Организира ли Русия насилието в Украйна?

Москва отрича, но светът не вярва
Обновена: 1 юни 2014 20:17 | 1 юни 2014 20:05,
411
Организира ли Русия насилието в Украйна?
Снимка: Reuters, архив

След 2 месеца на боеве и стотици загинали ситуацията в украинския Изток продължава да е взривоопасна. Сепаратистите не отстъпват, а властта в Киев не е готова за компроси, особено след случилото се в Крим.

Русия твърди, че не се меси пряко в конфликта. БиБиСи анализира ситуацията в търсене на доказателства, които да потвърдят или оборят това.

Един от основните въпроси е дали Москва въоръжава бунтовниците. След като само преди дни беше свален поредният хеликоптер на украинската армия, Вашингтон официално изрази притесненията си, че сепаратистите имат достъп до оръжия, каквито могат да са дошли само отвън.

Разбира се, обвинението е срещу Русия. В същото време Киев обяви, че хеликоптерът е свален от ракетна установка, каквото има и в арсенала на украинската армия. А сепаратистите сложиха ръка върху доста оръжия на армията.

Властите обаче са категорични, че след битката за летището на Донецк на 26-ти май са открити множество оръжия, несъмнено дошли от руска територия.

В същото това сражение сепаритистите претърпяха тежко поражение. Голяма част от жертвите се оказаха доброволци от Русия. Самите бунтовниците съобщиха, че над 30 ковчега са били транспортирани през границата към родните места на бойците.

Наличието на чуждестранни бойци в Изтока не е особена тайна. Подобно нещо се случи и в Крим, в седмиците преди полуострова да се присъедини към Руската федерация.

Но независимо дали става въпрос за доброволци, наемници, или руски военни под прикритие, усещането е, че руското участие в конфликта става все по-организирано.

Последните боеве в Донецк и сериозният отпор на бунтовниците извади на светло паравоенен отряд, наричащ се “Батальон Восток” - по името на бившето специално звено от етнически чеченци, ръководено от руски офицери.

Въпросното звено се бие на страната на Москва в борбата с чеченските бунтовници, а впоследствие се включва и във войната с Грузия за Южна Осетия през 2008-ма година.

След силен политически натиск безпощадното звено е разформировано, но според немалко анализатори групата може и да е събрана отново за действие в Украйна. Има спекулации, че “Батальон Восток” не просто е ударната сила на сепаратистите, но се заема с въдворяване на ред и дисциплина, особено що се отнася до мародерите.

Пред кореспондент на БиБиСи членове на батальона потвърждават, че се бият редом до сепаратистите. Но не казват дали са доброволци, или организирани от някого.

Един от тях твърди, че е в Донецк по заповед на проруския чеченски президент Рамзан Кадиров. Самият Кадиров обаче отрече подобно нещо.

Факт е, че в размирната източна част на Украйна има чеченски бойци, които се славят със своята безмилостност и умения в уличните сражения. Това определено държи нащрек украинската армия, която все още не се е решила на масирана операция по земя за връщане на контрола върху един от най-големите градове в страната.

И макар и руското присъствие да е все по-осезаемо, притеснителното за украинската  власт е, че всъщност сред сепаритистите има много местни хора, повечето от които са само с украинско гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
5
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
Добре де, може да са им прехвърлили няколко десеткии комплекса "Игла" - всеки ще го направи, когато от въртолети и щурмоваци украинските фашисти избиват мирни, а защо не и въоръжени с "Калашници" свои сънародници? Янките нали въоръжаваха със "Стингъри" талибаните и даже се хвалят с това! Хайде русофобските плъхове да си понапънат малките мозъчета да направят разликата! Тя е очевидна, но... Шах!
242
1
 
9
 
! Отговори
Геополитичко преди 9 години
Много е вероятно Украйна да повтори събитията в Босна и Кипър. Зад проблемите там отново стояха ЕС и НАТО. Уж са за мир, ама все войни предизвикват, че после да се намесят като мироопазители на разделените народи.
241
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Такива военни престъпления и геноцид срещу мирни хора (специално целят къщи на мирни граждани, училища, детска болница) и фашистите не са осъществявали. "---Това е вярно: след Волинското клане, устроено от бандеровския СС от Галиция, което е с ниво на умопомрачаваща жестокост и извратеност, Хитлер е бил отвратен от тях и е хвърлил самия Бандера в концлагер, където е стоял почти до края на войната.
240
14
 
22
 
! Отговори
До 359 преди 9 години
И къде го виждаш този "украински народ"? В Крим, който на 92% е руски, в юго-източната част е 70% руснаци, в Киев повече от 50%, в галицинските земи са унгарци, германци, чехи, поляци, а има още около 500 000 българи? Че като гледаш репортажите нали чуваш, че всички говорят на руски! Украинския език е сбириток от руски и полски, повечето е полски. Няма такъв отделен език и етнос. И винаги са си мразили руснаците, като нас македонците. Защото са малки, дребни, без собствен бит и култура.Смешници!
239
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия загуби приятелството на украйнския народ за 100 години напред.
238
0
 
