Москва вече държи ръката си на газовия вентил

Руски вестници за газовите преговори между Русия и Украйна
Обновена: 16 юни 2014 09:10 | 16 юни 2014 09:06, Елка Василева
176
Москва вече държи ръката си на газовия вентил
Снимка: архив, Reuters

Русия най-вероятно още днес ще изпълни заплахата си и ще започне да доставя газ за Украйна само срещу предплата, става ясно от днешните руски вестници.

След като преговорите между руския гигант "Газпром" и украинската компания "Нефтогаз" вчера се провалиха, "Комерсант" съобщава в заглавие: "Москва вече е хванала вентила". "Това ще създаде предпоставки за проблем с транзита на руски газ в Европа. Но ситуацията с доставките ще се изостри до краен предел едва през есента, което дава на страните шанс за продължаване на преговорите", прогнозира "Комерсант".

Според изданието "Газпром" ще продължи подаването на газ в украинската газотранспортна система само за целите на транзита към Европа. "Комерсант" отбелязва, че позицията на Европейската комисия по газовите преговори се е променила от проукраинска в началото до умерено проруска, а Украйна е натрупала повече от двойни запаси газ в подземните си хранилища.

Вестникът коментира, че търговските разногласия не са били решаващи за провала на газовите преговори, тъй като най-важна за Москва е била позицията на украинския президент Петро Порошенко за спецоперацията в Източна Украйна, както и изплащането на фактурите за доставения до 1 април газ. Засилването на спецоперацията през последната седмица е лишило Москва от възможността за допълнителни отстъпки, пише "Комерсант".

"Независимая газета" цитира директора на руския Институт за национална енергетика Сергей Правосудов, според когото основната причина за провала на преговорите не е цената на газа, а фактът, че Украйна по принцип няма пари да плаща за него.

"Комсомолская правда" отбелязва: "Независимо от цялата европейска риторика, че виждате ли, на нас не ни трябва газ от Русия, ще се топлим с дърва - без нашия газ европейските "демокрации" не могат да съществуват."

"Неприятният геополитически нюанс", продължава изданието, "се съдържа в това, че половината от руския износ за Европа минава през територията на Украйна. Системата на тръбопроводите беше построена още през съветско време, когато никой не смяташе, че може да се появят проблеми. Ако Украйна, както често се е случвало, пречи на доставките, най-много ще пострада България, която няма нито хранилища, нито собствен добив, но също така Словакия, Чехия, Австрия, Унгария, Италия, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова. Каквото и за си говорим, дори на Германия и останалите големи купувачи това не е много приятно."

"Новая газета" съобщава, че докато Русия и Украйна се опитват да договорят цената на газа, от Виена е напомнил за себе си украинският олигарх Дмитрий Фирташ, който очаква решение за екстрадиране в САЩ. Фирташ твърди, че има тесни връзки с "Газпром" и е готов да се включи в разрешаването на противоречията между Москва и Киев. "Новая газета" цитира Фирташ, който твърди, че е закупил чрез своята компания Ostchem и е натрупал в украинските газови хранилища 5 милиарда кубически метра газ на цена 268,5 долара за 1000 кубически метра. Източникът на финансирането е бил кредит от руската "Газпромбанк".

Тази позиция бива критикувана дори от украински експерти, отбелязва "Новая газета". Изданието цитира директора на киевския Институт за глобални стратегии Вадим Карасьов, според когото става дума за чисто търговска сделка, при която Фирташ може да използва газа за собствените си промишлени мощности в Украйна. "Новая газета" коментира още, че предложението на Фирташ е по-скоро риторично, тъй като възможностите му за действие са силно ограничени заради заплахата да бъде екстрадиран в САЩ и да бъде осъден на до 50 години затвор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА да си чул, че в предприятия, работещи с газ, работят хора, които хранят семейства? Да си чул?------ще трябва да се ориентират към работа за която не е нужна газ, нали вашия вожд ще спира газта,не аз
93
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 142баси тпака! А да си чул, че в предприятия, работещи с газ, работят хора, които хранят семейства? Да си чул?
92
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДО 135Ти да си чул,че голяма част от предприятията без природен газ спират.-----чул съм, ама аз предприятие нямам, и газ не ползвам. на който му трябва да се оправя...
91
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Cenata na krivorazbranata "democracia" e razurenieto na durjavata
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V Evropa sega triabva da iadut poveche bob y da si pripomniat deviza "We Can" y shte se spraviat bez ruskia gaz.
89
3
 
