САЩ: Боингът е свален, помагат на Киев в разследването

Все още не може да се потвърди кой е нанесъл удара
Обновена: 18 юли 2014 08:37 | 18 юли 2014 08:31, Елка Василева
65
САЩ: Боингът е свален, помагат на Киев в разследването
Снимка: БТА

Американският вицепрезидент Джо Байдън каза, че САЩ ще пратят екип от специалисти, който да помогне да се установи как е бил свален самолетът на Малайзийските авиолинии в Украйна близо до границата с Русия. Байдън е разговарял по телефона с украинския президент Петро Порошенко и е обещал САЩ да помогнат в разследването, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Американското разузнаване смята, че самолетът е свален с ракета земя-въздух, но администрацията на САЩ все още не може да потвърди кой е нанесъл удара, каза за агенцията анонимен американски държавен служител, цитиран от АП.

Изстрелването на ракетата било забелязано с радар малко преди самолетът да се разбие, съобщават американски медии, но не уточняват откъде о била изстреляна ракетата, предаде ИТАР-ТАСС.

Байдън каза, че разбиването на малайзийския самолет в Украйна не е било "нещастен случай", че самолетът е бил "свален във въздуха", че положението е много сериозно и има много въпроси, които трябва да получат отговори, предаде Ройтерс.

Киев обвини за свалянето на самолета сепаратистите, които воюват за обединяване на източната част от Украйна с Русия и които са използвали ракета земя-въздух SA-11 от съветско време.

Лидерите на отцепниците отричат това да е тяхно дело и казват, че самолетът е бил свален от украинските ВВС, пише БТА.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е обадил на холандския премиер Марк Рюте, за да изрази съболезнования за загиналите холандски граждани в свалянето на малайзийския самолет. Обама е уверил Рюте,че Вашингтон е готов да подкрепи искане за бързо и безпрепятствено разследване на катастрофата, в която загинаха всички пътници и целият екипаж на Боинга 777 - общо 298 души.

154 от загиналите са холандци, националността на около 40 пътници още не потвърдена.

Обама и Рюте са единодушни по въпроса, че трябва да се осигури незабавно достъп до мястото на катастрофата на международни следователи, за да се улесни събирането на тленните останки на загиналите и да се извърши подробно разследване на случилото се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До :)sa-11 не е ракета, а е цял ракетен комплекс....---------------- И представлява точно една верижна машина с трима човека разчет и всичко си е на нея - ракети и радар. Врътваш ключа, палиш сутринта в София и на обяд сваляш самолет над Бургас. Това е самоходен ПВО комплекс с ракети, които сами се насочват, трябва само да ги изстреляш приблизително в посоката, където е самолета.
53
1
 
2
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Кога се разби, кога откриха че е свален с руска ракета от "проруските сепаратисти"... Изобщо има ли интелигентен човек, който може да се върже на тая плоска пропаганда
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИКОЙ НЕКОМЕНТИРА ЧЕ ПОТОВА ВРЕМЕ В ПОДОБЕН САМОЛЕТ Е ЛЕТЯЛ ПРЕЗИДЕНТА НА РУСИЯ КОЙТО СЕ Е ЗАВРЪЩАЛ ОТ УСПЕШНОТО СИ ТУРНЕ В ЛАТИНСКА АМЕРИКА..ДАЛИ НЕ СА ИСКАЛИ ДА СВАЛЯТ РУСКИ ПРЕЗИДЕНТ ФАШАГИТЕ ОТ МАЙДАНА...МНОГО ВЪПРОСИ..МАНИПУЛБАЦИИТЕ СА СТРАХОТНИ ..ВСЕКИ ДА МИСЛИ..ДОЛАРА ПОТЪВА И САЩ СА БЕСНИ ЧЕ РУСИЯ СЕ ЗЪВРЪЩА НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА И ЧЕ ИГРАЕ В ЗАДНИЯ ДВОР НА САЩ...ГОВОРИ СЕ ВЕЧЕ ЗА ВОЕННО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ КУБА И РУСИЯ..
51
0
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименИМПЕРСКИТЕ АМБИЦИИ НА САЩ ПРЕДИЗВИКАХА КРИЗАТА В УКРАЙНАСИНА НА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА САЩ ИМА СЕРИОЗНИ ИНВЕСТИЦИ В УКРАЙНА И АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА СЛОЖАТ РЪКА НА ГАЗОПРОВОДА И ТАКА ДА ХВАНАТ ИЗКЪСО ЕВРОПЕЙЦИТЕ..НЯМА КАКВО ДА СЕ ЛЪЖЕМ В МОМЕНТА СЕ ВОДИ ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ ПО ЕДИН НОВ НАЧИНАТАКУВА СЕ И НОВОСФОРМИРАНИЯ БРИКС
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не може да замете следите.Свалянето на един самолет е колективно дело.Необходима е несамо ракета но и обслужващ персонал на ракетния комплекс.Това не е еднократен акт действие на много хора.Огневаци(обслужващи пусковата обстановка) разчет обслужващ кабините за навигация на ракетата.Колектив обслужващ СРЦ на П-18 или друга,Команден пункт в които се следи въздушната обстановка и оценява дали да се свали целта.Т.е много хора които няма къде да се скрият.Въпрос на време кой ще се разприказва.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AZzastoto wsicko e planirano i se znaye koy stoyi zad tazi mrisna igra
48
1
 