13
 
! Отговори
До 343 преди 9 години
Знаеш ли, вече по сайтовете го пишат "псакинг". Това е мерило за некомпетентност, изкривена действителност, обърканост и непрофесионализъм, граничещо с болестно състояние, натрапчиви идеи и ......абе общо взето куха лейка, която не може смислено да ти отговори на нито един въпрос. Дали специално ги избират такива, не може да има такава тъпотия и то в хамерика. Да го дават толкова тежко, а така малоумно да говори тази жена, явно има причина!Да ти стане жал като и слушам отговорите!?
237
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие ни казахте - ние повярвахмеВие ни го повторихте - ние се замислихмеВие ни го натяквате - ние разбрахме че ни лъжете
236
6
 
20
 
! Отговори
Да бе, да преди 9 години
Предполагам, че нито им дава войници, нито оръжия. Просто защото ако им даваше досега да са стигнали до Киев. Но силно се надявам да им даде най-сетне такава помощ. Такива военни престъпления и геноцид срещу мирни хора (специално целят къщи на мирни граждани, училища, детска болница) и фашистите не са осъществявали. Това украинците, подкукуросани от хамериканците скоро ще виснат на бесилките.
235
7
 
37
 
! Отговори
Геополитичко преди 9 години
Интересно какво биха направили САЩ, ако Мексико реши да разреши на Русия да си направи няколко военни бази там.
234
9
 
33
 
! Отговори
Правилно е! преди 9 години
Няма доказателства, но дано Русия помага на честните хора в югоизточна Украйна защото това, което са замислили САЩ и ЕС е да подложат на геноцид населението там за да опитат да добиват шистов газ. Знае се, че фашизма в Украйна е покровителстван от САЩ и ЕС. Нищо добро не ни чака ако Русия не се намеси, защото след Либия, Ирак,Сирия, Украйна идва и нашия ред за унищожаване. Това е генералния план на американците. Унищожаване на всичко,което им пречи да живеят безгрижно...
233
7
 
23
 
! Отговори
тервел преди 9 години
Изкуството да си журналист е да убедиш другите, да вярват в това в което сам не вярваш. Това се отнася за писача на горната статия.
232
5
 
17
 
! Отговори
тервел преди 9 години
Изкуството да си журналист е да убедиш другите, да вярват в това в което сам не вярваш. Това се отнася за писача на горната статия.
231
6
 
32
 
! Отговори
Известно е! преди 9 години
Началото на тази война постави САЩ. Именно те изровиха фашизма и започнаха да горят живи хора. Те убиват деца в детските градини.Така е защото не могат да излезнат от кризата, в която ги вкараха неолибералите с позицията да не се работи , а само да се краде. Сега САЩ вече явно заявиха, че войната им с Русия е за да се вместят на европейския пазар за природен газ,но...го предлагат на цена $ 650. И у нас след диверсификацията ще плащаме 2,5 пъти по-скъпо газта.
230
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 343После твоя коментар се замислих, че на този сайт не са печатали никога великите изцепки на Джейн Псаки.
229
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А запада какви са? Безбожници, илюиминати със символ дявола. Възприемащи целия свят, като заден двор, в който могат да вършеят и да крадат.
228
30
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Господ не помaгa нa гaсудaрство упрaвлявaно от богоборци- бивши комунaри, кaгебейски шпиони, милиционери в рaсо и ненормaлен нaрод, живеещ кaто скот!
227
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да помага на Русия. Свирепия булдог запада е разръфал целия свят и от къде ли не е късал месо и пил кръв. Надуши ли веднъж нефт и ресурси нищо не спира тоя булдог. Как ли не маскира хищничеството си - учи на демокрация, свободни избори, а слага свои марионетки, хуманитарни операции, омиротворителни операции. Защо Вашингтон упорито настоява, че в Украйна няма война. Вижте интервюто на Джейн Псаки. А после пък - руснаците са виновни, ние нищо, ние сме невинни.Хай сектир!
226
6
 
42
 
! Отговори
РУСКАЯ ВЕСНА преди 9 години
САШКО ,ЗАЩО НЕ ПИСА ЗА УБИТИТЕ В ОДЕСА БРЕМЕННИ ЖЕНИ ,МЛАДИ ,МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА ? ,АМИ МЪЛЧА,ЗАЩО НЕ ПИСА ЗА УБИТЕ МИРНИ ЖИТЕЛИ В СЛАВЯНСК ,В МАРИУПОЛ ,В КРАМАТОРСК ?,ЗАЩО НЕ ПИСА ЗА УБИТИТЕ ДЕЦА В СЪЩИТЕ ТЕЗИ ГРАДОВЕ ? .АЗ ЗНАМ ЗАЩО НЕ ПИШЕШ ,ЗАЩОТО СИ МАРИОНЕТКА НА ТВОЙТЕ ГОСПОДАРИ И ТИ Е ЗАБРАНЕНО ДА ПИШЕШ ИСТИНИ .НО ЗНАЙ ТИ ИСТИНАТА НЕ МОЖЕШ ДА Я СКРИЕШ ,КОЛКОТО И ДА СЕ ОПИТВАШ ДА МАНИПУЛИРАШ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ТУК ,КАКВИТО И НАПЪНИ ДА ПРАВИШ.
225
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли журналисти на този сайт? Има ли поне някой който да си е закарал дирника в Украйна, да е видял всичко с очите си и тогава да пише? Ако не вие не сте журналисти, а обикновенни преписвачи.
224
5
 
46
 
! Отговори
до Герамния от Испан преди 9 години
И тук в Испания е така човече.като чуят за Америка почват да ги освиркват.Ако седя в бар и по новините покажат Обонго-целият бар почва да го освирква-даже неискат да слушат какво говори.И това се засилва в последните няколко години.