Ще може ли Слънцето да захранва Земята?

Технологиите все по-близо до извличане на максимална полза от ВЕИ
Обновена: 1 юни 2014 15:55 | 1 юни 2014 11:11, Елка Василева
81
Ще може ли Слънцето да захранва Земята?
Снимка: Reuters

Още от зората на цивилизацията слънцето е основният източник на топлина и светлина на Земята. Днес неговите лъчи биват улавяни и превръщани в чиста, неограничена енергия, която заедно с други възобновяеми източници би могла да намали зависимостта на човечеството от изкопаеми горива като въглища и петрол.

„Живеем в епоха на породени от антропологичната дейност климатични промени, за рисковете от които не сме подготвени. Инвестирането в подготовка за тях ще има възвръщаемост както в настоящето, така и в  бъдещето“, коментира Висенте Барос от Междуправителствената експертна група по изменение на климата (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC).

Една такава инвестиция се намира в пустинята Мохаве в Калифорния. Там е разположена Ivanpah – най-голямата система за слънчева топлинна енергия, разпростираща се върху 3,5 хил. акра площ и разполагаща с 300 хил. огледала. Благодарение на тях системата произвежда достатъчно енергия да захранва 140 хил. домакинства в Калифорния, като освен това тя ще намали въглеродните емисии с по 400 хил. тона на година.

Три „енергийни кули“, проектирани от BrightSource Energy и с височина от 137 метра, са в основата на системата. Върху тях са разположени гигантски казани, които произвеждат прегрята пара вследствие на отразените върху тръбите им слънчеви лъчи от отгледалата.

Освен под изгарящите лъчи на слънцето Ivanpah има възможност да произвежда енергия и когато слънцето залезе. „Концентрираната слънчева енергия е много стабилна, чрез концентрацията ѝ можете да съхранявате енергията във втечнени соли и да използвате латентната топлина за произвеждане на пара, след като слънцето залезе“, посочи старшият вицепрезидент на NRG Solar, която е един от собствениците на Ivanpah, Рандъл Хикок.

Докато съоръжението обира адмирации за своята чиста енергия, се появиха и данни за изгорели птици, които са прелетели през пътя на огледалата.

„Работим от една година и очаквахме да има подобни инциденти и ние използваме тази първа година, за да оценим какви са ефектите върху птиците“, коментира Хикок. „Има варианти, които да намалят инцидентите с птици. Можем да променим ъгъла на огледалата на върховете на кулите, така че птиците да не преминават през прекалено нагорещен въздух. Също така можем да имитираме звуци на хищници, когато забележим приближаващи птици“, добави той.

На другия край на САЩ, в Мериленд, New Energy Technologies разработва друг тип технология за слънчева енергия, която в бъдеще би могла да допълни системата на Ivanpah. Тяхното покритие, наречено SolarWindow, бива определяно от компанията като „първа по вида си“ технология, която би могла да превърне сградите, в които живеем, в самозахранващи се малки електроцентрали.

Компанията разработва изключително тънко, нанасящо се със спрей покритие, което може да произвежда чисто, възобновяемо електричество, когато бъде поставено върху прозорец или прозрачна пластмаса.

Няколко тънки слоя биват последователно нанасяни върху стъклото, като един от тях поглъща светлината и я превръща в електричество, а другият прави така, че произведената енергия да бъде съхранявана безопасно. След това електричеството се използва за захранване на сградата и електрическите уреди в нея.

„Целта на компанията е да въведе технологията в търговските и жилищните сгради по света. Засега сме се фокусирали върху търговските обекти, защото пазарният потенциал там е много голям и ще ни даде добра изходна позиция“, каза изпълнителният директор на New Energy Technologies Джон Конклин.

Също както Ivanpah и SolarWindow умее да произвежда електричество след залез. „Покритието е създадено така, че да може да работи и на изкуствена светлина“, отбеляза Конклин.

