Организира ли Русия насилието в Украйна?

Москва отрича, но светът не вярва
Обновена: 1 юни 2014 20:17 | 1 юни 2014 20:05,
411
Организира ли Русия насилието в Украйна?
Снимка: Reuters, архив

След 2 месеца на боеве и стотици загинали ситуацията в украинския Изток продължава да е взривоопасна. Сепаратистите не отстъпват, а властта в Киев не е готова за компроси, особено след случилото се в Крим.

Русия твърди, че не се меси пряко в конфликта. БиБиСи анализира ситуацията в търсене на доказателства, които да потвърдят или оборят това.

Един от основните въпроси е дали Москва въоръжава бунтовниците. След като само преди дни беше свален поредният хеликоптер на украинската армия, Вашингтон официално изрази притесненията си, че сепаратистите имат достъп до оръжия, каквито могат да са дошли само отвън.

Разбира се, обвинението е срещу Русия. В същото време Киев обяви, че хеликоптерът е свален от ракетна установка, каквото има и в арсенала на украинската армия. А сепаратистите сложиха ръка върху доста оръжия на армията.

Властите обаче са категорични, че след битката за летището на Донецк на 26-ти май са открити множество оръжия, несъмнено дошли от руска територия.

В същото това сражение сепаритистите претърпяха тежко поражение. Голяма част от жертвите се оказаха доброволци от Русия. Самите бунтовниците съобщиха, че над 30 ковчега са били транспортирани през границата към родните места на бойците.

Наличието на чуждестранни бойци в Изтока не е особена тайна. Подобно нещо се случи и в Крим, в седмиците преди полуострова да се присъедини към Руската федерация.

Но независимо дали става въпрос за доброволци, наемници, или руски военни под прикритие, усещането е, че руското участие в конфликта става все по-организирано.

Последните боеве в Донецк и сериозният отпор на бунтовниците извади на светло паравоенен отряд, наричащ се “Батальон Восток” - по името на бившето специално звено от етнически чеченци, ръководено от руски офицери.

Въпросното звено се бие на страната на Москва в борбата с чеченските бунтовници, а впоследствие се включва и във войната с Грузия за Южна Осетия през 2008-ма година.

След силен политически натиск безпощадното звено е разформировано, но според немалко анализатори групата може и да е събрана отново за действие в Украйна. Има спекулации, че “Батальон Восток” не просто е ударната сила на сепаратистите, но се заема с въдворяване на ред и дисциплина, особено що се отнася до мародерите.

Пред кореспондент на БиБиСи членове на батальона потвърждават, че се бият редом до сепаратистите. Но не казват дали са доброволци, или организирани от някого.

Един от тях твърди, че е в Донецк по заповед на проруския чеченски президент Рамзан Кадиров. Самият Кадиров обаче отрече подобно нещо.

Факт е, че в размирната източна част на Украйна има чеченски бойци, които се славят със своята безмилостност и умения в уличните сражения. Това определено държи нащрек украинската армия, която все още не се е решила на масирана операция по земя за връщане на контрола върху един от най-големите градове в страната.

И макар и руското присъствие да е все по-осезаемо, притеснителното за украинската  власт е, че всъщност сред сепаритистите има много местни хора, повечето от които са само с украинско гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
48
 
8
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Светa сегa е информирaн, Светa не вярвa нa руските лъжи, Светa знaе зa руските зверствa, Светa презирa русия!
222
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбрах АФТУРЪ от името на целия свят ли говори и кой му го е назначил за говорител или БиБиСи за него е целия свят.
221
6
 
33
 
! Отговори
Пак ли... преди 9 години
Статията е типичен пример за опит за маниполиране на общественото мнение--в случая Крадеца вика--дръжте крадеца.....е докога.....и за толкова прости ли ни имате?????
220
12
 
8
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Москва отрича , но света не вярва ! Това е заглавието , няма лъжа , няма измама ! Този автор е много точен и професионален > ние само четем и се информираме....
219
2
 
39
 
! Отговори
Вярваме ви... преди 9 години
--------------Организира ли Русия насилието в Украйна?-------------За това твърдение още няма неоспорими доказателства.........но за това че тези жертви са платени със 5 милиарда долара----цял свят знае.И дотук с манипулациите---кой плаща--той поръчва "музиката".А имайки предвид че САЩ трябва да си върне инвестицията--вие как мислите--кой организира насилието???
218
2
 
