САЩ: Боингът е свален, помагат на Киев в разследването

Все още не може да се потвърди кой е нанесъл удара
Обновена: 18 юли 2014 08:37 | 18 юли 2014 08:31, Елка Василева
65
САЩ: Боингът е свален, помагат на Киев в разследването
Снимка: БТА

Американският вицепрезидент Джо Байдън каза, че САЩ ще пратят екип от специалисти, който да помогне да се установи как е бил свален самолетът на Малайзийските авиолинии в Украйна близо до границата с Русия. Байдън е разговарял по телефона с украинския президент Петро Порошенко и е обещал САЩ да помогнат в разследването, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Американското разузнаване смята, че самолетът е свален с ракета земя-въздух, но администрацията на САЩ все още не може да потвърди кой е нанесъл удара, каза за агенцията анонимен американски държавен служител, цитиран от АП.

Изстрелването на ракетата било забелязано с радар малко преди самолетът да се разбие, съобщават американски медии, но не уточняват откъде о била изстреляна ракетата, предаде ИТАР-ТАСС.

Байдън каза, че разбиването на малайзийския самолет в Украйна не е било "нещастен случай", че самолетът е бил "свален във въздуха", че положението е много сериозно и има много въпроси, които трябва да получат отговори, предаде Ройтерс.

Киев обвини за свалянето на самолета сепаратистите, които воюват за обединяване на източната част от Украйна с Русия и които са използвали ракета земя-въздух SA-11 от съветско време.

Лидерите на отцепниците отричат това да е тяхно дело и казват, че самолетът е бил свален от украинските ВВС, пише БТА.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е обадил на холандския премиер Марк Рюте, за да изрази съболезнования за загиналите холандски граждани в свалянето на малайзийския самолет. Обама е уверил Рюте,че Вашингтон е готов да подкрепи искане за бързо и безпрепятствено разследване на катастрофата, в която загинаха всички пътници и целият екипаж на Боинга 777 - общо 298 души.

154 от загиналите са холандци, националността на около 40 пътници още не потвърдена.

Обама и Рюте са единодушни по въпроса, че трябва да се осигури незабавно достъп до мястото на катастрофата на международни следователи, за да се улесни събирането на тленните останки на загиналите и да се извърши подробно разследване на случилото се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ явно са пред срив, щом така неистово се стремят към световна война с надеждата да оцелеят.Да му мисли Европа и нейните щастливи кокошки и прасета.
33
2
 
13
 
! Отговори
радиолюбител преди 9 години
В нета има прихванат разговор между Обама и Порошенко как трабанта на Соломона Паси е изстрелял две ракети по самолета на Путин, но объркал целта. И сега каква да се прави!
32
1
 
27
 
! Отговори
брб преди 9 години
Наистина имат да отговарят на много въпроси.Като за начало как 5 минути след инцидента украинския президент каза,че става въпрос за терористичен акт!?Всеки с малко мозък ще му е ясно за какво става въпрос.Цели се война!
31
1
 
12
 
! Отговори
чичо ДЖО преди 9 години
Ей много ПВО специалисти има в този форум, кой от кой по-компетентни. Повечето сигурно не са служили войници, но пък много холивудски филми са изгледали и много стратегически игри са изиграли. Пък и от международна политика разбират. Браво, браво!
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28Пак в нета има прихванат разговор с пилот на самолет,който обяснява че е прихванал целта и е готов за стрелба..ама както и в другия разговор не е много ясно нито кога е записан,нито за каква цел става въпрос...Стига простотии.И ти като недоразумението Чавдар Стефанов,видите ли,щом Стрелков е воювал в Чечня,значи е убиец...Глупости на търкалета...
29
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 29Абе, много ясно се разбира кой говори и какво казва, ама за чугунени глави не е лесно
28
4
 
15
 
! Отговори
въпроси без отговор преди 9 години
Единственото сигурно в случая е смъртта на много хора.Лека им пръст!Аа и още нещо,че ракетата свалила самолета(ако е ракета),несъмнено е руско производство,но друг е въпроса кои я е изстрелял и защо.Аз лично залагам на украинската ПВО,които вече имат опит в свалянето на граждански самолети,2001 г над Крим.А и Украйна е единствената печеливша страна в случая,след като цел свят разбра че всъшност терористите в тая война не сепаратистите.
27
2
 
23
 
! Отговори
случаен преди 9 години
E, щом хамериканците ще помагат, изхода от следствието е ясен още от сега!!! Те разбуниха хората в Укр., а сега Путин да ги омиротворява! Единствено САЩ имат интерес вечно някъде да има военни конфликти, а ако са на територията на Европа, още по-добре!!!!Но щом украинците са толкова глупави, че им играят по свирката - да се трепят! Лошото е, че въвличат и страдат и други страни.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28, "прихванат" е разговор, ама не се разбира кой говори
25
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам какво има да се умува и коментира - кой бил... На нета го има прехванатия разговор между сепаратистите и ясно си казват, че са го свалили и чак после разбрали, че е цивилен. Грешка е, ама доста идиотска за да се остави ненаказана.
24
1
 
17
 
! Отговори
КиБик преди 9 години
Воината винаги е била най добрият начин да се се излезе от финансова и политическа безизходица. Огромнатата задлъжнялост както на държави така и на обикновени хора, заемите без покритие, печатането на пари, лъжите на политиците, всичко се изтрива и се почва на чисто.
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ=СМЪРТ
22
5
 
27
 
! Отговори
бойци за освобождени преди 9 години
Не са сепаратисти, а са бойци за освобождение от фашистката хунта в Киев! Не е правителство на Украйна, а е фашистка хунта, дошла на власт чрез въоръжен преврат.
21
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците не за първи път свалят пътнически самолет!Преди години свалиха корейски!
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самолета още не е паднал, а вече има изявление как е свален, типа на ракетата и т.н. Много съмнително. Ако сепаратистите имаха системи БУК, дали вобще в района щяха да могат да летят самолети на украйнските ВВС??? И пак питам при толко танкове и друга бронирана техника и руски офицери, войници и командоси както твърдят мейданците, как вобще напредват в района. Как вон тази работа не е истина.
19
0
 
16
 
! Отговори
аха преди 9 години
Нека Холандия разследва! Те имат най-много жертви! Самолетът пада на 50 км от руската граница.
18
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МдаааааааааааааЩо ли се сещам за 11 септември 2001. *** много бедно въображението на сценаристите на пентагона.
17
3
 
20
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 9 години
Правый сектор са го свалили. За да го припишат на руснаците! И Обамата да раздава санкции.
16
2
 
19
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Да и се оказа, че докладът на ЦРУ и доказателство за химическите оръжия на Садам е курсова работа на някакъв студент, препечатана с грешките. Моля за становище от приятелите на САЩ! Защо сега да е по различно? Разследват САЩ и Украйна. И ако е свален от украинци, какво? Ще си признаят ли?
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вероятната цел на атакувания малайзиски Боинг над Украйна, може би е бил самолета на Путин.Боинга и самолета на Путин са били на един и същи коридор на височина 10100 метра, като самолета на Путин е бил там в 15:21 а Боинга в 14:44 ...Явно, че Хунтата е искала да свали самолета на Путин !