Световни икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
9
 
! Отговори
Основни положения преди 9 години
Първо, възобновяем енергиен източник е само и единствено зависещ от слънцето - вятър, светлина, атмосферна вода, събрана високо и пусната след това гравитационно, геотермал и т.н.Второ, слънчевата радиация на единица площ е ниска - трябва много площ.Трето, ако говорим за непрекъснато увеличаващи се енергийни нужди, то изходът е само и единствено в ядрения синтез - уранът свършва, петролът и газа - също, ВЕИ са ограничени по мощност.Въглеродният двуокис се чисти най-бързо със зелени растения.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още 20-30 милиона години и Слънцето ще изпържи Земята както направи вече с Венера.
30
0
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До шшшшштОт това , че манипулират НАС чрез ТЯХ, не следва че не манипулират и ТЯХ !...
29
6
 
0
 
! Отговори
шшшшшт преди 9 години
Недейте бре генний на човечеството!Недейте да ги отваряте тъпите американци за бъдещето.Оставете ги да тънат в мрак и мизерия през нощта га нема слънце и да не могат да си плащат тока.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една градушка ще олющи фотото и остава без ток ако не е атомната.
27
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
ЩЕ МОЖЕ !! Но, правилния въпрос е: ЩЕ могат ли маймуните да платят Слънцето да захранва Земята? - на този въпрос отговора е НЕ !
26
2
 
18
 
! Отговори
dd преди 9 години
Ако това наистина е въпроса отговора е ДА,МОЖЕ,1.Свободно без такси и данъци всеки който иска да си постави панели на жилището си.2.Обръщане на потоците на електричество,и създаване на мрежа от типа на Интернета.Проблема е дали монополите го искат, а над тях нямаме контрол,дори те ни контролират.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да си говорим е необходима постоянна електрозахранваща мощ, която разчита на изпитан процес, а не само на променлив фактор като слънчевата енергия.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще допуснем ли да станем жертва на собственото си безумие? Древно библейско пророчество ни предупреждава, апокалиптичен земетръс че в "края на времената" апокалиптичен земетръс ще затрие човешкия род, опълчил се с ненавист, агресия и жажда за власт срещу божиите закони: "И слънцето стана черно като струнено вретище, и месечината стана като кръви небето се дръпна и се нави като свитък, а всяха планина и остров се отместиха от местата сиИ бидоха светкавици, гръмотевици и гласове, и биде силен трус, такъв голям и силен трус, какъвто не е ставал, откакто има човеци на земята" ("Откровение на Йоа
23
3
 
3
 
! Отговори
Реплика преди 9 години
до 22: Към тези "около 17 атомни централи" и АЕЦ Белене" ли включваш ?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 21: И децата от пред училищна възраст знаят, че земята се върти !
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимендо 20--ДА и ти повярвахме.....затова в момента по-света се строят около 17 атомни централи...каква е темата--къде е Путин....вие вече сънувате само червени петолъчки
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ли забравихте, че нощем консумацията пада? Срамно нещо е да си мадарашка!
19
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
15, ти си *** руска кратуна!Цял свят отрича потенциалните атомни бомби, само такива като теб русолизци защитавате интересите на Путин.
18
2
 
7
 
! Отговори
абсолютно! преди 9 години
Ниаккъв проблем не слънцето да ни захрани! Достатъчно е да се приближим по-близо от Меркурий!
17
2
 
12
 
! Отговори
дядо преди 9 години
бе ясно,всичко което може да замести руския газ и да е собственост на Джумериканските и европейски банкери(евреи) е гооооляма работа,а че заема обработваеми площи и се изсичат вековни гори за построяването не се споменава-после ние ядем на *** Вурста
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След "зелените" особено вредни за енергетиката са тези, който изповядват някакви конспиративни теории в някакви панацея-източници на енергия. Изобщо глупостта е вредна в случая!
15
1
 
7
 
! Отговори
дъд преди 9 години
До Анонимендо 12-- Правилно пишеш-НО-никой няма да развива в тази област-Защо??? Защото хората ще разберът че има НАИСТИНА евтина и неисчерпаема енергия....а големите монополи имат ли интерес??? Та те избиват мильони хора по-света,само заради енергоносители....а тук излиза евтина и неисчкрпаема енергия....
14
4
 
17
 
! Отговори
До 10 преди 9 години
Осирането на природата е много по-голямо с ВЕИ, отколкото с АЕЦ. Знаеш ли какви химически процеси ти произвеждат фотоволтаика, а?:) А колко бетон има под него или под вятърната турбина? Изобщо пропускам, че животът на двете е по-малък от живота на един АЕЦ. Последното разбира се зависи от и това, колко са узрели главите на зелените в дадената страна.Аман от "зелени " и всякакви други недоузрели! Ще ни вкарат в пещерите за едното нищо!
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не може само ядрената енергетика може да го направи.