9
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 9 години
Ще помагат да заметат следите!
47
2
 
8
 
! Отговори
аноним преди 9 години
Специалисти разследват с месеци за да установят причината за дадена катастрофа, а Байдън стана потри доволно очи и отсече : " Боинга е свален с руска ракета", но забрави да допълни че руската ракета е собственост на украинската армия и е изстреляна по заповед на Киев(разбирай САЩ)
46
2
 
8
 
! Отговори
безсмислено преди 9 години
Според мен това е работа на Украйна, защото работата зацикли и краят и не се виждаше. Сега следват демагогия, съчувствие и основание НАТО да са в Украйна, което беше и първоначалната цел. Само не знам Русия, как ще реагира. Може би по метода "на зла круша, зъл прът".
45
1
 
9
 
! Отговори
do 42 преди 9 години
Защото това е в основата на всичко случващо се в Украйна - САЩ да са в играта.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами те от САЩ и Киев са го свалили,какво има да си помагат ???
43
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 9 години
sa-11 не е ракета, а е цял ракетен комплекс....поне пишете като хората, и тука идва въпроса от къде така наречените "руски сепаристи" имат цял комплекс "бук" пак ли през руската граница са го вкарали, *** измислената статия честно...
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Amerikancite nqmalo da pratqt specialisti, a scenaristi, za da doizmislqt tazi naglasena istoriq....Na vsichki e qsno, che ne sa nito rusnacite, nito t.nar buntovnici.Zadaite si samo edin vypros: Koi ima interes? Mislq che e ochevadno...
41
0
 
9
 
! Отговори
petar преди 9 години
Nikakva logika nqma amerikanski specialisti da razsledvat katastrofata na samoleta. Boinga ne e padnal v Amerika i na borda mu e niamalo amerikanski grajdani. pone za sega.Tova e pretext za vlizane na amerikanci na teritoriata na Ukraina blizo do ruskata granica za instalirane na neshto voenno.
40
0
 
13
 
! Отговори
AZ преди 9 години
И КАК ЗА 12 ЧАСА РАЗБРАХА ЧЕ Е СВАЛЕН ОТ РАКЕТА ? ПРИ ТОВА И МОДЕЛА И РАЗБРАХА ? ХОРАТА РАЗСЛЕДВАТ С ГОДИНИ КАТАСТРОФА И ПАК НЕ МОГАТ ДА ЗАЯВЯТ СЪС СИГУРНОСТ , ТЕЗ СЕ ИЗКАЗВАТ МИНУТИ ЕДВА ЛИ НЕ ... ПРЕДУБЕДЕНА РАБОТА
39
0
 
20
 
! Отговори
Дезинтеграция преди 9 години
Драги сънародници, тия които дърпат конците на събитията са безмилостни, както ни се демонстрира. Ние се поляризираме във връзка със конкретния трагичен (безбожен) инцидент, но да ви припомня, че България е в сърцето на Балканския полуостров (намираме се в ситемна и перманентна криза) и в главите и анализите на сатанистите (които ида са те) има идея да ни разпарчетосат (което няма да е много трудно), така че ви призовавам да сте на щрек, не само по отношение на личните си финанси, а принципно.
38
1
 
12
 
! Отговори
storm преди 9 години
В Украйна нямат ли специалисти, които да направят инспекцията, а трябва веднага САЩ да изпращат техни, защо трябва да се месят навсякъде?
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още помним американските военни "доказателства" за химическото оръжие на Садам Хюсеин. Има ли още някой нормално мислещ, който да вярва на американските войнолюбци, освен...ако не е платен форумец или русофоб?
36
2
 
22
 
! Отговори
ужас преди 9 години
Сега така ще помогнат САЩ че ще заличат всички следи как войските на хунтата подкрепяна от тях е свалила самолета,щом САЩ се намесят никога няма да разберем истината.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32, ама хич не се разбира, такъв разговор във всяко студио може да се изфабрикува