Русия ще реагира на струпване на сили на НАТО до границите й

Москва смята това за демонстрация на враждебни намерения
9 юни 2014 21:04, Елка Василева
72
Русия ще реагира на струпване на сили на НАТО до границите й
Снимка: архив, Reuters

Русия ще разглежда всякакво по-нататъшно увеличаване на силите на НАТО близо до границите й като "демонстрация на враждебни намерения" и ще предприеме военни и политически мерки, за да гарантира своята сигурност. Това заяви високопоставен руски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Това предупреждение беше отправено на фона на задълбочаваща се криза между Русия и Запада във връзка с Украйна и дни след като президентът на САЩ Барак Обама предложи засилена военна подкрепа за източните членки на НАТО, за да успокои тревогите им, свързани с Москва, отбелязва агенцията.

Още по темата
"Не можем да разглеждаме струпването на военната мощ на Алианса близо до границата с Русия като нищо друго освен демонстрация на враждебни намерения", каза заместник-външният министър на Русия Владимир Титов в интервю за Интерфакс.

Миналата седмица президентът Обама оповести в Полша планове да се похарчат до 1 милиард долара в подкрепа и обучение на въоръжените сили на държавите от Алианса, граничещи с Русия.

Белият дом също така каза, че ще преразгледа постоянните разполагания на сили в Европа в светлината на кризата в Украйна, но не пое твърд ангажимент да изпрати войски на място, както искаше Полша като гаранция за сигурност, отбелязва Ройтерс.

По думите на Титов "ще бъде трудно допълнително разполагане на значителни военни сили на НАТО в Централна и Източна Европа, дори и на ротационна основа, да се приеме като нещо друго освен директно нарушение на положенията в Основополагащия договор от 1997 г. за отношенията между Русия и НАТО".

"Ще бъдем принудени да предприемем всички необходими политически и военни мерки, за да гарантираме сигурността си по надежден начин", изтъкна той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: УкрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Putin puskai topolite che ne se idyrja tova USA igo veche.
2
5
 
11
 
! Отговори
/ преди 9 години
Ето това е истинско нахалство,ама как смеят да реагират,от тя се иска само да се наведат...
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интересно, как ще реагират сащ, ако русия започне военни учения заедно с мексико, или канада близо до границата им?! или ако има конфликт, дали ще изнесат армията си в обратна посока?!