24
 
! Отговори
Гербер преди 9 години
Не знам за Москва. Но когато Свети Бойко Победоносец се върне на власт скоро! Ще сложи ръката си на всички "винтили" на Абсурдистан............ опс! Пардон! Исках да кажа........ България май беше! :) ;) :).
88
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 132Че спри си и тока бе,парапитек такъв.Навремето са живеели и без телевизори,компютри,хладилници,климатици,ел.печки.*** и *** ви сороски.-----ти сега кво искаш да ни убедиш , че без газ не може да се живее, само да може газпром да ни продава ?
87
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Няма безплатен обяд. САЩ и ЕС редовно използват методите на икономическия рекет.Защо тогава Русия да не може да го използва ?------защото русия не е САЩ...
86
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на никой не е притрябвала тая газ, преди как се живяло като е нямало ?
85
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на чугунените глави обяснявам, рашата снабдява 25% от нуждите на ЕС.тея 25% чичо ви Сам каза че с удоволствие ще доставя зад океана. губещия при всички положения е ***.
84
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SPRETE IM GAZTA NA TEZI ***. DA UMRAT OT GLAD I STUD PREZ ZIMATA.
83
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 125Няма да е Барозу, все пак предстои промяна, те май за това си играят на велики в момента, защото хич не им пука.
82
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПРАЩА СВОИ АГЕНТИ В УКРАЙНА ЗА ДА СЕ СВЪРЖАТ С РУСКОТО МАЛЦИНСТВО В УКРАЙНА И ДА ГО ПОДГОТВЯТ ПО РУСКИ СЦЕНАРИЙ ЗА ОТЦЕПВАНЕ НА ТЕРИТОРИИ ОТ УКРАЙНА !!! А ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА НЕРВИТЕ НА ПУТИН НЕ ИЗДЪРЖАХА ЗАРАДИ ЖЕЛАНИЕТО НА УКРАИНСКИЯ НАРОД ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА ЕС !! ИНАЧЕ ТЕЗИ СЪБИТИЯ МОЖЕШЕ ДА ГИ ВИДИМ ПО-КЪСНО СЛЕД 10 ИЛИ 20 Г. ! КОЛКОТО ПО-ДАЛЕЧЕ СТОИМ ОТ руснаците ,ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ! НЕ СА ХОРА !
81
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС има запаси само за 4 месеца, така че очаквайте Барозу пак да лази на колене и да моли, да не се спира газта.
80
12
 
17
 
! Отговори
Кис-кис-кис преди 9 години
Един щял да врътне кранчето и Европа без газ щяла да умре.Ми,добре.Сам си подписва присъдата,щот без копейки ще останат нация-одеколончици и края е ясен.Ха дано си строи пирамидата.
79
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пазарен ИкономистТи заедно с Боко тиквата ли получи тези инструкции в Белият Дом?????
78
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пазарен ИкономистПазарно ***, докато няма безопасна и чиста технология за шистовия газ, не се опитвай да си го пробутваш тук!
77
17
 
17
 
! Отговори
US power преди 9 години
Кагебеейчето в кремъл трябва много да внимава като инициира такива нагласени изнудвания с газта! Русия си играе с огъня и със сигурност ще се опари - това трябва да е ясно на Путин! С едни военни действия само за броени часове високотехнологичната армия на НАТО ще постави на колене и ще смаже изостаналата и примитивна Русия, но не е задължително да има военни действия. Соц-лагера и СССР се разложиха без военна намеса на НАТО - факт! Ум царува, ум умува,ум патки пасе!!!!
76
0
 
29
 
! Отговори
до пазарен икономист преди 9 години
Тънък сарказъм хахах даже Обама има възможност да докаже колко безвреден фракинга, като се топне да поплува в химическото басейнче.
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 112А кога е строен? И погледнете картата на газовите връзки през Украйна, бързо ще я намерите!