Организира ли Русия насилието в Украйна?

Москва отрича, но светът не вярва
Обновена: 1 юни 2014 20:17 | 1 юни 2014 20:05,
411
Организира ли Русия насилието в Украйна?
Снимка: Reuters, архив

След 2 месеца на боеве и стотици загинали ситуацията в украинския Изток продължава да е взривоопасна. Сепаратистите не отстъпват, а властта в Киев не е готова за компроси, особено след случилото се в Крим.

Русия твърди, че не се меси пряко в конфликта. БиБиСи анализира ситуацията в търсене на доказателства, които да потвърдят или оборят това.

Един от основните въпроси е дали Москва въоръжава бунтовниците. След като само преди дни беше свален поредният хеликоптер на украинската армия, Вашингтон официално изрази притесненията си, че сепаратистите имат достъп до оръжия, каквито могат да са дошли само отвън.

Разбира се, обвинението е срещу Русия. В същото време Киев обяви, че хеликоптерът е свален от ракетна установка, каквото има и в арсенала на украинската армия. А сепаратистите сложиха ръка върху доста оръжия на армията.

Властите обаче са категорични, че след битката за летището на Донецк на 26-ти май са открити множество оръжия, несъмнено дошли от руска територия.

В същото това сражение сепаритистите претърпяха тежко поражение. Голяма част от жертвите се оказаха доброволци от Русия. Самите бунтовниците съобщиха, че над 30 ковчега са били транспортирани през границата към родните места на бойците.

Наличието на чуждестранни бойци в Изтока не е особена тайна. Подобно нещо се случи и в Крим, в седмиците преди полуострова да се присъедини към Руската федерация.

Но независимо дали става въпрос за доброволци, наемници, или руски военни под прикритие, усещането е, че руското участие в конфликта става все по-организирано.

Последните боеве в Донецк и сериозният отпор на бунтовниците извади на светло паравоенен отряд, наричащ се “Батальон Восток” - по името на бившето специално звено от етнически чеченци, ръководено от руски офицери.

Въпросното звено се бие на страната на Москва в борбата с чеченските бунтовници, а впоследствие се включва и във войната с Грузия за Южна Осетия през 2008-ма година.

След силен политически натиск безпощадното звено е разформировано, но според немалко анализатори групата може и да е събрана отново за действие в Украйна. Има спекулации, че “Батальон Восток” не просто е ударната сила на сепаратистите, но се заема с въдворяване на ред и дисциплина, особено що се отнася до мародерите.

Пред кореспондент на БиБиСи членове на батальона потвърждават, че се бият редом до сепаратистите. Но не казват дали са доброволци, или организирани от някого.

Един от тях твърди, че е в Донецк по заповед на проруския чеченски президент Рамзан Кадиров. Самият Кадиров обаче отрече подобно нещо.

Факт е, че в размирната източна част на Украйна има чеченски бойци, които се славят със своята безмилостност и умения в уличните сражения. Това определено държи нащрек украинската армия, която все още не се е решила на масирана операция по земя за връщане на контрола върху един от най-големите градове в страната.

И макар и руското присъствие да е все по-осезаемо, притеснителното за украинската  власт е, че всъщност сред сепаритистите има много местни хора, повечето от които са само с украинско гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е фашистка държава , а руснаците на 90% са побъркана имперска фашизирана рая, поради което трябва да бъдат смазани. Русия е заплаха за света.
202
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Лоша работа е войнаNe se i sumnqvam 4e vie ste edni jalki rusofili i surbomani,jal mi e za balgarite v zapadnite pokraynini i v Ukrayna za vas te ne sashtestvuvat
201
2
 
21
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"ПЪРВО ТОВА СА ВЪСТАНАЛ НАРОД А НЕ СА СЕПАРАТИСТИ."Дам, оба4е български и други купени медии описват етническите Руснаци, братя славяни като бунтовници и сепаратисти, намалят бройката на убитите и твърдят, че няма данни за убити невинни... защото това ги карат да говорят собствениците им. Вече не е само БТВ отявлено манипулативната медия, сега са общо взето всичките.
200
4
 
0
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
КАК МОЖЕ ТОЗИ САИТ РАЗРЕШАВА ТАКИВА ГЛУПОСТИ ДА СЕ ПИШЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ.БЛОКИРАЙТЕ ТЕЗИ КОМЕНТАРИ СИНЪТ МИ Е НАМ 12 Г. ЧЕТЕ И СЕ ЧУДИ ТАТКО А ТИ МИ ЗАБРАНЯВАШ ДА ИСПОЛЗВАМ ТЕЗИ ДУМИ ТУК БУБЛИЧНО ГИ ПИШАТ ***.........СТ...ГЕЙ.АМА ТАТКО НАЛИ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ-----НЯМАМ ОТГОВОР
199
1
 
20
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Прав си друже"Мерси.Като цяло моето мнение е следното:Дестабилизацията, конфликтите и насилието ги оркестрира англо-американсият свят, не Русия.Не ни трябва ни НАТО, ни евре...европейски съюз.Трябва ни да поддържаме добри взаимоотношенич с Русия, Китай, Германия и Франция (последните две държави се надявам да им дойде акъла и да си бият камшика от европейсия съюз и това да доведе до разпадането му).
198
12
 