35
 
! Отговори
от Германия до 327 преди 9 години
Правилно си написал.Тук в Германия,хоратаговорят че Брюксел и САЩ възраждат фашизма в Украйна.А немците са много докачливи на тази тема.Говорил съм и с италянец по темата-мнението му е същото.Въпрос на време е европейците да се противопоставят на американската политика--не политиците--а народа.Доверието към настоящите политици от Е.П.много бързо пада и все повече дават за пример политиката на Путин.Немците масово вече са за,разпадане на Е.С.защото,този съюз защитава интересите на САЩ...
217
1
 
29
 
! Отговори
V преди 9 години
ХА,ХА -СВЕТЪТ НЕ ВЯРВАЛ!Светът вярва,че тероризмът е на власт в Киев и всичките лъжи и манипулации под диригентството на враговете на мира и разбирателството между народите няма да промени това.Целият проблем е как да се бомбардират Сирия и Иран всички останали събития са производни.
216
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еййй много долни манипулатори сте! Русия била организирала насилие?!!! НАТО нахлуха в суверенна държава с преврат, 90% от хората са против тях, те не се махат и пак по медиите се пише, че Русия били организирали НАСИЛИЕ!Руснаците трябва да са доста по-хард с оглед на обстоятелствата.Добре че са добри стратези и много търпеливо се опитват да разрешат проблема.Ако бяха като Израел или САЩ до сега да го няма половината свят.Спрете да лъжете!!ДАже американците подкрепят Русия!
215
1
 
17
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Не се сдържа Nox,надцаква ги във всичко . И дано да е така и занапред и дано и ние да се усетим с кой нещо ни свързва морално,религиозно или етнически и какво направил исторески за нас или друг който над 80% от населението му незнае къде е България *визирам САЩ*
214
6
 
7
 
! Отговори
ГРЪЦКИЯ ГОСПОДАР преди 9 години
Време е Русия да организира атака над Турция по море и въздух.Един десант върху Синоп и Трабзон, и после курс към Анкара.....и Туркия е победена.
213
2
 
29
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"оттича май работата към Нов Кофти Световен Конфликт"Една от причините за започването на Втората световна е избиването на етнически Германци в Полша.Сега същото му го правят на Путин. Избиват етнически Руснаци в Източна Украйна, които не са доволни от певрата в Киев.Всячески го предизвикват, нз той как се сдържа..."хАмериканците дето се чудят къде ли да не си наврът Новия Световен Ред "Чудят се как да започне война най-бързо (по възможност световна) преди да им се срине тотално долара...
212
1
 
1
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До 321 >>> // Не са мръсни , чисти са...
211
2
 
17
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Абе какво им стана на тия политици в целият свят!?Изведнъж полудяха до един...то не Европата дето се цепи,не хАмериканците дето се чудят къде ли да не си наврът Новия Световен Ред ...оттича май работата към Нов Кофти Световен Конфликт ... дано да не е .та вместо да се лаем на фили,фоби и други подобни,по-добре да се надяваме да се вразумят щото тя се пече на няколко места по света.В този ред на мисли исках да кажа , Обединявайте се ....Българи, ...
210
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мръсни руски гадове
209
9
 
35
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Русия е фашистка държава , а руснаците на 90% са побъркана имперска фашизирана рая, поради което трябва да бъдат смазани.Русия е заплаха за света."Дам! Русия мета атомни бомби на Японците, *** на Виетнамците, убеднен уран на Сърбите, води "Война срещу Терора" и в процеса разрущи Ирак и Авганистан, Либия и Египет, и през 2013та напуваше всячески да нападне Сирич. Не го е срам Путин и Русия...Опа, чакай, обърках се. Това беше Америка със свинята Клинтън, шимпанзето Буш и Обонго!
208
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москва отрича, но светът не вярва - подзаглавието казва всичко.
207
9
 
2
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Организира ли Русия насилието в Украйна ? Москва отрича , но света не вярва.. Този Сашо е много добър...
206
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е фашистка държава , а руснаците на 90% са побъркана имперска фашизирана рая, поради което трябва да бъдат смазани.Русия е заплаха за света.
205
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 247По времето на Саддам и Кадафи всеки европеец би отишъл в Ирак и Либия да работи и да бъде турист - сега колко ще го направят--------------A не си ли си задавал въпроса защо тези двамата трябваше да бъдат махнати?
204
0
 
5
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"АМА ТАТКО НАЛИ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ"Това хората да си избират народни представители, и законите да се прокарват чрез мнозинство (най-кратката дефиницич на немокрация за която мога да се сетя) какво общо има с това, че някой си нахранил заслужено даден президент?!И ти не знаеш...И не искаш демокрация, а искаш цензура...