт дa се нaрушaвaт!
91
3
 
2
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 100 Така ли ? Я малко се поразрови в медиите ,и после ми говори ,че нямало