0
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Президента на Абхазия се скри в руска военна база ! Добре че русите имат база там та се е спасил човека от фашистите . тия фашисти от всякъде изплуват , от време на време поглеждам и в шадраванчето на нашата градинка да не изплува някой фашист от Втората Световна Война както стана в Украйна...
197
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фацтПий си медикментите и паркирай, че си се възпалил, а това може да ти докара инсулт,..въпреки ,че....ннннеееееееееее няма какво да удари инсулта !
196
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЪРВО ТОВА СА ВЪСТАНАЛ НАРОД А НЕ СА СЕПАРАТИСТИ.ВТОРО УКР. АРМИЯ ИМА ЧАСТНА ВОИСКА НА САЩ.КОГАТО БЯХА АРЕСТУВАНИ РУС ЖУРНАЛИСТИ ПОКАЗАХА ОРЪЖИЕ ПОЛСКО ПРИЗВОДСТВО.АМЕРИКАНЦИ МОЖЕТ ДА ВЪЮВАТ А ЧИЧЕНЦИ НЯМАТ ПРАВО.Г-Н АЛЕК.ТОМОВ.ЗАЩО ПРЕПИСВАТЕ НА БИБИ СИ ИДЕТЕ САМИ И ВИЖТЕ СТОИТЕ ПОДСНАРЯДИТЕ И ПАТРОНИТЕ .ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОИ СА СЕПАРАТИСТИ КОИ СА ФАШИСТИ.УБИТИЯТ ИТЕЛЯНСКИ ЖУРНАЛИСТ ОТ НАЦ.ГВАРДИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ ДЕСНИЯТ СЕКТОР ЧЕ БОМБЯТ ЧАСТНИЯТ СЕКТОР ЖЕНИ ДЕЦА СТАРЦИ СА УБИТИ ИДЕТЕ И ВИЖТЕ И ПИШЕТЕ
195
3
 
21
 
! Отговори
До НОКС преди 9 години
Прав си друже, аз исках да кажа, че не съм комунист и че не обичам комунизма, защото той вреди според мен на човечеството, но обичам Русия и руския народ по простата причина, че и те ни обичат и само са ни помагали, за разлика от Запада, който ни третира като народ от престъпници, *** и ***, за което ние сме си виновни до голяма степен. Русия в момента е модерна страна и има непрекъснато растяща икономика, за Китай - то се знае, новият световен лидер.
194
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Организира ли Америка конфликтите по цял свят?
193
3
 
13
 
! Отговори
Лоша работа е война преди 9 години
Ако нещата в Украйна не се стабилизират и страната не се раздели на две по мирен път ще стане много лошо за цяла Европа. Ако американците започнат още повече да помагат на украинците с оръжие и хора, съответно и Русия ще помага на руснаците. Не бих се учудил ако конфликтът се разрасне в още по-голяма борба между СЯЩ и Русия. Много доброволци и от България предполагам ще отидат да се бият на страната на Русия. Така беше и по времето на войната в Босна. Там наши се биха на страната на сърбите.
192
3
 
21
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Тук не става въпрос за комунизъм и капитализъм"Баш за това става въпрос.Америка не ги кефеше комунизъм, не ги кефеше национал-социализъм, и наложиха капитализма на целия цивилизован свят.В резултат Китай би Америка на собствената им игра. Сега Китай са нова супер-сила, а Америка дължат 4етирильони.Сега се чудят как и къде да започнат война и после да прехвърлят на нея вината за пропадналия долар.Путин ги спря в опита им да нападнат Сирия. Сега му го връщат като избиват етнически руснаци.
191
2
 
12
 
! Отговори
xyz преди 9 години
Промоцията на Обама "ОРГАНИЗИРАЙ ПЕТ ЕВРОМАЙДАНА И ПОЛУЧИ СССР!
190
2
 
24
 
! Отговори
мирно и спокойно преди 9 години
Жителите на Донецката народна република (Новороссия) искат да живеят мирно и спокойно. Бюрократите от ЕС, Нато и Сащ, искат, със санкции, да нажежават обстановката и да насъскват към гражданска война! Фашистката хунта на оберщурмбанфюрер Турчинов, украинския Пиночет, иска жестоко и безнаказано да убива мирни и невъоръжени жители!
189
1
 
21
 
! Отговори
Марин Тодоров преди 9 години
Болшевишкото мислене и манталитет изискват задължително наличието на враг. В момента на изпраните мозъчно американогъзолюбци враг са им комунистите т.е. нещо виртуално и невидимо, но съществуващо в твърдите пънове на раменете им. Ако няма враг, няма да ги има и САЩ и съответните им нашенски тъпоглавци, израстнали с чалга, американски филми и компютърни военни игри.
188
1
 
21
 
! Отговори
ответна реакция преди 9 години
Присъединяването на Крим към Руската Федерация беше ответна реакция на проведения от украинските фашисти въоръжен метеж в Киев. На кримчани не им остана нищо друго, освен да се спасяват. Същото важи и за Новороссия!
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен до 294 Да ама действах с copy paste :)
186
0
 
0
 
! Отговори
278 преди 9 години
До Анонимен 281 Както и да е не твърдя ,че е направил нещо ново Путин пак не си ме разбрал *** наистина няма значение а по повод " Няма нищо под небето" само ще отбележа че имам други идеи по въпроса коренно различни но това вече е друга тема
185
2
 
22
 
! Отговори
Ванга казва-Русия да преди 9 години
Какво България е получила и получава от Запада и САЩ - нищо. Какво България е получила и получава от Русия - всичко. Западът се чуди как да извлече ползи от колонията си България. Никой на Запад не уважава българина, за което сме си винивни само ние. Само руснаците ни обичат и ни наричат братушки. Тук не става въпрос за комунизъм и капитализъм. Аз също мразя комунизма, той е навредил не само на българския, но и на руския народ. От западните държави единствено Германия е помагала на България.
184
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма доказателства" кой организира насилието в Украйна, но се знае, че и "маймуните" в Африка направиха демокрации, само "Евразия" си остава в 19 век !